WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Wat doen we met Crailo?
Wijdemeren, di 18 februari 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Co de Kloet (DB) vroeg vorige week aan het college wat Wijdemeren met dierenasiel Crailo doet vanwege de verwarring die rond het dierenasiel is ontstaan.

Het antwoord van het college kwam vandaag in de vorm van een brief van het college aan de raad.In het kort komt die er op neer dat Hilversum bij de rechter heeft verloren van Crailo, omdat er tussen Hilversum en Crailo een langdurige relatie bestond, die niet zomaar afgebroken kon worden. Voor alle andere regiogemeenten gold dat niet, omdat die per jaar een contract afsloten met Crailo. Na de uitspraak van de rechter zocht Crailo contact met de regiogemeenten.

Naar aanleiding van dat verzoek gaat Huizen namens de regiogemeenten in gesprek met het dierenasiel. Echter, Huizen spreekt namens alle regiogemeenten, behalve Hilversum (logisch vanwege de verloren rechtszaak), maar ook niet namens Wijdemeren. Uit de brief blijkt niet waarom Wijdemeren zich niet door Huizen laat vertegenwoordigen, maar weer een uitzonderingspositie inneemt in de regio.

ingezonden brief

Geachte raadsleden,

Op 10 januari 2014 (volgens ons moet dit 10 februari zijn red. WWK) heeft de heer de Kloet een antwoord gevraagd over welke richting wordt gekozen ten aanzien van de opvang van zwerfdieren bij Crailo? Hij verzocht een spoedig antwoord op de vraag of de gemeente weer zal aanhaken bij Crailo. Aanvullend werd nog gevraagd waarom Wijdemeren niet bij het overleg met Crailo aanwezig is.

Met deze raadsinformatiebrief willen wij u graag informeren over het collegestandpunt ten aanzien van de dierenopvang bij Crailo.

Korte voorgeschiedenis

De gemeenten uit de regio Gooi- en Vechtstreek hebben de samenwerking met dierenasiel Crailo voor de dierennoodhulp beëindigd en stappen hiervoor over naar het Dierenbeschermingscentrum in Amersfoort (DBCA). De BEL-gemeenten gaan naar het dierenasiel in Soest. In raadsvergadering van maart 2013 is dit besluit genomen.
Na de mondelinge aankondiging in december 2012 is in juni 2013 Wijdemeren schriftelijk opgezegd met ingang van 1 januari 2014.

Uitspraak Hilversum

Crailo is het niet eens met het besluit tot overstap en de verschillende termijnen die de gemeenten hiervoor gehanteerd hebben. In december 2013 is de gemeente Hilversum door Crailo in een kort geding gedaagd. De rechter heeft in de zaak Hilversum besloten dat er sprake is van een 90 jaar lange uurovereenkomst (er was geen contract). Hilversum dient daarom de relatie met Crailo nog tot 1 januari 2016 voort te zetten.

Besluitvorming overige gemeenten en Wijdemeren

De situatie Hilversum is niet vergelijkbaar met andere gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek omdat de overige gemeenten in het verleden contracten met Crailo zijn aangegaan met een opzegtermijn van een jaar. Wat betreft Wijdemeren heeft het college het standpunt ingenomen dat er geen nieuwe informatie beschikbaar is die aanleiding is het eerder genomen besluit te herzien.

Overleg met Crailo

Na de uitspraak van Hilversum heeft Crailo een uitnodiging aan gemeenten gedaan om te praten over vervolgstappen. De gemeente Huizen zal namens diverse gemeenten, exclusief Hilversum en Wijdemeren in gesprek gaan. ledere gemeente houdt een eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van de overeenkomst met Crailo.

Wijdemeren wacht de uitkomst van de gesprekken af. Er is immers sprake van een zelfstandige relatie met Crailo.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
Gem. Wdm
foto
---
auteur
RJ/Wdm
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief