WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Sport met een Beperking
Loosdrecht, vr 28 juni 2013

Dorpsbelangen diende gisteren een motie in om 10.000 euro subsidie te geven aan het Mentelity Sup Evenement, een sportevenement voor mensen met een fysieke beperking.

Ab Krook lichtte de motie toe op zijn geheel eigen wijze. Gedreven en enthousiast over het initiatief van de uit Loosdrecht afkomstige Paralympisch Wereldkampioen Snowboarden Bibian Mentel, die is gestart met de Mentelity Foundation. Met die stichting wil zij om zo veel mogelijk kinderen en (jong)volwassenen met een fysieke beperking te informeren en motiveren op het gebied van sporten met een beperking.


Bibian Mentel moest veel geduld hebben.
Tegen elven werd de motie met haar subsidieaanvraag behandeld.

Bibian Mentel wil op zaterdag 20 juli 2013 een stand up paddling evenement op de Loosdrechtse Plassen organiseren. Het evenement moet geld opbrengen om kinderen en (jong)volwassenen met een lichamelijke beperking te kunnen laten sporten.
Stand up paddling houdt in dat je rechtopstaand op een breed surfboard gaat peddelen. Omdat het surfboard vrij breed is, voelt het heel stabiel aan en kun je op ontspannen manier de wereld vanaf het water verkennen.

In de door Ab Krook met verve verdedigde motie stelde Dorpsbelangen voor om tot een maximum van € 10.000 in de helft van de kosten van het evenement bij te dragen.

Verrassing

Voor de overige partijen kwam de motie onverwacht. Dat leidde tot min of meer identieke reacties. Enerzijds, het is een sympathiek initiatief. Anderzijds, het verzoek voor subsidie is al in april gedaan. Waarom heeft deze subsidieaanvraag dan niet de normale procedure voor subsidieaanvragen doorlopen, is hij in de commissie behandeld en waarom komt deze motie nu als een duveltje uit een dosje op tafel?

Theo Reijn (CDA) herinnerde aan vergelijkbare situaties, zoals op 8 juni vorig jaar, toen er aan het eind van de raad plotseling een motie van Dorpsbelangen op tafel kwam om voor € 60.000 de zandvlakte bij het Dorpscentrum Loosdrecht (Met het VVD-bankje) te fatsoeneren.
Martin Vuyk (VVD) wees op een fout in de redactie van de motie die geld zou kunnen kosten. De fout werd hersteld. Ook hij vond het doel sympathiek, maar had liever gezien dat de procedure gevolgd was." Het voorstel rammelt en € 10.000 vind ik wel erg veel."

Boetekleed

Burgemeester Martijn Smit trok het boetekleed aan. Hij was in het contact met Bibian Mentel enthousiast geworden over het sportinitiatief en had o.a. meegedacht over de aanvraag van de vergunning voor het evenement. De procedure voor het aanvragen van subsidie was er tussendoor geglipt. "Ïk was wat te enthousiast. Ik kreeg een begroting, maar had niet zo snel door dat het een verkapte subsidieaanvraag was."

Na een achterhoede debatje met Theo Reijn werd de motie unaniem aangenomen.

Lees meer over suppen en het initiatief op de website van de Mentelity Foundation.

bron
WWK
foto
M. Maassen (DB)
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief