WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Strijd voor uw Eigendom!
Ankeveen, wo 19 februari 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Meet zelf na of het revindicatiekaartje wel klopt. Heef tu de geclaimde grond al jaren in gebruik? Bewijs dat met oude foto's en documenten, aldus de oproep van Margo Schoote.

Kerstmis 2011

Het revindicatieproject in de portefeuille van wethouder Jaap van Waveren (DB) houdt de gemoederen al enkele jaren bezig. Pal voor Kerstmis 2011 verzond de gemeente 609 brieven met een dreigende toon. Voor 1 februari 2012, een maand later, moesten de aangeschrevenen duidelijk maken of zij de claim van de gemeente op door hen gebruikte grond erkenden en gingen betalen of ontruimen. Daar werd zeer verschillend op gereageerd. Sommigen vonden dat de gemeente gelijk had en stemden wellicht in met de claim van de gemeente, omdat wisten en erkenden dat ze ten onrechte grond in gebruik hadden genomen.

Onbeperkte middelen

Anderen verscheurden de brief en deden niets. Weer anderen bogen het hoofd en kozen eieren voor hun geld. Hun inschatting was dat een advocaat, metingen door het kadaster en kosten van een rechtszaak hoger zouden uitvallen, dan het huren of kopen van grond die al hun eigendom was, als ze al het geld hadden om te procederen. Een enkeling nam de handschoen op en begon de strijd tegen de gemeente omdat bewijsbaar was dat de claim onterecht was. Hoge kosten, veel onderzoek naar oude documenten, naar getuigen en jarenlange spanning en slapeloze nachten omdat de gemeente onbeperkte tijd en onbeperkt geld heeft om juridische procedures te voeren.

VVD'er Martin Vuyk liet het onderwerp op de agenda zetten. De VVD opende ook een meldpunt waar men zijn klachten over het project kwijt kon. Daar kwamen flink wat klachten binnen. De getuigenissen tijdens de inspraak voor de commissie Ruimte en Economie spraken boekdelen over hoe het project uit de rails liep.

Andere aanpak

Alle partijen, behalve Dorpsbelangen, verklaarden in de commissie dat zij zich schaamden over de verhalen die zij hoorden over het gedrag van de gemeente tegenover de burgers. Wethouder Jaap van Waveren trok het boetekleed aan en zei dat de gang van zaken volledig fout was gegaan. Hij zegde toe om met een ander bureau het revindicatieproject uit te gaan voeren, waarbij de nadruk zal gaan liggen op goede communicatie, omdat het daar volkomen mis ging. Op 6 maart wordt de kwestie in de gemeenteraad besproken.

Procederen

Margo Schoote, die op de Cannenburgerweg in Ankeveen woont, nam de handschoen op en begon al voor de verspreiding van de stuitingsbrief tegen de gemeente te procederen. Op een stedenbouwkundige visie zag zij in juni 2011 een kaartje waarop langs de hele lengte van de Cannenburgerweg een brede strook was getekend door de voortuinen van de aanwonenden heen. Haar voortuin werd op die manier gehalveerd.


De aanleiding. In rood, huis aan huis, de door de gemeente geclaimde grond
langs de Cannenburgerweg op een conceptbestemmingsplan.

Zij startte medio 2011 procedure tegen de gemeente. In de stuitingsbrief van december 2011 werd de claim van de gemeente op de helft van haar voortuin nogmaals gelegd, maar nu voorzien van een kaartje met het logo van het kadaster er op. Dat kaartje was overduidelijk fout. Een leek kon dat zien. Tot op de dag van vandaag procedeert zij tegen Wijdemeren om haar gelijk te krijgen. In onderstaande ingezonden brief roept zij inwoners van Wijdemeren op om te strijden voor hun eigendom en zeker niet voetstoots te zwichten voor de druk van de gemeente. De kwestie speelt op veel plaatsen in Wijdemeren, bijvoorbeeld langs de hele Cannenburgerweg in Ankeveen, de Dammerweg in Nederhorst den Berg en in Loosdrecht.

Dossier Revindicatie

ingezonden brief

Gebruik uw gezond verstand: wees uw eigen advocaat
Tip voor de gemeente: stel een "Generaal Pardon" in

Verdedig uw 'eigen' eigendom. Pak een meetlint of vraag uw zoon of dochter uw perceel in kaart te brengen. Zoek oude foto's op, vraag veldwerk-gegevens aan bij het kadaster (kost ca € 35). Wees uw eigen advocaat!

Er is ongetwijfeld ook snippergroen dat onterecht in gebruik is genomen, eventueel door u.  Jammer dan, in dat geval neemt u uw verlies.
Maar als u overtuigd bent van uw gelijk, laat dat dan horen. En wees dan uw eigen advocaat. Want verplicht worden om een advocaat in te schakelen, is schandelijk. Natuurlijk kost de grond huren  veel minder dan procederen en tevens bent u van een hoop ellende af.  Maar... het is wel UW grond. Uw recht.

Sommige mensen huren nu grond van Wijdemeren terwijl zij in feite eigenaar zijn. Omdat hun financiële polsstok te kort is, hebben ze daartoe moeten besluiten.

Er worden mogelijkheden onderzocht of er een beroep kan worden gedaan op één of meerdere fondsen, bestaand of nog te realiseren.
Burgers die onvoldoende middelen hebben om onder meer juridische bijstand in te roepen, nieuwe metingen te laten verrichten en een notariële akte te laten opstellen zouden zich bij zo’n fonds kunnen aanmelden.

Veel kaarten zijn fout, in elk geval het kaartje van mijn perceel. Ik had 'toevallig' een rechtskundige bijstandsverzekering, waardoor wij wel konden procederen.  Maar na drie jaar houdt die vergoeding ook vast eens op. Ik weet nog niet of ik financieel net zo'n lange adem kan hebben als de gemeente Wijdemeren.

Hoe is het mogelijk dat dit LandjePik - Project (Revindicatie) zo ver en ongecontroleerd kon doorgaan, en zoveel geld gaat kosten. Het is zo'n kort-door-de-bocht-verhaal.

Natuurlijk liepen de onderhandelingen vroeger in onze dorpen anders! Er werd wat geruild, hekjes werden heen en weer geschoven, er werd wat gepraat met een buurman of een ambtenaar en het was geregeld.

Dacht u dat er veertig of vijftig jaar geleden, op een klein gemeentehuis als b.v. 's-Graveland of Ankeveen, met ca.  15 of 35 ambtenaren, een fulltime landmeter in dienst was, die alle kadastrale gegevens bijhield? Daar was de expertise niet voor.  De kennis niet, het geld niet en de behoefte niet. Dat kun je ze ook niet kwalijk nemen.

Maar dan kan de gemeente (Wijdemeren) nu niet ineens op haar strepen gaan staan. Heel veel is niet meer te achterhalen en/of te bewijzen. Het (de kaarten) is niet bijgehouden. Dat is een gemeente zich heel goed bewust.

Dus beste boeren, burgers en buitenlui in heel Wijdemeren: pik niet alles, laat je niet intimideren en kom voor je recht op. De overheid heeft echt niet altijd gelijk.

Margo Schoote

Ankeveen, 14 januari 2014

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK/ing. brief
foto
---
auteur
WWK/ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief