WIJDEMEERSE WEBKRANT
Bomenkap toch Illegaal?
Oud Loosdrecht, wo 11 maart 2009

Voor het Dorpscentrum werden vorige week honderd bomen gekapt in opdracht van de gemeente. Het is zeer de vraag of er wel een kapvergunning was.

In de commissie Ruimte en Economie sprak vorige week de heer Steenbergen in over de kap. Hij was woedend, omdat er gekapt werd terwijl nog een bezwaarperiode liep. Dat bezwaar werd gemaakt door zijn moeder, mevrouw Van der Loo en de heer Prost. Ondanks dringende verzoeken om de kap te stoppen, bellen met de politie en de gemeente, ging de kap door en lagen alle bomen aan het eind van de dag om. Er werd door de omwonenden aangifte gedaan tegen de gemeente. Zijn vertrouwen in het gemeentebestuur zegde de heer Steenbergen op. Hij werd daarin tijdens de commissievergadering gesteund door Jaap van Waveren (DBL).

Verkeerde documenten

Tijdens de kap werd, door de advocaat van de omwonenden aan de aannemer die het werk uitvoerde, gevraagd om de kapvergunning. Die toonde daarop diverse documenten, waaronder een commissieverslag en een oude kapvergunning voor Ottenhome, maar geen kapvergunning voor het terrein (Bornholm) waar hij op dat moment bezig was.

In de commissievergadering van vorige week verklaarde burgemeester Don Bijl dat er die middag nog een verzoek om een voorlopige voorziening (uitstel) voor de kap was afgewezen door de rechter, waarmee de kap rechtmatig was. Jaap Timmers van de G&E deed navraag bij alle betrokkenen, die geen van allen iets wisten van het vragen om een voorlopige voorziening.

Verklaring toch onjuist

De gemeente hield tot half zes gistermiddag vol dat er wel een voorlopige voorziening was aangevraagd en afgewezen door de rechter, waarmee de kap rechtmatig was. Voor de gemeente waren de bevindingen van Jaap Timmers reden om de zaak nog eens te checken bij de rechter. Daaruit bleek dat de verklaring van burgemeester Don Bijl van vorige week niet juist was. Er is toch door niemand een voorlopige voorziening aangevraagd in verband met de kap. Frank Ratelband, hoofd communicatie van Wijdemeren verklaart dat een telefoontje van het Openbaar Ministerie op het gemeentehuis verkeerd geïnterpreteerd blijkt te zijn.

De cliënten van advocaat Van Weeren, die optreedt namens de omwonenden, beschuldigt burgemeester Don Bijl en de aannemer van het illegaal kappen zonder geldige kapvergunning. Bovendien stelt hij dat voor het rechtsgeldig kappen ook een geldige bouwvergunning nodig is.

Dossier Dorpscentrum Loosdrecht

bron
G&E
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
8 gr.
windkr. 2