WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Vanaf de Tribune Gezien
Wijdemeren, do 6 februari 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Marcel Enkelaar zat op de publieke tribune, zag gisteren het debat over het revindicatieproject en de inspraak en schreef er over op Facebook.

Marcel Enkelaar schreef een mooi stuk op Facebook, dat weer een ander perspectief biedt op wat er zich gisteren in de raadszaal afspeelde. Hij is zo vriendelijk om zijn toestemming te geven voor publicatie in de Wijdemeerse Webkrant.

ingezonden bericht

Wijdemeren en wethouder Van Waveren in zwaar weer

De gemeente Wijdemeren wist in elk geval al op 25 november 2013 dat zij zich in een eigendomsprocedure (‚revindicatie') baseerde op verkeerd kaartmatetriaal van het Kadaster. Die brisante mededeling deed de Ankeveense Cannenburgerweg-bewoonster Margo Schoote woensdagavond aan het eind van een drukbezochte raadscommissievergadering. Brisant omdat wethouder Jaap van Waveren (Dorpsbelangen) tijdens de bijeenkomst categorisch had ontkend dat het kaartmateriaal niet deugde. Als dat wèl het geval zou zijn, was er sprake van „onbehoorlijk bestuur’, aldus de wethouder.


Margo Schoote van de Cannenburgerweg bijt het spitsa af in de inspraak.
Links van haar PvdA fractievoorzitter Jan Hermans.
Op de achtergrond een deel van de volle publieke tribune.

Wijdemeren kreeg 24 januari jl. van de rechter 6 weken de tijd materiaal met meetgegevens te bestuderen dat mevrouw Schoote en haar advocaat tijdens de zitting hadden gepresenteerd. De gemeente deed het voorkomen of het nieuwe gegevens betrof, maar dat klopt niet. Of een Projectleider heeft informatie die 25 november jl. binnen kwam niet doorgespeeld, óf Wijdemeren probeert op oneigenlijke gronden vertragingstactiek toe te passen. Medio oktober stelde een (andere) rechter al vast dat de gemeente verkeerde Kadaster-gegevens heeft gebruikt. Conclusie destijds: niet Wijdemeren is eigenaar van omstreden stukken grond, maar de mensen die het eigendomsrecht opeisen.

Van deskundige zijde is vastgesteld dat de situatie rond het perceel van mevrouw Schoote ook geldt voor percelen in de nabije omgeving. De gemeente Wijdemeren in het algemeen en wethouder Van Waveren in het bijzonder dreigen in zwaar weer te komen. Voor zover nu bekend, deugt er namelijk (veel) meer kaartmateriaal niet. Materiaal waarop de gemeente zich wel beroept, maar dat is verouderd, niet of onvoldoende is gecontroleerd of ten onrechte niet is aangepast. Omdat kaarten steeds zijn gehandhaafd, werd hun status weliswaar ‚groter’, maar bestaan zij deels uit ‚gebakken lucht’. Op basis van de kaarten heeft Wijdemeren ruim 600 mensen aangeschreven.

De strijdbare Margo Schoote verweert zich al enkele jaren tegen het gemeentelijk grondbeleid, zoals dat ten opzichte van haar perceel wordt gevoerd. Zij vertelde dat toenmalig wethouder Gerard Abrahamse haar toezeggingen had gedaan. Na het gedwongen vertrek van de wethouder, oktober vorig jaar, zijn die toezeggingen van de baan, concludeert de Ankeveense, die veel tijd en geld in de procedure heeft gestoken.

Diverse omwonenden hebben zich wèl bij claims van Wijdemeren neergelegd - én betalen nu huur voor grond waarvan zij zelf eigenaar zijn. Enkele insprekers die ook de gemeente hekelden, vertelden woensdagavond sterke staaltjes van gemeentelijk falen, zoals gemeentelijke claims op grond die Wijdemeren helemaal niet in eigendom heeft. Ook met de (verjarings)termijn dat de gemeente nog percelen kan opeisen is het een rommeltje, luidde hun relaas.


Links verantwoordelijk wethouder Jaap van Waveren (Dorpsbelangen).Rechts VVD'er Martin Vuyk, die het debat aanvroeg en o.a. melding maakte van informatie van het VVD meldpunt.

Met de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart in het vooruitzicht, gaven enkele woordvoerders portefeuillehouder Van Waveren er flink van langs. Kwalificaties als „plaatsvervangende schaamte”, „onbekwaam’, „verbijsterende verhalen”, „geen respect voor de inwoners” en „Kafka op zijn slechtst” deden het goed voor de bühne.

Met algemene stemmen ging de raadscommissie akkoord met het voorstel 6 maart in de plenaire gemeenteraad het revindicatievraagstuk aan de orde te stellen, twee weken voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het Wijdemeerse Meldpunt Revindicatie van oppositiepartij VVD ontving de afgelopen periode aardig wat meldingen van burgers.

Advocate Carolijn Kuipers is één van de adviseurs die wethouder Van Waveren terzijde staan. Multi-tasking is haar op het lijf geschreven. In haar functie adviseert zij niet alleen overheden enerzijds en eigenaren van onroerend goed anderzijds, maar ook projectontwikkelaars, beleggers en architecten. Projectontwikkeling is één van haar specialisaties.

Volgens Kuipers wordt Wijdemeren in slechts twee zaken juridisch ter verantwoording geroepen. Het konden wel eens zaken zijn met grote gevolgen, zowel politiek als ambtelijk/procedureel, mèt of zonder raadsverkiezingen in het verschiet.

Marcel Enkelaar

Dossier Revindicatie

04042013 Horstermeer en Coalitie?
25102013 Revindicatieclaim terecht?
04122013 Kadaster is Kadaster
11122013 Vragen over Revindicatie
17122013 Raad op Donderdag
12012014 VVD: Revindicatiemeldpunt
24012014 Revindicatie: Duik in Verleden
30012014 CDA over Revindicatie
04022014 G en E: Weg door Voortuin
05022014 Schaamrood op de Kaken

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
ing. bericht
auteur
Marcel Enkelaar
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief