WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Brief van de Bisschop
Wijdemeren, ma 19 juli 2010

De bisschop van Haarlem, Jozef Punt, legt in een brief uit waarom hij pastoor Paul Vlaar heeft geschorst. Vlaar is niet uit zijn ambt gezet, wordt door Punt benadrukt.

Brieven

Als er ergens op de wereld iets ernstigs in de katholieke kerk aan de hand is, dan krijgen wij mail van Wim Peeters, de perschef van het bisdom Haarlem. Hij stuurt dan een brief van de bisschop. Bijvoorbeeld toen bisschop Richard Williamson de holocaust ontkende, maar desondanks weer in genade tot de kerk werd toegelaten en niet zo lang geleden tijdens de talloze wereldwijde berichten over kindermisbruik. Dit keer kregen wij een brief van de bisschop over pastoor Paul Vlaar uit Obdam, die geschorst werd omdat hij de eredienst te uitbundig en niet volgens de wereldregels leidde. Hij benadrukt dat Paul Vlaar niet uit zijn ambt gezet is, maar slechts geschorst werd.

Mediahype

De pastoor krijgt intussen massale steun. Er is een website ingericht waar men steun kan betuigen. Ook is er een Hyves pagina geopend. Ook op alle tv stations en nieuwssites wordt uitgebreid en met beelden aandacht besteed aan de opvallende kerkdienst en de daaropvolgende, minstens even opzienbarende schorsing. Bisschop Punt schrijft dat de mediahype hem verrast heeft.

De bisschop opent zijn brief met:

"De kwestie Obdam heeft de afgelopen week veel beroering veroorzaakt. Tot mijn verbazing is er een hele mediahype uit voortgekomen. U heeft er recht op om van mij hierover een persoonlijk woord te horen. De parochie had het internationaal persagentschap ‘Associated Press’ toestemming gegeven om opnames te maken van de zgn. ‘Oranjemis’ op zondag 11 juli j.l. in de parochiekerk van Obdam. De beelden hiervan hebben zowel in binnen- als buitenland grote ophef veroorzaakt. Mijn disciplinaire reactie heeft felle protesten, maar ook adhesie opgeroepen. Door alle emotie begrijpen velen niet goed meer wat er precies aan de hand is, vandaar deze brief."

Hier vindt u de complete brief.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
28 gr.
windkr. 2