WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Aswolkjes
Wijdemerent, wo 21 april 2010

Het is een beetje stil in de politiek. Maar de schijn bedriegt. Af en toe vliegt er een aswolkje over waar toch wel iets uit af te leiden is.

In De Zijlijn

Aswolkjes

Het is een beetje stil. Langzaam drogen de activiteiten van het oude college op. Het komende college speelt nog even verstoppertje met de media door eerst in een persbericht te laten weten wie er mee gaan doen, maar niet gewoon te vertellen wat die nieuwe wethouders dan toch wel zo ongeveer gaan doen. Maar het uur van de waarheid nadert snel. Volgende week woensdag is het zover. Een nieuwe burgemeester die ons met een nieuw college gaat besturen. Een overwegend Loosdrechts college met een Utrechtse en een Ankeveense rand.

Weg is Nelleke

Ook het oude college verbaast ons. Nelleke Schenkkan, die als lijsttrekker het GroenLinks smaldeel enthousiast aanvoerde en de lijst trok. Affiches met Nelleke, debatten met Nelleke. Nelleke ging ervoor en werd daarbij later terzijde gestaan door de nieuwbakken GL-perschef Felix Flameling. Liet Nelleke een steekje vallen, Felix haalde het direct weer op.
Nelleke haalde één zetel, maar accepteerde toch enthousiast het lidmaatschap van de Wijdemeerse gemeenteraad. Zij gaat er immers voor!
Maar dan… In de raadsstukken staat dat Felix Flameling benoemd wordt als GL raadslid. Que?? Dus verdwijnt Nelleke kennelijk. Als een dief in de nacht. Weg is het enthousiasme. Een dag later geeft zij er een verklaring voor:

“Als gewezen wethouder vind ik het onverstandig om direct weer op de raadszetel plaats te nemen. Als wethouder heb ik beleidslijnen uitgezet en alles kan nu veranderen. Ik vind het wenselijk voorlopig afstand te nemen.”

Een verbazingwekkende verklaring. Als gewezen wethouder weet je als geen ander hoe de hazen lopen en welke kwesties er spelen. Een ideaal uitgangspunt om oppositie te voeren dus.

Het ware toch eerlijker geweest als zij had verklaard dat ze teleurgesteld was dat ze nu in de raad moest gaan zitten en dat ze daar geen zin in had. Of dat ze na jaren lokale politiek het nu wel welletjes vindt, al had ze dat dan beter voor de campagne kunnen bedenken, want een lijsttrekker die direct de pijp aan Felix geeft, dat riekt toch een beetje naar kiezersbedrog.

Subsidie voor ex-directeur

En dan het opzienbarende voorstel van het oude college om Sypesteyn in Loosdrecht nog snel ruim 40.000 euro extra subsidie te geven. En dat terwijl een ex-directeur nog steeds op de loonlijst staat. Hoor ik wethouder Gerard Abrahamse niet voortdurend zeggen dat er echt heel drastisch bezuinigd moet worden, dat het vijf voor twaalf is en dat het allemaal nog veel erger wordt?. Kennelijk heb ik dat verkeerd gehoord en kunnen dit soort dingen nog steeds. De gang van zaken rond de Schutse (1 miljoen subsidie jaren geleden en toch nog steeds dicht) geeft toch ook te denken. Nu dreigt zelfs dat die subsidie terugbetaald moet worden, omdat er maar niets gebeurt. De Stichting belooft een nieuwe frisse start en zoveel activiteiten dat de subsidie over een jaar of vijf teruggebracht kan worden tot nul. Resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. Maar ze bieden toch wel een blik in wat de toekomst waarschijnlijk zou kunnen worden. En die toekomst ziet er niet subsidieloos uit.

Bakzeil voor de VVD?

Over leuke dingen voor de mensen gesproken. De bibliotheek, ook in Loosdrecht, mag de handen dichtknijpen met de verkiezingsuitslag en de coalitievorming. DB wil de bieb open houden. D66 wil dat ook. De VVD wil dat niet. Tien-drie. Nu is al te voorspellen dat de VVD op dit punt hoogstwaarschijnlijk bakzeil zal halen en Loosdrecht zich kan blijven verheugen in de luxe van een eigen bieb. (Als ze nog eens een directeur zoeken moeten ze eens met Sypesteyn gaan praten. Daar schijnen ze er eentje over te hebben.)

Als dat allemaal zo gemakkelijk gaat, waarom moest de Dobber dan verkocht worden? Dat begin je je toch haast af te vragen. Toch niet omdat hij in het verkeerde dorp ligt?

Nodig of leuk?

Als ik dat allemaal zo zie voorbijtrekken, dan moet de nieuwe raad toch eerst maar eens vaststellen wat de dingen zijn die de Wijdemeerder de komende vier jaar van zijn gemeente moet kunnen verwachten. Straatverlichting, schone trottoirs, gemaaid gras, onderhoud van het groen, geen hondenpoep, riolering die het doet, goede wegen, uitkeringen voor hen die er recht op hebben, goede huisvesting voor de scholen, etc., etc. En natuurlijk bestemmingsplannen maken en de handhaving daarvan. Gewoon dat wat een gemeente moet doen. Dat wat een gemeente is! Tel de kosten van al die dingen op, dan weet je hoeveel geld er nodig is om de basistaken van Wijdemeren, waar iedere Wijdemeerder van profiteert, uit te kunnen voeren. Is er dan nog geld over, dan komen de leuke dingen als kunstgrasvelden, bibliotheken, musea, dorpshuizen, verenigingen, etc. Dat is de enig juiste volgorde der dingen om de OZB explosie, die Gert Zagt en Gerard Abrahamse in koor voorspellen, te voorkomen.

Het woordje k.rnt.k.nd.sc.ss.. 1) vermijd ik zorgvuldig, want dat leidt tot jeuk en rode pukkels op de Rading 1 in Loosdrecht, maar toch moet er iets gebeuren.

We gaan weer boeiende tijden tegemoet.

Rik Jungmann

1) O ja, het juiste woord is: kerntakendiscussie

PS. Hallo Putter, is u daar nog?

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
10 gr.
windkr. 3