ingezonden brief
Gebruik uw gezond verstand: wees uw eigen advocaat
Tip voor de gemeente: stel een "Generaal Pardon" in
Verdedig uw 'eigen' eigendom. Pak een meetlint of vraag uw zoon of dochter uw perceel in kaart te brengen. Zoek oude foto's op, vraag veldwerk-gegevens aan bij het kadaster (kost ca € 35). Wees uw eigen advocaat!
Er is ongetwijfeld ook snippergroen dat onterecht in gebruik is genomen, eventueel door u. Jammer dan, in dat geval neemt u uw verlies.
Maar als u overtuigd bent van uw gelijk, laat dat dan horen. En wees dan uw eigen advocaat. Want verplicht worden om een advocaat in te schakelen, is schandelijk. Natuurlijk kost de grond huren veel minder dan procederen en tevens bent u van een hoop ellende af. Maar... het is wel UW grond. Uw recht.
Sommige mensen huren nu grond van Wijdemeren terwijl zij in feite eigenaar zijn. Omdat hun financiële polsstok te kort is, hebben ze daartoe moeten besluiten.
Er worden mogelijkheden onderzocht of er een beroep kan worden gedaan op één of meerdere fondsen, bestaand of nog te realiseren.
Burgers die onvoldoende middelen hebben om onder meer juridische bijstand in te roepen, nieuwe metingen te laten verrichten en een notariële akte te laten opstellen zouden zich bij zo’n fonds kunnen aanmelden.
Veel kaarten zijn fout, in elk geval het kaartje van mijn perceel. Ik had 'toevallig' een rechtskundige bijstandsverzekering, waardoor wij wel konden procederen. Maar na drie jaar houdt die vergoeding ook vast eens op. Ik weet nog niet of ik financieel net zo'n lange adem kan hebben als de gemeente Wijdemeren.
Hoe is het mogelijk dat dit LandjePik - Project (Revindicatie) zo ver en ongecontroleerd kon doorgaan, en zoveel geld gaat kosten. Het is zo'n kort-door-de-bocht-verhaal.
Natuurlijk liepen de onderhandelingen vroeger in onze dorpen anders! Er werd wat geruild, hekjes werden heen en weer geschoven, er werd wat gepraat met een buurman of een ambtenaar en het was geregeld.
Dacht u dat er veertig of vijftig jaar geleden, op een klein gemeentehuis als b.v. 's-Graveland of Ankeveen, met ca. 15 of 35 ambtenaren, een fulltime landmeter in dienst was, die alle kadastrale gegevens bijhield? Daar was de expertise niet voor. De kennis niet, het geld niet en de behoefte niet. Dat kun je ze ook niet kwalijk nemen.
Maar dan kan de gemeente (Wijdemeren) nu niet ineens op haar strepen gaan staan. Heel veel is niet meer te achterhalen en/of te bewijzen. Het (de kaarten) is niet bijgehouden. Dat is een gemeente zich heel goed bewust.
Dus beste boeren, burgers en buitenlui in heel Wijdemeren: pik niet alles, laat je niet intimideren en kom voor je recht op. De overheid heeft echt niet altijd gelijk.
Margo Schoote
Ankeveen, 14 januari 2014 |