WIJDEMEERSE WEBKRANT
Vaarverbod, onduidelijk
Loosdrecht, do 7 januari 2010

In de commissie Bestuur en Middelen van vanavond werden de vragen van DBL over het vaarverbod op de Plassen door burgemeester Karen Heerschop beantwoord.

Schriftelijke vragen

Jaap van Waveren stelde schriftelijke vragen aan het college. Wie is er verantwoordelijk voor het instellen van een vaarverbod en wanneer wordt dat ingesteld? De aanleiding was het feit dat op oudejaarsdag rederij Noord West moest weten of er al dan niet een vaarverbod op de Loosdrechtse Plassen was uitgevaardigd. De rederij belde stad en land af, maar kreeg geen antwoord. Daarna ging de rederij in arren moede maar het ijs stukvaren.

Gedelegeerd aan Plassenschap

Burgemeester Karen Heerschop legde uit hoe het zit. Wijdemeren is verantwoordelijk, maar heeft die verantwoordelijkheid gedelegeerd aan de vaarwegbeheerder, ofwel het Plassenschap. Voor het uitvaardigen van een vaarverbod maakt het Plassenschap op zijn beurt weer gebruik van de diensten van Waternet, onderdeel van het Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vechtstreek. Ingewikkeld dus.

Lang dicht

Wijdemeren wist niet dat het Plassenschap dicht was tussen Kerst en Nieuwjaar. Toen Burgemeester Heerschop vernam van de kwestie, was het kwaad al geschied. Voor het Hilversums Kanaal is de zaak glashelder geregeld. De gemeente Hilversum kondigt een vaarverbod af en deelt dat aan alle belanghebbenden mede.

"Dit incident maakt duidelijk dat we duidelijke afspraken moeten maken met het Plassenschap, ook over de bereikbaarheid, want dat is niet goed geregeld." : aldus de burgemeester. Gert Zagt (DBL) wilde een strakker antwoord. "Wie neemt de beslissing? En de combinatie Plassenschap, Waternet, kan dat niet simpeler?"

Terug naar gemeente

René Voigt verklaarde dat hij de afgifte van een vaarverbod terug wil halen naar de gemeente. Burgemeester Karen Heerschop was dat met hem eens. "Wij dachten dat het Plassenschap zijn verantwoordelijkheid zou nemen. Het kan absoluut niet dat het schap dat niet doet en ook nog zo lang dicht is. Wij moeten die verantwoordelijkheid weer naar ons toe trekken."

Hilbrand Korver (HKA) wilde weten wie van de gemeente de reder naar het Plassenschap heeft gestuurd en later naar de ijsclub. Hij vond dat telefonische vragen intern beter afgestemd en kortgesloten moeten worden om burgers beter van dienst te zijn. Burgemeester Karen Heerschop wist niet wie de telefoontjes had beantwoord en herhaalde dat de hele kwestie bekeken wordt en de eindoplossing ook in het ijsdraaiboek zal worden opgenomen. Joep Frijdal sloot af met de vraag of alle telefoontjes geregistreerd worden, net als brieven en emails. Dat gebeurt niet was het antwoord van de burgemeester.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
-4 gr.
windkr. 2