WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Wijdemeren op CDA Congres
Arnhem, za 2 oktober 2010

In Arnhem werd vandaag het CDA Congres gehouden over deelname aan het kabinet met de VVD en gedoogd door de PVV. Het CDA Wijdemeren was erbij.

Vijfduizend CDA'ers worstelden vandaag zeven uur lang in de Rijnhal in Arnhem met de vraag of hun partij deel moet nemen aan een kabinet met de VVD en met gedoogsteun van de PVV. Ook Wijdemeren was daar vertegenwoordigd, zo was in de live televisieuitzending te zien. Wij zagen een glimp van enkele Wijdemeerse CDA'ers. Zo kwam er een shot langs van de Wijdemeerse CDA afdelingsvoorzitter Alexandra Luijer, gezeten naast Jan Verbruggen (raadslid) en Betske van Henten (ex-wethouder). Voorafgaand aan het congres had zich een lange rij gevormd voor de Rijnhal. In die rij ontwaarden wij Freek Visser (ex-CDA raadslid).

2/3, 1/3

De uitslag van de stemming was verrassend. De CDA-watchers hadden voorspeld dat 10, hooguit 20%, tegen het voorstel van het partijbestuur en fractievoorzitter Maxime Verhagen zou stemmen. Uiteindelijk bleek dat 32% te worden, waarmee de diepe verdeeldheid over deze kwestie binnen het CDA geïllustreerd werd en groter bleek dan verwacht.

Diepe verdeeldheid

Die verdeeldheid bleek ook uit de emotionele oproepen, recht uit het hart, van bewindspersonen als Ernst Hirsch Balin en Ab Klink, om niet door te gaan op deze in hun ogen heilloze weg. Daarin wisten zij zich gesteund door de ex-premiers Van Agt en De Jong, prominenten als Doekle Terpstra, Herman Wijffels en ex-minister Cees Veerman. Hannie van Leeuwen won de prijs voor het meest bewogen betoog tegen de CDA voornemens. Zij verklaarde na de tweede wereldoorlog een gelofte te hebben gedaan dat zij zich haar leven lang zou verzetten tegen discriminatie in nagedachtenis van degenen die toen hun leven gaven in de strijd tegen discriminatie. Vanuit die gelofte verklaarde zij haar stem tegen samenwerking met de PVV. Op 3 augustus zegde voormalig CDA Wijdemeren afdelingsvoorzitter Cor Koster zijn CDA lidmaatschap al op vanwege de kabinetsformatie met de PVV.

Keur aan voorstanders

Tegenover de tegenstanders stond een keur aan voorstanders. Minister en fractievoorzitter Maxime Verhagen, minister Piet Hein Donner, minister Camile Eurlings, die met voor zijn doen ongekende emotie het congres toesprak en minister Jan Kees de Jager. Ook de meerderheid van de (na de verkiezingen gehalveerde) fractie steunt de vorming van dit kabinet, evenals het partijbestuur.

Wijdemeerse CDA-leden

Als een Wijdemeerse CDA'er die erbij was en dit leest, zouden wij het op prijs stellen om van hem of haar een kort verslagje te krijgen en te horen wie er waren en hoe de Wijdemeerders gestemd hebben. Voor CDA begrippen, maar zeker ook in de binnenlandse politieke verhoudingen, was dit congres een ongeëvenaarde gebeurtenis qua debat en qua impact op de toekomst van het CDA en op de toekomst van dit land.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
19 gr.
windkr. 2