De Wijdemeerse Webkrant kreeg van rederij Noord-West een reactie op de twee ingezonden brieven over het breken van het ijs op de Loosdrechtse Plassen.
Dit is een reactie op de ingezonden brief van Jaap van Waveren en van Cor Lam.
Namens rederij Noord-West kregen wij een reactie van Wim Kleine, die voor de rederij onderhoud uitvoert en schipper is. Uit zijn reactie blijkt dat hij van de Scheepvaartinspectie en de verzekering opdracht had om de rondvaartboot, de Friese Poort, naar een werf elders te varen voor inspectie en keuring.
De heer Kleine twijfelde wat hij moest doen. Enerzijds was daar de opdracht van de Scheepvaartinspectie, anderzijds lag er ijs dat gebroken zou worden als hij zou gaan varen. Bovendien zou dat ijs schade aan de verf van het schip berokkenen. Hij wilde daarom eigenlijk niet varen.
Om te weten te komen of er een vaarverbod op de Loosdrechtse Plassen was afgekondigd nam hij op oudejaarsdag contact op met de gemeente Wijdemeren. Die verwees hem naar het Plassenschap. Het Plassenschap was onbereikbaar en zou pas weer op 4 januari bereikbaar zijn. Daarop heeft de heer Kleine ook nog contact opgenomen met de gemeente Breukelen, die hem eerst ook naar het Plassenschap verwees, maar toen hij vertelde dat het Schap onbereikbaar was, verwees Breukelen hem weer terug naar Wijdemeren. Een telefoontje naar de Mijndense sluis leerde hem dat er geen vaarverbod was afgekondigd.
Hij nam weer contact op met Wijdemeren. Na enig intern overleg werd hij teruggebeld met de mededeling dat hij maar contact moest opnemen met de ijsclub. Die liet hem weten dat hij niet mocht varen. De heer Kleine wilde graag een bewijsstuk hebben dat hij niet mocht varen om dat te kunnen overleggen aan de Scheepvaartinspectie (om kosten te voorkomen). Dat kon de ijsclub uiteraard niet afgeven, omdat er geen formeel vaarverbod was afgekondigd door het bevoegd gezag (gemeente en/of Plassenschap).
En zo bevond de heer Kleine zich tussen twee vuren. Van de Scheepvaartinspectie en zijn verzekering moest hij varen, omdat er geen vaarverbod was afgekondigd. Zelf wilde hij liever niet varen vanwege het ijs en de gevolgen voor de ijsclub, maar hij verwachtte kosten als hij zich niet op de keuring zou melden.
Uiteindelijk maakte hij daarom de afweging om toch maar, zo voorzichtig mogelijk, te gaan varen.
In zijn reactie zijn geen namen genoemd, omdat Wim Kleine geen mensen in de problemen wil brengen. Hij hoopt dat er naar aanleiding van dit incident een gesprek kan komen met de gemeente, het Plassenschap en de ijsclub en rederij Noord West om gezamenlijk de zaak af te stemmen.
En verder wenst Wim Kleine iedereen een gelukkig nieuwjaar en veel schaatsplezier zonder ongelukken. |