WIJDEMEERSE WEBKRANT
Don Bijl niet vervolgd
Loosdrecht, di 24 maart 2009

In een brief aan de gemeenteraad laat het college weten dat justitie burgemeester Don Bijl niet zal vervolgen over de omstreden bomenkap in Loosdrecht.

Op vier maart sprak de heer Steenbergen in bij de commissie Ruimte en Economie. Hij was bijzonder kwaad omdat die middag begonnen was met de kap van honderd bomen ten behoeve van het dorpscentrum Loosdrecht. Hij betoogde dat de kap illegaal was en had aangifte gedaan tegen burgemeester Don Bijl, waarmee hij hoopte op vervolging.

De burgemeester beriep zich in de commissie op een voorlopige voorziening die diezelfde middag per telefoon en fax afgewezen zou zijn door de rechter, waarmee de kap wel legaal zou zijn geweest.

Een week later kwam het bericht dat de burgemeester de raad onjuist had geïnformeerd. Er was geen voorlopige voorziening gevraagd door een aanwonende. Daarmee drong de vraag zich op of de kap nu wel of niet legaal was. Die vraag wordt in de brief van het college door het college beantwoord.

Bezwaar niet overgenomen door college

In een brief aan de raad geeft het college haar visie op het geheel. Het is een ingewikkeld verhaal. Er is vorig jaar bezwaar gemaakt door de omwonenden. Dat bezwaar werd toegewezen door de Bezwaar- en Beroepschriftencommissie. Vanwege inmiddels gewijzigde inzichten en een tekst die intussen aangepast werd, is dat bezwaar niet overgenomen door het college. Dat mag. Een college kan afwijken van de uitspraak van de B&B commissie, waarna de burger naar de rechter kan stappen.

De omwonenden hadden toen een week om met een voorlopige voorziening de kap tegen te houden. Dat hebben zij niet gedaan. Ook gingen zij niet in beroep tegen de beslissing van het college. Daarmee was op 13 februari de weg vrij om te kappen, aldus het college. Op 3 maart werd begonnen met de kap.

Complex

Het juridische verweer van het college is complex. Dat een burger verdwaald is in de procedure is niet zo verwonderlijk. Er speelt nog een kwestie. De kapvergunning mocht niet gebruikt worden als er geen bouwvergunning was stond in het z.g. "voorschrift van niet gebruik". Een bouwvergunning voor het dorpscentrum is er niet. Een bouwvergunning voor het slaan van damwanden wel. Dat wordt de volgende discussie.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
10 gr.
windkr. 4