WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Besparen op Raadsleden?
Wijdemeren, za 13 oktober 2012

Kunnen we in Wijdemeren toe met minder raadsleden? Cor Koster denkt van wel omdat hij de bijdrage van sommige leden te gering vindt.

ingezonden bericht

Minder raadsleden?

Binnenkort staat de Programmabegroting 2013-2016 op de agenda en kunnen we ons verheugen op het hoogtepunt van het gemeentelijke jaar: de algemene beschouwingen. Tot voor kort was daarbij een vast punt de gewenste vermindering van het aantal ambtenaren. Nu dat voorlopig geregeld is - sinds vorig jaar streeft men naar een reductie van de ambtelijke organisatie van ruim 1 miljoen euro - komt iets anders in zicht: een vermindering van het aantal raadsleden.

Het kabinet wil het aantal raadsleden en wethouders bij gemeenten met minstens een kwart verlagen. In Wijdemeren zou dat geen gevolgen hebben voor het aantal wethouders, maar het zou betekenen vier raadsleden minder, met een jaarlijkse besparing van zo'n 35.000 euro. Het is te verwachten dat de politieke partijen daar aanmerkelijk minder happig op zullen zijn dan op een vermindering van het aantal ambtenaren. Het hemd is tenslotte nader dan de rok. Maar zou het kunnen? Zouden we net zo goed bestuurd worden door een raad van 15 als door een raad van 19?

Spreektijd

Vorig jaar heb ik voor elk raadslid berekend hoeveel spreektijd men in de raad nodig had. Van een aantal raadsleden bleek toen dat ze hun mond niet opendeden. Gelukkig is dat sindsdien veranderd; ook de muurbloempjes van toen laten tegenwoordig hun licht schijnen over van alles en nog wat. Het moet me zelfs van het hart dat één van hen, Jan Verbruggen (CDA), zich inmiddels een reputatie verworven heeft om direct in de discussie in te grijpen als er iets fout gaat. Zoals toen iemand van WIJ zich vergaloppeerde met de beschuldiging dat een dodelijk ongeluk bij de Klapbrug verweten kon worden aan het vorige college.

Zeven fracties

We hebben zeven fracties in de gemeenteraad. Dorpsbelangen zit er met 9 mensen, VVD met 3, CDA met 3, en de overige (PvdA, Groenlinks, D66 en WIJ) ieder met 1. Stel nu dat we de 4 raadsleden die we zouden moeten besparen vinden bij de 4 partijen die slechts één vertegenwoordiger hebben. Kunnen we leven zonder PvdA, GL, D66 en WIJ? Wat hebben die partijen ons tot nu toe eigenlijk gebracht?

Of halen we die 4 zetels gewoon weg bij DorpsBelangen? Dat zou eigenlijk mijn voorkeur hebben, want van de meeste DB'ers merk je weinig tot niets. Of doen we een combinatie: wat minder DB maar ook wat minder CDA ? Zou best kunnen, want "het CDA" zoals dat in de raad naar voren komt, is Theo Reijn. Die kan het meestal prima in z'n eentje af.

Enquête

Misschien kan de WWK een enquête opzetten, een "poll". Wie van de 19 kunnen we missen? Welke fractie of politieke partij of welk raadslid kan net zo goed thuisblijven? Waar hebben we eigenlijk geen van allen een boodschap aan?

Ik wil wedden dat WIJ de meeste stemmen krijgt.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

Naschrift WWK:

Cor Koster overvalt ons met zijn vraag om een poll. Onze ervaringen met de poll zijn niet al te best. Er is altijd wel iemand die claimt dat wij de boel beduvelen, omdat de uitslag hem of haar niet bevalt. (Iets wat wij nog nooit gedaan hebben!)

Ook zijn er personen die er vreugde aan beleven om de poll te verzieken met de digitale truckendoos.

En dan het laatste treurige dieptepunt, waarbij er twee polls liepen, ééntje in de WWK en ééntje in de lokale bladen. Omdat de uitslag het college niet beviel werden de inspanningen van Wim Steman, de stemmers en de WWK afgedaan als niet wetenschappelijk verantwoord en daarom terzijde geschoven.

We moeten dus nog eens heel goed nadenken over de vraag van Cor Koster. Nog afgezien van het feit dat de vraagstelling wetenschappelijk verantwoord moet zijn, maar daar kan Cor ons bij helpen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief