De bewoners van de Willibrorduslaan in Hilversum hebben weer een slag gewonnen in de jarenlange strijd met Wijdemeren en de ontwikkelaar van het voormalige Tomin terrein.
Vanaf 2007 strijden bewoners van de Willibrorduslaan in Hilversum tegen de ontwikkelingen op het terrein van de voormalige kwekerij van de Tomingroep. Dat terrein ligt tegenover Intratuin aan de overkant van de 's-Gravelandsevaart achter de Raaisluis. Wat daar niet opvalt is dat de Hilversumse Willibrorduslaan weer pal achter dat terrein ligt op pakweg honderd meter verder.
Links de kwekerijen Ome Joop en Krijn Spaan.
Daarboven (wit gebouw) Intratuin, gelegen naast de N201.
Rechts, onder de N201, ligt Kerkelanden, de Willibrorduslaan.
Tussen Intratuin en de Willibrorduslaan ligt de voormalige Tomin kwekerij.
Geen zuiver spel van Wijdemeren
De strijd gaat over het bestemmingsplan Landelijk Gebied Loosdrecht Noordoost dat door Wijdemeren gemaakt en vastgesteld werd. De bewoners van de Willibrorduslaan, verenigd in De Groene Meren, hebben bezwaar tegen de ontsluiting van het terrein en tegen de bouw van twee woningen op het terrein. In december 2010 won de bewonersvereniging bij de Raad van State van de gemeente Wijdemeren. In een vernietigend persbericht van december 2010 stelden de bewoners toen:
"Gedurende het proces wordt duidelijk dat de gemeente geen zuiver spel speelt. De wethouders hebben een eigen agenda, lichten de raad niet zuiver voor en proberen op allerlei manieren de vereniging De Groene Meren buiten spel te zetten. De plannen wijzigen gedurende het proces. Woningbouw is eerst niet mogelijk als de plannen getoetst worden aan de bestaande wetten. Later denkt de gemeente dit wel te kunnen realiseren omdat de wet Ruimte-voor-Ruimte regeling geïntroduceerd wordt." En zo gaat de tekst nog even door over Wijdemeren.
Streep door bestemmingsplan
Woensdag voegde de Raad van State een treurig nieuw hoofdstuk aan de bijna tienjarige soap toe. De Raad van State zette een keiharde streep door de twee ruimte voor ruimte (een bestemmingsplanmogelijkheid) te bouwen woningen op de kwekerij. De projectontwikkelaar kon een winst van 20% maken op het bouwplan, terwijl dat van de provincie slechts 5% mag zijn. Om het nog erger te maken schreef Wijdemeren zelfs in het bestemmingsplan dat er een ton verlies gemaakt zou worden.
Drie ton verdampt?
De bewonersvereniging wees de RvS erop dat er een aanzienlijk verschil in waarde bestaat tussen grond voor een kwekerij en grond voor woningbouw. En dat verschil, 300.000 euro, werd niet door Wijdemeren in het exploitatieoverzicht opgenomen.
De RvS wil dat Wijdemeren het exploitatieoverzicht bij het bestemmingsplan corrigeert en daarbij uitkomt op maximaal 5% winst. De uitspraak van de RvS heeft wel tot gevolg dat er drie recreatiewoningen gebouwd kunnen worden. In die woningen mogen geen arbeidsmigranten (Polen etc.) gehuisvest worden. Het aangepaste bestemmingsplan moet opnieuw met die clausule aangeboden worden aan de Wijdemeerse gemeenteraad voor besluitvorming.
Lees ook
09052007 Boerengolf en Raaisluisbrug
04102007 Raad: Oogje in het Zeil
13102010 RvS over Volktuinen
18102010 De Groene Meren reageert
02122010 RvS geeft Bewoners gelijk
08032013 Groene Meren en Oppad
12032013 Beren op de Raaisluisbrug
09052013 Ontsluiting Tominterrein |