WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Wie maakte de kaartjes?
Wijdemeren, wo 12 februari 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De kaartjes die de gemeente zond naar de 609 adressen zijn niet door het kadaster gemaakt. Het kadaster stelt dat de gemeente verantwoordelijk is voor de aanpassingen.

Update 12-2-2014, 11.14: Er is een groter kaartje toegevoegd, alsmede leesbare gegevens zoals die op het kaartje staan.

Revindicatie in het kort

De gemeente zond vlak voor Kerstmis 2011 609 brieven waarin werd aangekondigd dat bewoners grond in gebruik hadden genomen die eigendom is van de gemeente. Het zogenaamde revindicatieproject. Bij die brieven zat een kaartje met kavelnummers en gekleurde vlakken. De groene, blauwe en rode vlakken. De blauwe vlakken gaven aan welke stuk grond niet van de gemeente is, maar van de aangeschreven eigenaar. Groen was op dat kaartje openbare weg. En rood was de grond die naar de mening van het gemeentebestuur eigendom van de gemeente is, maar ten onrechte door de aanwonende in gebruik genomen. De gemeente vroeg om binnen een maand te laten weten of die grond gekocht of gehuurd zou worden door de aanwonende.

Rechtszaken en discussies

De afgelopen maanden bleek dat de gemeente rechtszaken over de revindicatie verloor en dat er nog discussies en zaken lopen. In de commissie van afgelopen woensdag werd gevraagd naar het aantal gewonnen en verloren zaken en het aantal stukken grond dat inmiddels verkocht of verhuurd is. Exacte antwoorden kwamen daar niet op. Vandaag vonden wij weer op internet een zaak waar de gemeente Wijdemeren in een revindicatiezaak verloor op 31 juli vorig jaar. Eerder schreven wij al over twee zaken in Loosdrecht die de gemeente op 16 oktober vorig jaar verloor.

De kaartjes van de gemeente

Eén van de discussiepunten tussen de gemeente en de bewoners gaat over de door de gemeente verzonden kaartjes. Zowel in een rechtszaak die op 24 januari zitting had, als tijdens de commissievergadering vorige week was de gemeente zeer uitgesproken over die kaartjes.

 

Twee letterlijke citaten uit oze eerdere verslagen.

Tijdens de rechtszitting:

"De gemeente opende de aanval met de mededeling dat de kaarten, die bij het revindicatieproject aan bewoners gezonden werden, vervaardigd zijn door het kadaster. Een eventuele "aantijging dat er geknipt en geplakt is door de gemeente nemen wij hoog op". Die mogelijkheid werd volstrekt van de hand gewezen. De kaartjes worden in opdracht van de gemeente vervaardigd door een aparte afdeling van het kadaster die deze projecten doet in opdracht van gemeenten. "Het meeste gebeurt vanaf luchtfoto's en de eigen gegevens van het kadaster. in een enkel geval komt men ter plaatse naar de situatie kijken. Wij hebben daar veel geld voor betaald.":aldus de medewerkster van de gemeente."

Tijdens de commissievergadering:

"De wethouder ontkende dat hij in november vanuit Hilversum via zijn amtenaren ingelicht was over het feit dat de revindicatiekaarten bij de stuitingsbrieven niet klopten. (De bron die de melding aan Wijdemeren deed herhaalde na afloop van de vergadering tegenover ons dat hij zijn Wijdemeerse collega ingelicht had met bewijsmateriaal en dat deze dat feit op 25 november al aan zijn projectleider in Wijdemeren gemeld heeft.)"

Opheldering van het kadaster

Margo Schoote, die bij de commissie als eerste insprak, sprak in haar tweede termijn haar twijfel uit aan de juistheid van de gemeentelijke kaartjes. Het kaartje dat zij ontving bevatte een aantal fouten die direct te zien waren, zoals grond van de buren die bij haar geclaimd werd.


Het kaartje dat de gemeente op 22 december 2011 naar Margo Schoote zond.
De inrit is verdwenen. Het rode vlak loopt voorbij de tuin van het perceel van 59A.
Dat is grond die van de buurman is.
Op het kaartje is duidelijk te zien dat alle aangrenzende huizen met hetzelfde
probleem (het rode vlak) te maken kregen.
(Klik op het kaartje om het groter te bekijken.)


De gegevens van de gemeente 's-Graveland (!)
De plotdatum van het kaartje is 19 december 2011

Zij vroeg aan het kadaster of die organisatie kaartjes maakt zoals zij van de gemeente in 2011 kreeg. Vandaag kreeg zij per email het verrassende antwoord. (Naam en nummer zijn verwijderd.)


Geachte mevrouw Schoote,

Bedankt voor uw e-mail waarin u vraagt naar de kaart die u heeft meegestuurd.

Dit is een product van de gemeente, de ondergrond is uiteraard de kadastrale kaart, maar de gekleurde vlakken, de cijfers in de rode vlakkken en de legenda zijn van de gemeente. Voor informatie hierover moet u dus bij de gemeente zijn.

Deze e-mail is geregistreerd onder contactnummer (nummer)

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

(Naam medewerker)

Kadaster Klantcontactcenter
www.kadaster.nl
(088) 183 22 00


Nieuw hoofdstuk

Deze email van het kadaster werpt een nieuw licht op de discussie over de kaartjes.

De gemeente verklaart met zeer grote stelligheid dat het kadaster de kaartjes gemaakt heeft en kant en klaar aan de gemeente aanleverde, die ze samen met de stuitingsbrief in december 2011 in een enveloppe deed en aan de bewoners verzond.

Het kadaster stelt dat de onderliggende kaart de kadastrale kaart is, maar dat de legenda en de gekleurde vlakken door de gemeente zijn aangebracht of in opdracht van de gemeente zijn aangebracht.

Twee vragen dienen zich aan:

  • Is de kadastrale kaart de afgelopen tientallen jaren bijgewerkt en actueel gehouden, zeker ook als er intussen grond is toegevallen aan bewoners door verjaring?
  • Is de gemeente gerechtigd om het logo van het kadaster te laten staan op een kaartje dat niet meer de oorspronkelijke informatie bevat, maar verrijkt is met eigen informatie? Moet het logo van Wijdemeren er dan niet op zijn minst bij gezet worden?

Dossier Revindicatie

04042013 Horstermeer en Coalitie?
25102013 Revindicatieclaim terecht?
04122013 Kadaster is Kadaster
11122013 Vragen over Revindicatie
17122013 Raad op Donderdag
12012014 VVD: Revindicatiemeldpunt
24012014 Revindicatie: Duik in Verleden
30012014 CDA over Revindicatie
04022014 G en E: Weg door Voortuin
05022014 Schaamrood op de Kaken
06022014 Vanaf de Tribune Gezien
06022014 DB: Zwijgende Meerderheid
08022014 Bulldoggedrag Wijdemeren
09022014 Revindicatievragen
11022014 Wie maakte de kaartjes?

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief