WIJDEMEERSE WEBKRANT
OZB verhoging onnodig?
Wijdemeren, do 22 oktober 2009

In 2008 had de OZB niet verhoogd hoeven te worden. Dat concludeerde Leo Verhoef nadat hij de boekhouding van Wijdemeren had onderzocht.

Leo Verhoef is registeraccountant. Hij spit de financiële gegevens van provincies en gemeenten door op zoek naar onregelmatigheden. Wat hij vindt, dat zet hij op zijn website. Daar staat ook een rapportage over Wijdemeren, die weinig vleiend is voor de Wijdemeerse rekenmeesters.

Misleidend

Leo Verhoef schrijft op zijn website:

"Ook de jaarrekeningen van gemeente Wijdemeren zijn misleidend. Wat als saldo van opbrengsten en kosten wordt gepresenteerd, is niet het werkelijke saldo, en wat als financiële positie wordt gepresenteerd, is niet de financiële positie.
In de jaarrekeningen over de periode 2004-2005 meldde het gemeentebestuur een voordelig saldo van opbrengsten en kosten in die periode van € 1,9 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente "slechts" € 0,9 miljoen over. Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad van Wijdemeren voor de misleidende jaarrekeningen met zijn brief van 16 april 2007. De gemeenteraad reageerde totaal niet. Dus was ook de jaarrekening 2006 weer misleidend en dus was ook de jaarrekening 2007 weer misleidend."

Verderop schrijft hij:

"In de jaarrekening 2007 meldde het gemeentebestuur een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 5,9 miljoen. In werkelijkheid was het "slechts" € 3,8 miljoen. In ieder geval genoeg om de hele opbrengst van de Onroerendezaakbelasting van € 3,3 miljoen, die dus totaal overbodig was, weer aan de burgers terug te betalen."

Brieven

Drie keer schreef hij een brief aan de gemeenteraad. De laatste was van 13 oktober 2009. De G&E vroeg bij de gemeente hoe men met de brief van Verhoef om gaat. Frank Ratelband (communicatie) deelde mee dat de ambtenaren en het college zich nog over de brief moeten buigen.

bron
G&E
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
regenachtig
10 gr.
windkr. 2