WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nieuw Leven in het Veen?
Loosdrecht, vr 28 augustus 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

In de Nieuwsster van 19 augustus legt Vincent Muijskens, de projectleider van een project rond de Vuntusplas in Loosdrecht uit wat hij daar gaat doen. Herman Rammers reageert.

Het interview met Vincent Muijskens kunt u vinden op de website van de Nieuwsster in het nummer van 19 augustus op bladzijde 6. Dat artikel hadden wij niet gelezen, want de Nieuwsster wordt niet verspreid in ons deel van Wijdemeren.

Wij kregen een uitgebreide mailwisselling van Herman Rammers met Vincent Muijskens over dit omvangrijke project. Wij wisten eerst niet waar de discussie vandaan kwam, waar hij begon, maar we vermoedden dat dat wel eens de Nieuwsster kon zijn. Dat bleek inderdaad het geval. Om aan te geven hoe groot het project is een citaat uit het interview:

Nieuwsster 19 augustus

Vincent Muijskens in de Nieuwsster: “Er moet ‘nieuw leven in het veen’ komen zoals het project ook genoemd wordt. Dat is voor ons een pittige opdracht. Het gebied beslaat in totaal om 130 ha.
We gaan ca. 18 ha. hout omzagen, dat komt neer op duizenden bomen. Er wordt ca. 90.000 m3 grond verzet. Er worden nieuwe sloten en natuurvriendelijke oevers gegraven. Ook worden percelen afgegraven voor rietontwikkeling en halen we de rijke toplaag weg. Met het vrijkomende zand verbeteren we de beheerspaden en leggen we nieuwe aan. Er komt ook een wandelpad voor extensieve recreatie, maar geen fietspad. Voorts gaan we de waterkwaliteit verbeteren door het kwelwater langer vast te houden. Dat doe je door sloten af te dammen waardoor het water langer onderweg is voordat het afstroomt naar de Vuntus”

Hieronder de mailwisseling tussen Herman Rammers en Vincent Muijskens naar aanleiding van het artikel in de Nieuwsster.

mailwisseling

Gisteren 18.00: Rammers aan Muijskens

Geachte heer Muijskens,

Hoe kunt u spreken over kwaliteitsverbetering van de Vuntusplas als er plannen op tafel liggen om maar liefst 18 hectare bomen te rooien. U stelt zelf al in het artikel dat het dan om duizenden bomen gaat en dat in een tijdperk van gigantisch ontbossingen elders in de wereld. Bomen zijn de zuurstofproducenten van deze wereld en door dwaze plannen, zoals ons hier voorliggen, moet de mensheid uiteindelijk in de nabije toekomst wel gedoemd zijn om te komen in een zuurstofloze wereld.

Dat laatste is nu wellicht nog wat overdreven en voorlopig (gelukkig) nog niet aan de orde, maar wel zit niemand in Loosdrecht te wachten op een veenweidegebied zoals rond de Friese Meren. Loosdrecht is juist uniek door de weelderige plantengroei en haar magische aantrekkingskracht ligt van oudsher juist in het feit dat het plassengebied omzoomd word vele door bomen en struiken. Het mag dan van oorsprong (18e eeuw) veenweidegebied zijn geweest, maar het huidige uiterlijk is vooral aan de dichte plantengroei te danken.

Bovendien is de Vuntusplas zelf een vooral recreatieve plas, ook al omdat er maar liefst vijf jachthavens en vier bootverhuurders aan liggen en alle plannen om nog meer doorvaarten af te sluiten en te vervangen voor 'nieuwe sloten' stelt niet echt gerust. Natuurmonumenten heeft heus wel een belangrijk aandeel in het behoud van de natuur, maar in Loosdrecht was dat vooral door grote gebieden voor publiek af te sluiten en het beheer vooral aan de natuur zelf over te laten. Dat betekent in de praktijk vooral dichtslibben.

Kortom mijn angst is dat er weer te veel aan de tekentafel bedacht wordt zonder echte praktische kennis. Dat zou echt niet de eerste keer zijn. Ik gaf al aan, behoud van natuur is van levensbelang, maar laat de natuur dan echt haar gang gaan en dat betekent niet dat grote gebieden ontoegankelijk moeten worden gemaakt en vervolgens kaalgerooid moet worden. Er is echt voldoende veenweidegebied elders in Noord-Holland, laat Loosdrecht dan vooral haar eigen unieke uiterlijk houden...

Met vriendelijke groet,

Herman Rammers


Gisteren 21.00: Muijskens aan Rammers

Geachte heer Rammers,

Wij voeren het werk uit in opdracht van Natuurmonumenten. De keuze om 18 ha bomen te rooien en daarvoor in plaats rietland, schraalgrasland en petgaten aan te laten leggen ligt bij Natuurmonumenten. Ik stuur uw bericht dan ook aan door aan Rutger Munters, de projectleider van Natuurmonumenten (in cc.).

Mocht u verder vragen hebben over de uitvoering dan ben ik graag bereid om dit nader toe te lichten.

Met vriendelijke groet,

Vincent Muijskens
ARCADIS Nederland BV


Vandaag 11.00: Rammers aan Muijskens

Geachte heer Muijskens,

Natuurlijk begrijp ik dat u, als uitvoerende partij, niet verantwoordelijk bent voor de opdrachtgeving. Voor mij was dit echter de kortste weg en ik waardeer het zeer dat u mijn bezwaren bij Natuurmonumenten neerlegt. Neemt niet weg dat eerdere plannen voor het gebied samen met de bewoners zijn vastgesteld en dat deze niet verder gingen dat het noodzakelijke groot onderhoud en de hoognodige verbetering van het gebied. En dat daarbij gesnoeid en met mate gerooid moet worden, is ook voor mij duidelijk. Maar volledige kaalslag van een gebied is toch iets anders...

Met vriendelijke groet,

Herman Rammers

Naschrift WWK:

Overigens begrijpen wij nu pas waarom er op tal van plaatsen in Wijdemeren borden staan met "Nieuw Leven in het Veen". Ook in Kortenhoef (Emmaweg) en in Ankeveen/Nederhorst menen wij deze borden gezien te hebben.

Dat vasthouden van kwelwater doet ons enigszins denken aan het optreden van Natuurmonumenten in de Horstermeer en de Plas/Dras discussie.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
Mail/NS
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief