WIJDEMEERSE WEBKRANT
Raad: Oogje in het Zeil
Loosdrecht, do 4 oktober 2007

De raad wil een oogje in het zeil houden bij de ontwikkelingen op de voormalige kwekerij van de Tomingroep bij de Raaisluis.

In de commissievergadering werd gisteren voor de tweede keer gesproken over de ontwikkelingen op het terrein van de voormalige kwekerij van de Tomingroep. Die kwekerij ligt aan de 's-Gravelandsevaart tegenover Intratuin aan de overkant van het water bij de Raaisluis. Dat gebied maakt deel uit van het bestemmingsplan Loosdrecht Noordoost dat nu in de procedure is om vastgesteld te worden.

Speculant

De kwekerij is gekocht door iemand die twee huizen op het terrein wil bouwen, naast het huis dat er nu al staat. Voorafgaand aan de behandeling sprak de heer Fiolet in. Hij woont op het terrein. Fiolet was zeer ontevreden met de communicatie over het plan. Hij vond dat de gemeente hem veel te laat, een dag voor de commissievergadering, de stukken had gestuurd over het bestemmingsplan. Ook maakte hij bezwaar tegen het voornemen om op het resterende deel van het terrein volkstuinen te vestigen, waarvan hij vond dat daar geen behoefte aan is. In zijn eindconclusie verklaarde hij het onbegrijpelijk te vonden dat "een speculant beloond wordt met bouwen in het open gebied".

Wethouder Wim Neef reageerde door te stellen dat het college het anders ziet. Er is wel degelijk behoefte aan volkstuinen, hetgeen blijkt uit aanvragen van verenigingen. Het huidige bestemmingsplan voorziet al in de bouw van een extra woning. Voor compensatie van het gebruik van de grond wordt nog één woning toegestaan. Waar de heer Fiolet sprak over tachtig volkstuinen, corrigeerde de wethouder dit door te stellen dat het slechts over dertig volkstuinen gaat.

Kritisch

De commissie was nogal kritisch over de plannen van het college. Rieks Karssemeijer (PvdA) vroeg aan de heer Fiolet een nadere toelichting op het verloop van de communicatie. Het is ongebruikelijk om een inspreker te betrekken in het debat. Wethouder Neef was dan ook "not amused" over de actie van Karssemeijer. Henk de Kloet (DBW) betwijfelde of er wel echt behoefte is aan volkstuinen. Gert Zagt (DBL) twijfelde er aan of de huurcontracten van de volkstuinen wel verlengd zullen worden, nadat de woningen gerealiseerd zijn. Hij vroeg om garanties op dat punt. De wethouder stelde dat die garantie in het bestemmingsplan verankerd kan worden.

Ooge in het zeil

Kennelijk vertrouwde de commissie er niet op dat die garanties spijkerhard zullen zijn. Normaal zijn bestemmingswijzigingen gedelegeerd aan het college, dat zelfstandig kan besluiten. In dit geval week de commissie daar van af. Het bestemmingsplan moet terug komen in de commissie opdat de raad zelf kan beoordelen of de garanties hard genoeg zijn en zo een oogje in het zeil houden.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
18 gr.
windkr. 2