Willem Degekamp nam gisteren afscheid van de Curtevenneschool waar hij 15 jaar voor de klas stond. Veertig jaar gaf hij les in Kortenhoef.
Willem Degekamp is een echte Kortenhoefse dorpsfiguur. In het dorp is hij op klompen aan te treffen op de Meenthof, maar ook op de ijsbaan, bij de Drie Dorpenloop, op Radio Wijdemeren en elders als er wat te doen is of de helpende hand geboden moet worden. Meester Willem is 63 jaar geworden en gaat nu echt met pensioen.
Willem Degekamp
Wildeboerschool
Hij begon zijn 40 jarige onderwijscarriere op de Wildeboerschool. Een twee-klassige school aan de Kortenhoefse Dijk met twintig, vijfentwintig leerlingen. Willem Degekamp was als een vis in het water op dat schooltje, dat stond op de plek waar nu de toegang tot de Oude School/Blok/Het Kraaiennest is. Eind jaren zeventig begon Den Haag druk uit te oefenen om de kleine dorpsschooltjes op te heffen. In Ankeveen was de éénklassige openbare Lindeschool, in Kortenhoef waren de openbare Curtevenneschool en de openbare Wildeboerschool. Uw redacteur was toen voorzitter van de schoolraad in 's-Graveland, het overkoepelend orgaan van de drie openbare scholen dat advies aan het gemeentebstuur moest geven over de scholen en "het bedrag per leerling". Zowel het gemeentebestuur als de schoolraad zonden brieven naar de provincie en de minister om er voor te pleiten dat de Wildeboerschool open moest blijven. Het gaf een jaar of twee uitstel, maar uiteindelijk viel het doek voor de Wildeboerschool.
Curtevenneschool
De twee leerkrachten, Willem Degekamp en Marga Piepers werden toegevoegd aan het personeelsbestand van de zesklassige Curtevenneschool. Dat was erg wennen. Van je "eigen" schooltje aan de Dijk, waar je met de kinderen het weiland in kon gaan als het mooi weer was, naar de grotere en strakker geleide Curtevenneschool. Dat gaf, zeker in het begin, fricties. Zijn hart lag echter altijd bij de kinderen die hij les gaf, die hem op handen droegen.
Op Non-actief: Acties!
De treurigste, maar achteraf ook de mooiste gebeurtenis in de carriere van Meester Wilem most echter nog komen. Op 13 januari 2007 werd Willem Degekamp door zijn toenmalige directeur Hans Broekhof op non actief gezet omdat hij volgens Broekhof zijn administraie niet op orde had. Broekhof deed dat met ruggesteun van het bestuur van de Stichting Primair onder voorzitterschap van Pauline van Voorthuizen (ex VVD-wethouder in Almere). Dat was het begin van wat landelijk bekend werd als de Kwestie Meester Willem. Heel Kortenhoef kwam in opstand. Protestdemonstraties, handtekeningenacties, filmpjes op YouTube, verslagen op radio en TV, een stuk in de NRC en hoge bezoekersaantallen voor de WWK. Op 25 januari was het pleit beslecht. Het Non actief werd ingetrokken, Willem Degekamp kwam terug op de Curtevenneschool. De complete geschiedenis is terug te vinden op het archief van de WWK in "Het dossier Meester Willem / Stichting Primair".
|