WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Vuurwerk, Quads en Archief
Wijdemeren, wo 9 januari 2013

In de commissie MZ en BM (gecombineerd) werd gesproken over vuurwerk, het archief, de brandweer en quads op het ijs.

Quadverbod

Burgemeester Martijn Smit vroeg en kreeg toestemming om versneld een verbod in te voeren voor het gebruik van quads op het ijs. Alleen hulpdiensten en ijsclubs kunnen ontheffing krijgen voor het gebruik van een quad op het ijs.


(Foto: Wikipedia)

Vuurwerkverbod

De heer Poels van GroenLinks vroeg aandacht voor een verbod op het afsteken van vuurwerk. Het meldpunt van GroenLinks is "ontploft" vanwege het aantal meldingen van overlast in het hele land. Het bleek dat ook in de Wijdemeerse raad en het college, bij monde van burgemeester Smit, het denken over vuurwerk aan het verschuiven is in de richting van regulering. Het college komt in maart met een verdere uitwerking van een standpunt.

Archieven


De heer Spijkerman

Er werd lang stil gestaan bij het gemeentelijke archief, waarvoor een nieuwe verordening voorgesteld wordt. Theo Reijn (CDA) vroeg of digitale stukken en emails ook op een gode manier gearchiveerd worden. De heer Spijkerman, verantwoordelijk voor het archief gaf op humoristische maar duidelijke manier antwoord op de vele vragen die er leefden. Bij de beantwoording van de vragen zweefde ons de kwestie van het al dan niet archiveren van afgestemde moties en amendementen door het hoofd. Die vraag werd echter niet gesteld.

Brandweer

Joep Frijdal (VVD) sprak zijn zorgen uit over de ontwikkelingen bij de regionale brandweer. Of de kosten niet de pan uit rijzen, of de vrijwilligers nog wel voldoende gemotiveerd worden, of de aanrijtijden wel gehaald worden en of de Wijdemeerse raad er nog wat over te zeggen heeft. Theo Reijn (CDA) en Felix Flameling (GL) wasten hem de oren. Beiden vonden dat besluitvorming over de brandweer al lang gelden volledig uitgekauwd was en dat Frijdal met zijn opmerkingen een achterhoedegevecht voerde.
Burgemeester Martijn Smit gaf aan dat er wel een spanningsveld zit in de financiering van de brandweer. De gemeenteraad mag wel het geld beschikbaar stellen, maar heeft weinig tot niets over de besteding van dat geld meer te zeggen. In zoverre gaf hij Joep Frijdal enigszins gelijk.
Theo Reijn merkte fijntjes op dat aanrijtijden een veel groter probleem gaan worden in de uitgestrekte gemeente Wijdemeren zodra Noorder- en Zuidereinde voorzien zijn van hindernissen.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief