WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Co de Kloet gaat de Raad in
Kortenhoef, di 13 juli 2010

Vanmorgen om 10.23 kwam het verlossende mailtje binnen bij de WWK. Co de Kloet liet ons weten dat hij de gemeenteraad in zal gaan voor DB.


Co de Kloet

Veertig jaar lokale politiek

Co de Kloet schrijft geschiedenis. Vanaf 1970 in de lokale politiek in 's-Graveland voor de PvdA, als fractievoorzitter en als wethouder. Na een motie van wantrouwen en aftreden als wethouder stapte hij uit de PvdA. In 1982 was hij medeoprichter van Dorpsbelangen in's-Graveland. Ook daar in de raad actief als fractievoorzitter en wethouder. Met de komst van de herindeling was hij zeer creatief. In iedere voormalige kern stond hij aan de wieg van de oprichting van een eigen Dorpsbelangen. Dorpsbelangen 's-Graveland, Dorpsbelangen Nederhorst den Berg en Dorpsbelangen Loosdrecht waren een feit. In Loosdrecht maakte die partij met name furore ten koste van de VVD. De drie DB's gingen als één fractie de raad in. Met dien verstande dat DB NdB de kiesdeler niet gehaald had en dus geen bijdrage aan de fractie leverde.

Bij kop en kont

Later ontstond er onenigheid in de DB fractie. Die viel in 2003 uiteen in DBL en DBW. Diep onderling wantrouwen was de oorzaak. De wethouders, Yvonne Siemons (DBL) en Co de Kloet (DBW) bleven ook na de breuk zitten. Toen René Voigt tegen de begroting van zijn eigen wethouder Financiën, Co de Kloet (DBW) stemde was voor de overige coalitiepartners de maat vol. Ondanks dat Co de Kloet dit keer niets misdaan had in de ogen van de coalitiepartners, gooiden Betske van Henten (CDA) en Lia Moote (PvdA) hem toch in 2004 samen met Gert Zagt (DBL) bij kop en kont het college uit.

Ik ga de raad in!

En nu komt hij weer terug. Hij schrijft vanmorgen: "Ik weet het nu voor 100%. Ik ga de raad in. Als lid van de fractie van Dorpsbelangen. Overigens nog dank voor je advies dat ik dus niet opvolg." Dat betekent dat hij in principe in de eerste raad na het zomerreces, op 16 septmber, de eed kan gaan afleggen als ook dan dezelfde constructie gehanteerd wordt van twee raadsvergaderingen, zoals die bij Emile Bakker (DB) toegepast werd. Eén voor zijn geloofsbrieven en op dezelfde avond een tweede waarin hij de eed aflegt. Het mooie van iemand als Co de Kloet is dat hij de historie kent, iets wat in de huidige raad en het college soms zeer node gemist wordt.

Op sterkte

Daarmee is de DB fractie op sterkte. Door zijn zetel te accepteren bereikt Co de Kloet (78) in ieder geval dat die zetel niet naar Loosdrecht gaat, één van de bronnen van conflict tussen hem en DB formateur Gert Zagt. Volgens de wandelgangen zou Leny de Bruin (nr. 20, Loosdrecht) klaar staan om de zetel te accepteren.

En nu is het wachten op de mate van hardheid van de fractiediscipline. Wil fractievoorzitter René Voigt hem houden aan stemgedrag, ook al is Co de Kloet het daarmee volstrekt oneens. Krijgt hij de gelegenheid om zijn woordje te doen? En krijgt Co de Kloet de gelegenheid om afwijkend te stemmen zonder dat daar problemen uit voortvloeien.

Heintje Davids is er niets bij.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
25 gr.
windkr. 3