Al om zes uur trokken ruim 200 bewoners van de Horstermeer naar Haarlem om bij de provincie in te spreken over het plas-dras plan voor de Horstermeer.
Landbouwvoertuigen, vrachtwagens en de inmiddels beroemde Koe Antje 23 stelden zich op voor het Provinciehuis. De drie basisscholen van Nederhorst den Berg gaven hun leerlingen de gelegenheid om mee te gaan Naar Haarlem. Daar werden een petitie en twee mappen met handtekeningen aangeboden. Dat de provincie op de hoogte was van de grote belangstelling, bleek wel uit het feit dat niet de reguliere commissiekamer, maar de statenzaal voor deze gelegenheid werd gebruikt. En zelfs die was te klein voor de grote toeloop.
Verantwoord plan
Na de opening hield de voorzitter van de adviescommissie, de heer Kienhuis, een inleiding waarin hij benadrukte dat dit plan het beste was dat er te maken viel. Het is een verantwoord plan dat gefaseerd zal worden uitgevoerd. Er was zelfs een second opinion gevraagd. Ook was vanaf het begin bekend dat er weerstand zou komen. Volgens de heer Kienhuis lag er een afgewogen plan en kon vandaag de eerste stap worden gezet richting hoe de polder er in de toekomst uit zou zien.
Acht insprekers
LTO verscheurd
Vervolgens was het de beurt aan acht insprekers, onderbroken door de door de bewoners, in eigen regie gemaakte, fraaie film over hun polder. Als eerste kreeg de vertegenwoordiger van LTO het woord. Deze organisatie, voorstander van het plan, had nog wel het een en ander uit te leggen, mede omdat de betreffende leden die zij vertegenwoordigen, tegen het plan zijn. Hij riep de provincie op tot snelle uitzetting of verplaatsing van bedrijven.
College deelt zorg
Namens het college sprak wethouder Nelleke Schenkkan. Zij toonde begrip voor de moeilijke taak die de provincie wacht en had waardering voor de adviescommissie onder leiding van de heer Kienhuis. Op natte natuur zitten de bewoners volgens haar niet te wachten. Zij betreurde het dat de collectieve ervaring van de burgers niet was meegenomen. De wethouder beloofde dat de gemeente de zorg van de bewoners onder de aandacht zal blijven brengen.
Schaderegeling?
De derde inspreker was Joep Frijdal die namens de fractie van de VVD aandacht vroeg voor de risico’s van het plan en tot welk tijdstip men het nog terug kon draaien. Ook vroeg hij zich af hoe de mogelijke gevolgen van schade zouden worden opgelost. Gezien de ervaring met eerdere gevallen met name in relatie tot Waternet had hij weinig vertrouwen.
Kopje onder
Vervolgens lichtte de heer Zwagerman zijn plan Weidemeren toe en vroeg de heer van den Broek aandacht voor zijn probleem als bezitter en huurder van weilanden. Hij vreest dat de mensen kopje onder zullen gaan.
Leren van verdiepingenplan
Jaap van Waveren van DBL sprak mede namens DBW en HKA in. Hij vergeleek de huidige situatie met de onverzettelijk houding van de provincie, Natuurmonumenten en Waternet met hun houding in de kwestie van de verdiepingen in de Loosdrechtse Plassen. Een plan dat heel veel gekost heeft en uiteindelijk middels een uitspraak van de minister in de prullenbak is beland. Hij verzocht de commissie hieruit lering te trekken en naar de gerechtvaardigde en wetenschappelijk onderbouwde argumenten van de bewoners te luisteren.
Snel aan de gang
De vertegenwoordiger van Natuurmonumenten memoreerde het belang van de woudaapjes en de karekieten. Zijn uitspraak, dat een groot deel van de grond al is verworven en zijn verzoek aan de provincie om nu snel aan de gang te gaan, werd met veel boegeroep van de tribune ontvangen.
Rol voor gemeente
De heer Smits van de Bewonersvereniging toonde zich als laatste inspreker verheugd over de steun van de gemeente en benadrukte dat de gemeente nog wel degelijk een rol moet blijven spelen bij vervolgprocedures zoals het bestemmingsplan en bezwaren.
Weer om tafel?
Hierna was het de beurt aan de leden van de commissie. Iedere fractie hield een vrij lang betoog. Samenvattend werd aan gedeputeerde Rinske Kruisinga (CDA, wonend in Nederhorst) gevraagd hoe het plan gefaseerd zou worden en de daaraan gekoppelde effecten. Hoe het nu zat met mogelijke overlast van muggen en knutten (dit is ook van belang voor mogelijke blauwtongbesmetting bij het vee. red.). Meer informatie over de kwel en de stabiliteit van de zandlaag. Hoe de bewoners gerust gesteld konden worden over een eventuele schade regeling. Opmerkelijk was een opmerking van de woordvoerster van de VVD. Zij drong er bij de bewoners op aan wederom rond de tafel te gaan zitten met de adviescommissie en open te staan voor een oplossing, ook als dat betekent dat die niet geheel overeenkomt met hun wensen.
Kruisinga houdt vast aan plas-dras
In haar antwoord refereerde gedeputeerde Rinske Kruisinga aan het feit dat de kaders van het plan al in 2006 waren opgesteld en dat de wensen van de bewoners serieus waren meegewogen. De medewerking van de gemeente noemde zij goed, maar zij had moeite met de brief die zij van het college had ontvangen met name over de kwel en het drijfzand. Uit het rapport van Haskoning viel iets anders op te maken met name aan de randen van de polder. Een vak dicht bij het gemaal gelegen zal binnen het plan komen te vervallen en de strook tussen de bebouwing en de natte natuur was al uitgebreid. Hierdoor was de overlast van muggen en knutten minder reëel. Zij stelde uitdrukkelijk dat natte natuur beter te combineren was met waterberging en refereerde aan de uitspraak van AGV om zoveel mogelijk oppervlakte te vernatten. Er komt nog een inrichtingsplan met duidelijke begrenzing van het gebied en het daarna te bepalen waterpeil.
Zij achtte het noodzakelijk dat de bevolking overtuigd raakt van onafhankelijke beoordeling van mogelijke schadegevallen. en in dit licht dienen ook deskundigen te worden aangetrokken.De gedeputeerde stelde dat het plan Weidemeren van Jan Zwagerman niet kan vanwege de wet op de natuurbescherming. Gedeputeerde Rinske Kruisinga deed enige marginale handreikingen naar de bewoners, maar hield ferm vast aan het plas-dras plan.
Meerderheid achter bewoners
De eensgezindheid in Wijdemeren tussen de VVD, de drie oppositiepartijen en het college, alleen al door hun aanwezigheid en hun inspreken, moet de bewoners een hart onder de riem steken ook in het vervolg traject. Het CDA, de PvdA en GroenLinks spraken niet in. Het CDA Wijdemeren liet gisteren, aan de vooravond van de vergadering van vandaag, in een persbericht weten achter de bewoners te staan, waarmee nu in de raad van Wijdemeren een meerderheid achter de bewoners staat.
RTVNH
Voor een beeldverslag zie RTVNH. Voor Radio Noord-Holland verklaart gedeputeerde Rinske Kruisinga dat zij vast houdt aan het provinciale plan. Ook op Radio NH een verslag van de protestactie.
|