WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Vuntus: Bos of Weide?
Loosdrecht, ma 25 juli 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De firma Arcadis ruimt in het Vuntusgebied in opdracht van Natuurmonumenten bomen en bosschages op. Herman Rammers is het daar volstrekt mee oneens.

Herman Rammers reageert op een email die Arcadis verzond aan de bewoners van Loosdrecht die iets met het Vuntusgebied hebben te maken. Daarin kondigt Arcadis aan, in opdracht van Natuurmonumenten, weer opnieuw aan het werk te gaan met het verwijderen van bomen. De projectleider van Arcadis stelt de bewoners gerust. Het werk zal voor de kerstdagen afgerond zijn.
Een jaar geleden liet Herman Rammers uit Loosdrecht ook al aan Arcadis en Natuurmonumenten weten dat hij bezwaar maakt tegen, wat hij noemt, de kaalslag waar mee Natuurmonumenten van bomen en bosschages weer veenweidegebied maakt.

De email van Arcadis is hieronder te vinden, met daarboven het antwoord van Herman Rammers dat hij in afschrift o.a. naar de WWK zond. Hij zond zijn antwoord aan Jans Ottema, die de brief schreef uit naam van Arcadisprojectleider Hennie Leeuwenhaag.

ingezonden brief

Geachte heer Ottema,

Ik heb het vorig jaar al uitgebreid aan de heer Muyskens laten weten, maar In Noord Holland en Friesland zijn al vele hectaren veenweide te bewonderen en niemand zit te wachten op nog meer veenweidegebied. Loosdrecht is uniek in haar combinatie van water, bomen en bosschages. Op een zomerse dag waant men zich als in het Amazonegebied. De magische combinatie van water en dichtbegroeid land maakt Loosdrecht tot wat het nu is, zowel een aantrekkelijke watersportplaats als een uniek natuurgebied en beide zijn uitstekend te combineren.

Nu wil nota bene Natuurmonumenten dit unieke gebied leeg laten zagen, onder het mom dat het dan zal zijn wat het ooit is geweest, een veenweidegebied. Dat Loosdrecht ooit een veenweidegebied is geweest, zal ik zeker niet ontkennen. Ik ken de geschiedenis van dit gebied, met voorheen veenmoerassen en later trekgaten en legakkers gevormd door de turfgravers, maar al te goed. En uiteindelijk ontstond wat juist nu zo uniek is in Nederland en dat alleen nog in de Bieschbos wordt gevonden.

Het is werkelijk ongelooflijk dat een organisatie als Natuurmonumenten schaamteloos duizenden bomen en zeer waarschijnlijk nog veel meer bosschages wil laten verwijderen, waarbij ik het de aannemer niet eens kwalijk kan nemen dit werk op zich te nemen. Dit, terwijl overal in de wereld heftige protesten klinken tegen de schandelijk ontbossing van de regenwouden, doet een nationale natuurorganisatie, zij het op iets kleinere schaal, gewoon zonder te verblikken of verblozen hetzelfde in ons eigen land.

Ja, en dan het continueren van het werk op 1 augustus, midden in de vakantieperiode! Dat getuigt helemaal van waanzin. Van heinde en ver bezoeken mensen dit gebied om te verpozen en te genieten van de werkelijk prachtige natuur. En nu midden in de periode dat mensen vakantie hebben, gaat men verder met de verwoesting van ons unieke Loosdrecht. Schande...en ook schande dat Natuurmonumenten zo onzorgvuldig omgaat met onze meer dan noodzakelijke zuurstofproducenten. Natuurmonumenten laat ons letterlijk en figuurlijk gewoon stikken...

Herman Rammers, Loosdrecht


Geachte heer/mevrouw,

Via dit bericht informeren wij u over de werkzaamheden in het natuurgebied Vuntus.

Eind maart hebben wij de werkzaamheden in verband met het broedseizoen stopgezet. We hebben de machines en overig materieel uit het terrein gehaald. De werkzaamheden zijn nog niet klaar. Zoals we in ons bericht van eind maart hebben aangegeven gaan wij vanaf 01 augustus a.s. de werkzaamheden in het natuurgebied weer opstarten.

Dit betekent dat er vanaf die datum weer grondtransporten plaatsvinden en dat er houtopstanden worden verwijderd. We starten met het aanleggen van rijplatenbanen en daaroverheen gaan de grondtransporten plaatsvinden. Zanderig materiaal in het oostelijke gebied zal worden ontgraven en verwerkt in de beheerpaden in het westelijke deel. De grondtransporten over de weg zullen naar verwachting tot eind oktober plaatsvinden. Naast grond- en kapwerkzaamheden worden ook nog een aantal kleiner recreatieve voorzieningen aangebracht. Er moet ook nog een kanorustplaats opgeknapt worden. In het terrein worden dammen en duikers aangelegd en worden petgaten verdiept en moet op de plaatsen waar de bomen zijn verwijderd weer rietland ontwikkelen.

Een aparte watergang zorgt er voor dat het voor de natuur waardevolle kwelwater (water dat vanuit de ondergrond in Vuntus komt) langer in het gebied blijft en dat is gunstig voor de natuurontwikkeling van diverse zeldzame planten die vroeger ook veel voorkwamen in het gebied.

De werkzaamheden zullen voor de kerstdagen afgerond zijn.

Vanaf 1 augustus kunt u iedere woensdagmiddag van 15:00 – 17:00 voor vragen weer terecht in de keet aan de Oud Loosdrechtsedijk ter hoogte van nummer 113

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief