WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Siertuin Gooilust: Juweeltje
's-Graveland, zo 24 juli 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op de buitenplaats Gooilust in 's-Graveland ligt een grote siertuin die met liefde door vrijwilligers onderhouden wordt. Een verborgen juweeltje.


Links de siertuin, rechts de bomentuin.

De Siertuin Gooilust ligt op het terrein van buitenplaats Gooilust. Die buitenplaats ligt aan het Zuidereinde in 's-Graveland. Wie over de Emmaweg in Kortenhoef (de overkant van de 's-Gravelandsevaart) komt, neemt de fietsers- en voetgangersbrug, steekt met het zebrapad bij de voetgangerstoplichten over en rijdt de lange oprijlaan van Gooilust op. Automobilisten op het Zuidereinde slaan bij de voetgangersstoplichten af en kunnen langs de kant van de oprijlaan parkeren. Op de oprijlaan daalt de rust al op de bezoeker neer.

Lange geschiedenis

Gooilust heeft een lange geschiedenis. De buitenplaats werd gebouwd in 1780. In 1823 werd de fruitmuur en de huidige siertuin op 100 meter van het hoofdgebouw aangelegd. Van 1835 tot 1936 bewoonde Frans Ernst Blaauw de buitenplaats. Hij verzamelde tal van exotische dieren, zoals gnoes, blesbokken en bisons, naast planten en bomen op de buitenplaats. Begin 1900 werd naast de siertuin ook een bomentuin aangelegd met verschillende soorten bomen. De bomentuin vormt een organisch geheel met de siertuin.

In 1934 kwam Gooilust in bezit van Natuurmonumenten, waarna in 1940 herstelwerkzaamheden aan de siertuin werden uitgevoerd. In 1986 werd voor de tweede keer een herstelplan uitgevoerd voor de siertuin.

Oase van rust

De siertuin is een oase van rust. Verkeersgeluid dringt er nauwelijks door. Bijen zoemen en merels scharrelen in de vakken met bloemen, die op kleur gerangschikt zijn, tussen de goed onderhouden buxushagen. Bankjes in de schaduw en in de zon bieden de gelegenheid om te rusten of een boek te lezen. Eénmaal in de bomentuin torenen de kruinen boven de bezoeker uit.

In de siertuin zijn geplastificeerde kaarten te gebruiken waarop de planten en bomen beschreven zijn. Om het gras op de paden van de tuin te sparen is de tuin op zaterdagmiddag en dinsdagmiddag open van 13.00 tot 16.30 en dat dan van 1 maart tot 15 november. Een aanrader om er eens een bezoek aan te brengen en uw dank in te schrijven in het bezoekersboek.

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief