WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
AGV waarschuwt Republiek
Horstermeer, di 11 mei 2010

Het waterschap AGV heeft de bewoners van de Horstermeer gesommeerd om de verwijderde stuwdam binnen een week terug te zetten.

Vorige week donderdag haalden bewoners van de Horstermeer een enkele tonnen zware stuwdam weg uit een sloot in de Horstermeer. Het was een protest van de bewoners tegen de in hun ogen illegale verhoging van het waterpeil door AGV.

AGV eist herstel stuw


Het verwijderen van de stuw.

In Binnenlands Bestuur stond gisteren een artikel waarin AGV bestuurslid Gerard Korrel verklaart dat het waterschap eist dat de stuw binnen een week door de bewoners wordt teruggeplaatst. Gebeurt dat niet, dan zal AGV de politie inschakelen. De Horstermeerders piekeren er niet over om toe te geven. Zij eisen dat alle dammen in de Horstermeer, die het waterpeil meer dan toegestaan verhogen, voor 1 juli door AGV verwijderd zijn. Komt AGV niet tegemoet aan die eis, dan zullen de bewoners een Museum voor Wanbeleid inrichten met alle door hen verwijderde stuwen.

De kern van het conflict zijn de plannen van de provincie, AGV en Natuurmonumenten enerzijds om grote delen van de polder om te vormen tot moeras. Anderzijds verklaren de bewoners dat zij nu al schade aan hun huizen hebben vanwege de peilverhoging van het water. Zij eisen dan ook dat het peil gehandhaafd blijft op de hoogte die het jarenlang had.

Dossier Horstermeer

bron
Binn. Bestuur
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
12 gr.
windkr. 4