WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Bisschop, Punt, Uit
Kortenhoef, wo 21 juli 2010

Hannie Humme uit Kortenhoef reageert op de brief die bisschop Punt uit Haarlem o.a. aan de Wijdemeerse gelovigen zond. Voor haar is de maat vol.

De redactie kondigt vast aan dat de WWK niet echt het uitgelezen platform is om debatten over het geloof op te houden. Eén of wellicht twee reacties worden nog geplaatst, waarna de discussie hier afgesloten wordt.

ingezonden brief

Beste mensen van Wijdemeren,

Bisschop Punt voelt zich genoodzaakt uit te leggen waarom hij pastoor Vlaar uit Obdam een schorsing heeft opgelegd. Een doel op het altaar, een fluitsignaal, een aftrap in de kerk. Deze wereldse geneugten mogen toch vooral geen plek in de kerk krijgen.

Tja, laten we dan met Kerstmis de kerstboom voor eens en voor altijd van het altaar weren. Want de kerstboom gaat terug op een voor-christelijk, ook wel "heidens" vruchtbaarheidssymbool. De groenblijvende boom vertegenwoordigt daarin de vernieuwing van het leven. Lange tijd heeft de katholieke kerk de kerstboom geweerd, want een heidens gebruik in het huis van God, dat kon niet. Door allerlei stromingen binnen de christelijke kerken wist men uiteindelijk een draai te geven aan de spar versierd met ballen, engeltjes, heidense kerstmannetjes en slingers. De katholieke kerk gaf haar eigen christelijke betekenis aan de kerstboom. De driehoekige vorm van de kerstboom zou de heilige drie-eenheid vertegenwoordigen van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

Kunnen we de bisschoppen en de paus niet vragen een betekenis te geven aan pastoor Paul Vlaar? Het goal staat voor de mensen die dankzij hem de weg naar de kerk terugvinden. Een paar honderd tegen 0 van de bisschoppenmethode is volgens mij de stand. De bal staat voor oneindigheid, het lukt pastoor Vlaar immers om iedere zondag een kerk vol mensen te krijgen. De aftrap staat voor het begin. Het begin van een nieuwe kerk, met begrip voor de mens. Een kerk waarin de filosofie van Jezus, van leven volgens zijn gedachten en in zijn gedachtenis meer is dan met gouddraad geborduurde brokaten kazuifels en zilveren belletjes bij de eredienst. Leven zoals Jezus wilde, zoals Jezus het in de bijbel verwoordt: Kom tot mij! Zonder uitzondering, zonder aanziens des persoons. Dat is waar pastoor Vlaar in zijn gemeente voor staat. Lees de bijbel nog eens: Jezus was een mens onder de mensen, Jezus was er vóór de mensen, Jezus stelde prostituees en verschoppelingen gelijk aan rijken vol hoogmoed. Jezus reed niet in een pausmobiel door de straten maar op een ezel.

Waar is de katholieke kerk mee bezig? Een pastoor op bezinning sturen, het inzegenen van vrouwelijke priesters gelijkstellen aan seksueel misbruik, ontkenning, schandalen onder het tapijt vegen, een bisschop die op de tv 'Wir haben es nicht gewusst' zegt?
Ik hoop, bisschop Punt dat u deze reactie leest, ook al weet ik dat u zich er helemaal niets van aan zult trekken. Maar hoogmoed komt altijd voor de val.

Hannie Humme
Kortenhoef

Uitgeschreven uit de RK kerk sinds april 2010 wegens de seksueel misbruik affaire binnen de RK kerken.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
licht bewolkt
29 gr.
windkr. 2