WIJDEMEERSE WEBKRANT
Raad via Internet
Wijdemeren, do 7 januari 2010

Vanavond hebben wij voor het eerst met succes gebruik gemaakt van de uitzendingen van raad en commissies via internet. Dat ging prima.

Er is flink in geïnvesteerd, maar dan heb je ook wat. Nadat er onlangs een nieuwe geluidsinstallatie in de raadszaal was geïnstalleerd zou het allemaal goed moeten werken. En dat doet het ook. Vanavond hebben wij de commissievergadering gevolgd via internet. Prima, prima!

Voordelen

  • Het is niet nodig om door de sneeuw vijf kilometer naar Loosdrecht te rijden.
  • Als er een onderwerp behandeld wordt, waarbij bewust in raadselen wordt gesproken, zoals gisteren, dan ga je wat anders doen, want daar hoef je je tijd niet aan te verdoen.
  • En, een onverwacht voordeel. Als de pers achter de perstafel zit, dan wordt daar vaak rekening mee gehouden bij bepaalde uitspraken. Vanavond werd er vrijuit gesproken, want er was geen pers. Nee, die zat thuis achter de pc.

Verwijten aan de pers


Wethouder Gerard Abrahamse (VVD)
Ik wilde iets kwijt aan de pers, maar ze kwamen helaas niet.

Vanavond verweet wethouder Gerard Abrahamse de pers dat er niets gepubliceerd is over de kwestie van Leo Verhoef, de accountant die in oktober vorig jaar stelde hij dat Wijdemeren de OZB onnodig verhoogd had. De wethouder had de zaak laten uitzoeken en had de pers graag willen inlichten over de, zijns inziens, foute suggesties die Verhoef in zijn artikel wekte. Helaas, helaas, de pers heeft het de afgelopen twee keer laten afweten bij de wekelijkse persbijeenkomst met het college, verklaarde wethouder Abrahamse. Hij had graag het Wijdemeerse tegenwicht tegen Verhoef wereldkundig gemaakt, maar helaas de pers was er niet en dus werd er niets gepubliceerd. Dat was de schuld van de pers.

Het sonore stemgeluid van de wethouder klonk uit de speakers van onze pc, die ons glashelder verbond met de raadszaal, toen de wethouder bovenstaand verwijt aan de pers maakte.

Dat vraagt om een reactie.

De wekelijkse persbijeenkomst is ingesteld met de komst van burgemeester Karen Heerschop om meer transparantie te bevorderen. Op dinsdagmorgen vindt de collegevergadering plaats en worden er besluiten genomen over agendapunten op de agenda van die vergadering.
Op maandag wordt die agenda toegezonden aan de pers. Staan er, naar het oordeel van de pers, interessante punten op, dan gaat de verzamelde pers dinsdagmiddag, na de collegevergadering, naar de Rading, alwaar het college toelichting geeft op de genomen besluiten.

Belangwekkend of Saai

Staat op de agende de verkoop van de Dobber, of de integriteit van de raad in de ogen van de burgemeester, dan komt alle pers. Staan er alleen besluiten op inzake uitbreidingen van huizen, verkoop van stukjes grond, etc. dan meldt de pers zich af omdat er over die saaie agenda niets te melden en te vragen is. Zo is het afgesproken, en zo werkt het redelijk goed.

Wethouder Gerard Abrahamse introduceert een nieuwe dimensie aan die persbijeenkomst. Hij zit te popelen om iets aan de pers kwijt te kunnen, maar, omdat de agenda saai is, meldt de pers zich af en blijft hij met zijn brandende nieuwtje zitten. En dat gebruikt hij als excuus in de commissievergadering en als verwijt naar de pers.

Gewoon, communiceren wat je wilt

Het moet toch niet gekker worden. Als de wethouder in het wekelijkse mailtje met de collegeagenda er een zinnetje bij zet "Ik wil jullie graag spreken." dan komt de pers. Hij heeft ook zijn eigen betaalde kanaal, Wijdemeren Informeren in de lokale bladen. En hij heeft het middel van het persbericht. Zelfs mail en telefoon staan hem ter beschikking als hij contact wil leggen. Zijn afdeling communicatie wil hem daar graag bij helpen denken wij.

Maar zelfs de Wijdemeerse persmuskieten en paparazzi zijn niet helderziend en kunnen niet ruiken dat de wethouder graag een mening aan hen kwijt wil. En dat moet hij ons dus niet verwijten.

En zo biedt de internetverbinding met de raadszaal onverwachte extra perspectieven.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
-4 gr.
windkr. 2