WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Politieke Antenne Haperde
Nieuw Loosdrecht, vr 28 juni 2013

In een bomvolle raadszaal werd gisteren gesproken over de kwestie Eikenrode, het hek, de pasjes, de tuinmuur en de flora- en faunawet. Het college besluit dinsdag over het hek.

Bomvol

Afgeladen vol, met opvallend veel kinderen, was de publieke tribune bij de behandeling van de kwestie Eikenrode. Er zaten zelfs enkele kinderen op de grond. Nico Ockhuisen, de aanstichter van de revolutie rond het Bos van Hacke, zat het hele gebeuren in achteraf in een hoekje aan te zien.


Achteraan,tegen de muur, bekijkt Nico Ockhuisen het hele gebeuren.

Inleiding

Op de agenda stond de kwestie Eikenrode. De pachter, Nico Ockhuisen, heeft een vergunning aangevraagd om een hek om het landgoed te plaatsen. Dat hek wil hij afsluiten met een pasjessysteem om hondenbezitters en vandalen te weren. Ook heeft hij al veel werkzaamheden op het landgoed uitgevoerd, waarbij hij volgens omwonenden een monumentale muur verwijderd zou hebben en geen rekening zou hebben gehouden met het broedseizoen.
In tegenstelling tot wat normaal gebeurt, werd dit debat niet afgesloten met een besluit van de raad. De uitkomst van dit beladen debat is een advies aan het college, dat aanstaande dinsdag een besluit over de kwestie moet nemen. Het college zit niet op één lijn, met name waar het gaat over een hek langs het z.g. Zwarte Pad. Wethouder Abrahamse (VVD) vindt dat dat pad bij het landgoed hoort en het hek dus ook het Zwarte Pad af zou kunnen sluiten. De rest van het college vindt dat het hek, als het er komt, achter het Zwarte Pad moet komen, opdat dat openbaar is en blijft, temeer omdat het een verkeersfunctie heeft.

DB zet de toon

René Voigt, de fractievoorzitter van Dorpsbelangen, de partij met de absolute meerderheid in de raad, opende het debat. Hij had kritiek op de communicatie met de omwonenden. Hij stelde vast dat het landgoed openbaar toegankelijk moet blijven op grond van de erfpachtvoorwaarden. Een hek met een pasjessysteem wees hij volstrekt af. Een hek voor het Zwarte Pad werd ook door hem afgewezen. Hij eiste van het college een diepgaand onderzoek, "tot op de bodem", naar de verdwenen monumentale tuinmuur. Tenslotte verweet hij het college inactiviteit op dit dossier. Het mag wel actiever, zo vond hij.

Ontploft in de commissie

Felix Flameling (GL) schaarde zich achter Voigt. Hij voegde er aan toe dat hij de wethoudersbrief over de kwestie wel erg toegeeflijk en vriendelijk naar de erfpachter (Nico Ockhuisen) vond. Ook had hij kritiek op het gemak waarmee de wethouder over de schending van de flora- en faunawet stapte. Jan Hermans (PvdA) vond dat alles al gezegd was. Geen hek voor het Zwarte Pad en geen pasjes was zijn boodschap. HIj sprak zijn verbazing uit over de volkomen onverwachte manier waarop de kwestie in de commissie van 12 juni ontplofte zonder dat het college de commissie vooraf geïnformeerd had.
Jan Verbruggen (CDA) sloot zich bij deze kritiek aan. "Op 12 juni werd de commissie overvallen door de bewoners. Het college heeft deze kwestie niet met ons gedeeld en had toen in de commissie geen antwoorden op de vele vragen die toen gesteld werden, terwijl al die informatie hier in huis beschikbaar was. De afgelopen tijd is er veel boven water gekomen. Dat had allemaal bekend moeten zijn op 12 juni, dan had het college antwoorden kunnen geven." Ook had Verbruggen twijfels bij de verdeeldheid over het Zwarte Pad binnen het college. "Hoe kan dit? Zijn er soms andere belangen in het spel?"

VVD: simpel probleempje

Joep Frijdal (VVD) deed een poging om de kwestie terug te brengen tot een vergunningaanvraag voor een afsluitbaar hek met een pasjessysteem. "Pasjes, nee.", "Afsluitbaar hek, bijv. van zonsondergang tot zonsopgang, ja", was zijn bondige conclusie. Over het hek langs het Zwarte Pad steunde hij zijn wethouder. "Het Zwarte Pad is onderdeel van het landgoed en mag dus achter het hek. Als we dat nu weigeren, dan eindigen we voor de Raad van State." :aldus Frijdal.
Nanne Roosenschoon (D66) deelde de mening van de VVD ten aanzien van het hek en de pasjes. Volgens hem is er bij de verkoop van de grond door de gemeente Loosdrecht iets mis gegaan waardoor het Zwarte Pad bij het landgoed is gekomen. Hij stelde voor die situatie te herstellen, door het Zwarte Pad te kopen of te ruilen. Liesbeth Siderius (Siderius) wees op het sociale belang van het Bos van Hacke. Zij verweet Ockhuisen te hakken en te maaien, zonder rekening te houden met al wat leeft en groeit en ons altijd weer boeit. Als voorbeeld noemde zij de invloed van de bouw van het hek op de habitat van de das. Die niet kan tegen "hakken en ruimen".

Politieke antenne haperde

Wethouder Gerard Abrahamse opende zijn betoog met een boeiend historisch overzicht waaruit bleek dat zijn echtgenote dezelfde voornamen heeft als de echtgenote van de heer Hacke indertijd. Eikenrode is verloederd, aldus de wethouder. Gerard Abrahamse trok daarna het boetekleed aan. Hij gaf toe dat ook hij op 12 juni overvallen was door de kwestie." Ik zag niet dat het politiek gevoelig was. Normaal zie ik de aanvraag voor een hek niet, nu ook niet. Wij waren niet alert."
Het pasjjessysteem werd ook door de wethouder volstrekt van de hand gewezen. "Dat is buiten de orde." Alles wat er gebeurt gaan wij monitoren, want de nieuwe eigenaar (=erfpachter voor de discussie) heeft zijn eigen ideeën. Hij wil iets en zo moet het. Overleg met hem is zeer moeilijk, want de erfpachter is geen nagtegaa.l Er is geen normaal overleg mogelijk."

Er was geen tuinmuur

Over de verdwenen tuinmuur verklaarde de wethouder dat dat geen monumentale tuinmuur was, maar de restanten van een oud gebouwtje zonder enige waarde, die opgeruimd zijn. Deze mededeling ontlokte hoongelach op de publieke tribune. "Onvoorstelbaar" :riep een dame. Nico Ockhuizen reageerde op het gelach met boze blikken naar de lachers. Ook de opmerking van de wethouder waarin deze verklaarde dat Ockhuisen niets wist van de flora en faunawet, maar meteen stopte toen hij daarop gewezen werd, kreeg hoongelach vanaf de publieke tribune. "Als ik met een kettingzaag aan de gang ga, dan weet ik ook niets van de flora- en faunawet. :aldus Abrahamse. Burgemeester Martijn Smit ontraadde hem een dergelijke actie ten zeerste.
Abrahamse verwacht zeer pittige discussies in het college aanstannde dinsdag, met name over het Zwarte Pad.

Wethouders weten meer?

Martin Vuyk (VVD) verbaasde zich over de onenigheid in het college. Hij ging er vanuit dat de wethouder geadviseerd wordt door deskundige ambtenaren."Hoe kan het dan dat de andere collegeleden de situatie anders beoordelen? Weten wethouders in Wijdemeren meer dan ambtenaren?"
"Daar geef ik geen antwoord op." :was het korte antwoord van Gerard Abrahamse.

Burgemeester Martijn Smit vatte de verder gang van zaken nog even kort samen.
"Wij nemen hier geen besluit, maar dat doen wij dinsdag in het college.
Op pagina 3 van de wethoudersbrief staat dat er binnen het college verschil van opvatting is.
Wij nemen geen besluit omdat de politiek dat van ons wenst, wij besluiten op grond van wet- en regelgeving en dat doen we rechtijnig. Het is een juridisch vraagstuk en zo wordt het behandeld."

Wordt vervolgd.


Uit de wethoudersbrief over het Zwarte Pad en de onenigheid binnen het college:

  1. De meerderheid van het college van burgemeester en wethouders is van oordeel dat het plaatsen van hekken langs het zwarte pad in strijd is met het bestemmingsplan, omdat de gronden van het zwarte pad zijn bestemd voor verblijfsgebied, met een functie voor verblijf, verplaatsing en gebruik ten dienste van de aangrenzende bestemmingen. Volledige afsluiting door een hek maakt het ten dienste staan van deze gronden aan de aangrenzende bestemmingen onmogelijk.
  2. Zoals aangegeven onder a, bestemmingsplan, is de meerderheid van het college van B&W van mening dat er voor het plaatsen van hekken langs het zwarte pad, sprake is van strijdigheid met de bestemming. In dat geval is er niet voldaan aan de wettelijke eisen en geen sprake van een gebonden beschikking. De aangevraagde vergunning wordt opnieuw geagendeerd voor de vergadering van het college van B&W van 2 juli 2013, omdat aan uw raad is toegezegd dat tot en met de raadsvergadering van 27 juni 2013 geen onomkeerbare besluiten worden genomen.
bron
WWK
foto
Herman Stuijver
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief