Tijdens de raadscommissie R en E vanavond werden een paar bestemmingsplannen besproken. Loosdrecht Noordoost kreeg de meeste aandacht.
Plan Antonius
Burgemeester Don Bijl gaf een toelichting op de voortgang van het plan op het Antoniusterrein aan de Kerklaan in Kortenhoef. Er hebben twee sessies plaatsgevonden met de omwonenden om een aangepast plan te ontwikkelen en er komt een derde sessie. Het blijkt dat het erg lastig wordt om een plan te ontwikkelen dat voldoet aan de wensen van de omwonenden en toch qua opbrengst de kosten van de Antoniusschool min of meer dekt. Bijl gaf aan dat de aangepaste plannen mogelijk meer geld van de gemeente vereisen, dan wel niet uitgevoerd kunnen worden. DBL en het CDA hamerden erop dat er geen geld bijgelegd mag worden.
Dode Eind
Bert de Kloet van De Krakeelakker sprak in. Hij gaf aan dat er een paar onderwerpen uit de vaststellingsovereenkomst niet overgenomen zijn in het postzegel-bestemmingsplan dat vavavond besproken werd. Burgemeester Don Bijl reageerde op de inspraak dat er nog even naar de aangedragen punten gekeken zal worden, maar zag daar geen onoverkomelijke hindernissen in. Zowel Bijl als alle fracties waren zeer blij dat met dit bestemmingsplan een eind komt aan jarenlange problemen aan het Dode Eind.
Loosdrecht Noordoost
Er werd langdurig over dit bestemmingsplan gesproken. Het gaat hierbij om een concept dat nog in procedure moet gaan. Er komen nog rondes van inspraak en bezwaren voor het plan vastgesteld wordt. Drie insprekers openden het debat.
Woningen en volkstuinen bij Raaisluis De heer Fiolet maakte zijn bezwaren kenbaar over de goedkeuring die het college wil geven aan de bouw van twee woningen en de vestiging van volkstuinen op het terrein aan de Raaisluis, tegenover Intratuin aan de 's-Gravelandsevaartweg. Het terrein was een kwekerij van Tomin, maar werd vijf jaar geleden ontruimd en verkocht. Fiolet vindt dat er gespeculeerd wordt met de grond en dat die speculatie nu beloond wordt met bouw in het open gebied. Jaap van Waveren (DBL) sprak zijn zorg uit over de vrije doorvaart voor de pleziervaart. Volkstuinen en woningen veroorzaken verkeer en sluiten van de brug over de Raaisluis. Die zorg werd door andere fracties gedeeld. Jan Pieneman (CDA) vroeg of Hilversum op de hoogte is gesteld van de plannen, omdat de toegang ook over Hilversums gebied zal lopen. Burgemeester Bijl toonde begrip voor de zorg dat het wel eens druk zou kunnen worden met de geplande woningen en volkstuinen. Hij zegde toe dat er nog eens naar gekeken zal worden, al houdt het college in principe vast aan de twee woningen.
Probleem opgelost De andere twee insprekers werden na hun bijdrage in de discussie op hun wenken bediend. De heer Saurens kocht een boerderij met een stuk land om daar een paardenfokkerij op te bouwen. Indertijd stond niets die bouw in de weg. In het nieuwe bestemmingsplan mag dat niet. Burgemeester Don Bijl zegde toe een oplossing voor de kwestie te zoeken. De heer Kommer sprak in namens schilder Rob de Haan. De Haan ruilde een groot stuk grond voor een klein met Natuurmonumenten, waarbij hij flink moest bijbetalen. Hij wil op dat stuk grond een atelier van 40 m2 bouwen, wat niet zou mogen volgens het nieuwe plan. Ook hem kwam het college tegemoet.
Boerengolf Het debat was af en toe een agrarisch onderonsje tussen Hilbrand Korver (GL), Cor Lam (DBL) en Jan Pieneman (CDA). Over de regels voor paardenfokkerijen, de criteria waaraan een volwaardig agrarisch bedrijf moet voldoen en over de verbouw van mais die misstaat in het vlakke polderlandschap. Ook de hoeveelheid grond die nodig is voor het spelen van Boerengolf kwam aan de orde. In het plan is daar 2 ha voor bedacht. Cor Lam (DBL) wist te melden dat er 8 ha voor nodig is. Ervaringsdeskundige Don Bijl bevestigde dat. Hij zou er nog eens naar kijken.
De commissie ging er mee akkoord dat het conceptplan verder in procedure gaat, op voorwaarde dat de punten die aan de orde gebracht werden vanavond nader bekeken en aangepast worden. |