WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Verslag CDA Congres
Wijdemeren, ma 4 oktober 2010

Theo Reijn zond de WWK een prachtig verslag van zijn beleving van het CDA congres van afgelopen zaterdag. Het wikken en wegen, de voors en tegens.


CDA Fractievoorzitter Theo Reijn.

ingezonden brief

CDA Wijdemeren

Dag Rik,

Antwoord op jouw vraag:

Wie er zaterdag allemaal uit Wijdemeren aanwezig bij het CDA-congres kan ik niet volledig beantwoorden. Ik heb zaterdag heel veel CDA-ers gezien en gesproken, maar toch echt niet iedereen gezien en gesproken!

Wat ik wel weet is dat de CDA-leden Jan Verbruggen, Ymkje van 't Riet, Betske van Henten, Alexandra van der Wier en mijn persoontje aanwezig waren. Op mijn verzoek zijn we 's morgen om 07.00 uur vertrokken uit Kortenhoef. De anderen wilden aanvankelijk ergens tussen 8 en half negen vertrekken. Ik heb echter een hekel aan in een wachtrij staan en wilde niet het risico lopen om uiteindelijk in de grote tent te zitten en niet in de hal zelf. Dan had ik ook wel voor de TV kunnen gaan zitten. Dus vroeg uit de veren en vroeg op stap. Om 08.00 waren we bij de Rijnhal en daar moesten we een half uurtje wachten tot de deur openging. Intussen konden we kijken naar alle actiegroepen die aan het opbouwen waren. De registratie duurde voor ons ongeveer 5 minuten! En toen waren mijn reisgenoten nog meer overtuigd van mijn wens om vroeg te vertrekken. Daarna rustig wat rondkijken, een kopje koffie drinken en een goed plaatsje zoeken.

Wat ik verder weet is dat Kees Haverkamp en Freek Visser op eigen gelegenheid zijn gegaan. En bestuurslid Eric Torsing die regen trotseerde en op de motor is gegaan. Ongetwijfeld (maar ik heb hem niet gezien en gesproken) was Maarten Haverkamp ook aanwezig.

Het was een historisch moment in de geschiedenis van het CDA en de Nederlandse politiek dat ik voor geen goud had willen missen. Anders dan de media meldden vond ik dat er geen enkele druk op ons is gelegd. Iedereen kon zijn eigen afweging maken en deed dat ook. Mooi vond ik de afwisseling van voor- en tegenstanders, van prominenten en 'gewone' CDA-ers. Pal naast ons stonden Klink, Hirsch Ballin en Leers keurig voor de microfoon te wachten. Het enige verschil was dat zij een batterij aan camera's om zich heen haden..... Ook leuk om dat allemaal eens te zien.

Maar waar het natuurlijk om ging was het uiteindelijke besluit. Hoe mijn partijgenoten gestemd hebben weet ik niet precies en dat laat ik ook graag aan hen over. Zelf heb ik (met een steen in de maag) voor gestemd. Eerder heb ik gezegd dat ik niet weet of ik nog bij het CDA thuis hoor als er samenwerking met de PVV wordt gezocht. Dat klinkt misschien vaag, maar ik vind dat beter dan meteen je lidmaatschap opzeggen. Dat klinkt overigens wel erg stoer. Alleen denk ik dat je daarmee voorbij gaat aan de situatie en wel erg gemakkelijk 'je handen in onschuld wast'. Met alle respect voor leden die dat hebben gedaan, vind ik dat toch een beetje vluchtgedrag.

Wat dat betreft vond ik de opmerking van een van mijn buurvrouwen heel treffend. Zij zei: 'Is dit nu een CDA-congres of een anti PVV-congres.'
Maar je weet toch dat ook bij gemeentelijke inspraakavonden vooral tegenstanders komen en er maar weinigen komen vertellen dat ze de plannen ondersteunen.

Kortom, mijn (en onze) inzet is uit te gaan van je eigen CDA-kracht en van daaruit de verwerpelijke PVV te bestrijden. Daarom heb ik ook - tegen het advies van van het bestuur en fractievoorzitter in - resolutie 8 gesteund waarin de formateur van het kabinet VVD - CDA werd uitgenodigd zich te beijveren om in het kabinet een bewindspersoon met een moslimachtergrond aan te stellen. Dat lijkt mij namelijk een goed signaal richting de PVV.

Hoe verdeeld het CDA misschien ook is, we zijn in ieder geval in alle openbaarheid de discussie MET ELKAAR aangegaan. En zo hoort het ook. Na de stemming heb ik felle tegenstanders ook - soms schoorvoetend - zien opstaan om steun te geven aan Verhagen. Schouder aan schouder hebben we het afsluitend Wilhelmus gezongen en schouder aan schouder hebben we de Rijnhal verlaten.

groet,
Theo

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
ing. brief
foto
Douwe v. Essen
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
20 gr.
windkr. 4