WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Glansrol Herman Veldhuisen
Wijdemeren, vr 22 april 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De raad had de kortste kunnen worden, maar door gestuntel, overbodige moties en ander ongerief, duurde hij toch tot half tien. Herman Veldhuisen was de ster van de avond.

Herman Veldhuisen onderzocht de geloofsbrieven van Robby Israel, die de plaats van Tim Emmelot in de VVD fractie inneemt, met dien verstande dat Sieta Vermeulen de nieuwe fractievoorzitter van de fractie werd. Herman Veldhuisen en zijn commissie deden prima werk. Geen onvertogen woord en een snelle unanieme conclusie. Er werden geen vliegen afgevangen en er werd niet gestunteld, zoals we hoopten dat de hele raad zou verlopen. Dat liep echter compleet anders. We beginnen bij het begin.

Uitzwaaien Tim Emmelot


De "oude" VVD fractie. Martin Vuyk, Sieta Vermeulen en Tim Emmelot.

Voor de vergadering begon sprak burgemeester Martijn Smit de vertrekkende VVD-er toe. Daarbij memoreerde de burgemeester het onconventionele optreden van de eigenaar van Ottenhome in Kortenhoef. Zo haastte Tim zich eens per snelle boot over het Hilversums Kanaal, daarbij gadegeslagen door de burgemeester in zijn auto aan de kant. Beiden waren op weg naar het gemeentehuis voor dezelfde afspraak op hetzelfde tijdstip. Iets na het afgesproken tijdstip verscheen Tim in de deuropening. Kleurig loshangend overhemd, korte broek en teenslippers waarmee hij geluidloos de raadszaal in sloop. Niet echt passend in de mores van de raad.


Burgemeester Martijn Smit overhandigt Tim Emmelot (links) een afscheidsgeschenk.

Beëdigen Robby Israel


Robby Israel en zijn echtgenote.

Aansluitend werd de vergadering geopend en verklaarde Herman Veldhuisen dat alle documenten, die aangeleverd waren bij zijn geloofsbrievencommissie, in orde waren en niets meer beëdiging van Robby Israel als nieuw raadslid voor de VVD in de weg stond. So far so good.


Bloemen voor het nieuwe raadslid.

Korte agenda

Slechts twee behandelpunten stonden er op de agenda. En ook nog eens op het oog eenvoudige punten, die net waren ontsnapt aan de hamerstukkenlijst. Zo leek het. Nadat de ingekomen stukken waren behandeld, waarbij de brief van Gerard Kemp voor verwarring zorgde omdat er schijnbaar meerdere lijsten van ingekomen stukken bestonden. Desondanks werd de brief op verzoek van Martin Vuyk (VVD) geagendeerd voor de commissievergadering.

Op de agenda stond als eerste de geurcirkel van een agrarisch bedrijf in Nederhorst den Berg bij de nieuwbouwwijk Nedervecht. Dat agendapunt was in vijf minuten besproken. Maar toen....

Fout in raadsvoorstel

Het tweede agendapunt ging over "Een zienswijze uit te brengen op de begrotingswijziging 2016 en de ontwerp-begroting 2017 van de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek." Een agendapunt van het soort dat niet de hoofdprijs scoort qua aandacht en belangstelling. In dit geval liep dat totaal anders. Gert Zagt DLP kwam met een wijziging (amendement) op het voorstel van het college. In een eindeloze opsomming van cijfers, waardoor iedereen het spoor bijster raakte, gaf hij aan dat er een rekenfout van vier ton in het collegevoorstel zat. Het verlossende woord moest van wethouder Joep Frijdal komen. Er kwam echter niets.

De wethouder verklaarde dat hij stukken niet gezien had, omdat anderen die voorbereiden en gaf met veel omhaal van woorden aan dat hij niet wist waar het over ging. De irritatie in de raadszaal werd voelbaar. Jan Willem Nienhuis (CDA) haalde na de uitgebreide uitleg van de wethouder diep adem en zei: "Ik heb niets begrepen van het antwoord van de wethouder. Is hij het eens met het amendement?" Wethouder Joep Frijdal: "Ïk heb het amendement niet gezien."
Het kersverse raadslid Robby Israel: "Het zal wel komen omdat ik hier net zit, maar als we iets besluiten, dan moeten de cijfers toch goed zijn. Ze zijn goed of fout. Iets daar tussen bestaat niet." Stan Poels (PvdA-GL): "Ik snap niet waarover het hier gaat, laten we maar schorsen." Joost Boermans (D66) viel hem bij. De chaos was compleet.


Wethouder Joep Frijdal, Eduard van der Biezen en gemeentesecretaris Jan Visser
puzzelen waar de fout zit.

Tijdens de schorsing overlegde de wethouder met zijn ambtelijke ondersteuning om na de schorsing te komen met de mededeling: "De heer Zagt van DLP heeft gelijk. Er zit een rekenfout in het raadsvoorstel."


Overleg tussen v.l.n.r. Jan Verbruggen, Herman Veldhuisen, Gert Zagt,
Jan Willem Nienhuis en Alette Zanbergen.

Dit had toch simpeler gekund, zou je zeggen. Het voorstel terugnemen voor latere behandeling, direct een schorsing aanvragen om het samen met Zagt even uit te zoeken, of nog charmanter, als Gert Zagt voor de raad contact had opgenomen met de ambtelijke staf en de wethouder om de fout recht te zetten, dan was dit beschamende schouwspel ons allen bespaard gebleven.

Zinloze motie

Het CDA diende een motie in buiten de agenda. Tot ieders verbazing stond daarin dat de Eerste Kamer instemde met de ratificatie van een VN verdrag waarin de wettelijke verplichting is vastgelegd dat openbare ruimten en gebouwen per 1 januari 2017 toegankelijk moeten zijn voor personen met een handicap. In de motie vroeg het CDA om aan die wettelijke verplchting te voldoen.

Hoon was het loon van het CDA. De gemeente moet zich natuurlijk aan de wet houden en wie zou er nu tegen deze motie kunnen zijn? René Voigt (DB): "Waarom deze motie?" Nanne Roosenschoon (D66): "De motie is een open deur." Stan Poels (PvdA/GL): Een hoog open deuren gehalte. Wie kan hier tegen zijn?" Gert Zagt (DLP) begon met een verwijzing naar de vernielingen op Eikenrode, waarvan de toehoorder niet zo snel door had wat het verband was. Hij eindigde met steun aan de motie toe te zeggen.
Wethouder Betske van Henten zegde toe de motie uit te zullen voeren. "Was u dat al van plan?" :vroeg René Voigt (DB). "Ja." : antwoordde Betske van Henten, waarmee de zin van de motie, zo die er was, geheel in het niets oploste. De VVD stelde dan ook voor om hem in te trekken, maar dat wilde het CDA niet.

Dat leidde tot het potsierlijke gevolg dat iedereen voor de inhoud van de motie was, maar bij stemming de motie toch (als zinloos) verworpen werd met 8 (CDA (Erik Torsing was afwezig) en PvdA/GL) voor en 10 tegen.

Motie DLP over Bestuurskrachtmeting

Dat de raad het wel eens over iets anders wil hebben dan herindeling en bestuurskrachtmeting bleek toen Gert Zagt (DLP) een motie buiten de agenda indiende over de bestuurskrachtmeting. In die motie werd door DLP gesuggereerd dat burgemeester Martijn Smit opereerde buiten de opdracht van de raad, zoals vastgelegd in een brief van Wijdemeren aan Noord-Holland van 21 januari. DLP wilde met de motie bereiken dat er regelmatig gecommuniceerd wordt over de bestuurskrachtmeting en dat burgemeester Smit zich aan de kaders houdt die de raad stelde.

Weer een open deur

Dit keer was het Joost Boermans (D66) die opende met: "Weer een open deur! Ik had gehoopt dat we het vanavond nu eens niet over de fusie zouden hebben." Een hoop die heel veel toehoorders met hem delen. "Klopt het dat u verder gaat dan afgesproken?" :vroeg Boermans nog aan de burgemeester. Robby Israel (VVD) liet weten te weigeren om over de motie met DLP in discussie te gaan. Hij noemde de motie een gotspe. Jan Verbruggen (CDA) was het daar mee eens. Hij vond de motie overbodig. In antwoord op Joost Boermans (D66) verklaarde burgemeester Martijn Smit dat hij zich binnen de door de raad gestelde kaders beweegt. "Nee, nee!" :was zijn antwoord. Joost Boermans (D66) stelde daarop voor dat DLP de motie zou intrekken. Dat verbaasde Gert Zagt (DLP) op zijn beurt, omdat D66 en DLP tot nu toe samen op de barricaden hadden gestaan tegen een fusie. Boermans liet weten het einddoel van het traject met DLP te delen, maar niet deze methode.

De stemming liet Gert Zagt en Alette Zandbergen eenzaam achter met hun gezamenlijke "voor" stemmen tegen de complete raad in..

Fratsen en franje

Om half tien was de raad afgelopen. Een raad die al even na half negen afgelopen had kunnen zijn. Dat pleit voor een volle agenda, want dan komen er minder fratsen en franje bovendrijven en worden er minder vliegen afgevangen vanwege tijdgebrek.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief