persbericht
CDA Wijdemeren: Luisteren naar Horstermeerders
Al jaren worden plannen voor de Horstermeer gemaakt, waarbij natuurontwikkeling, bestrijding van verdroging en waterberging centraal staan.
Nu Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland het voorstel van de Adviescommissie Horstermeerpolder heeft overgenomen, is opnieuw massaal verzet van bewoners, agrariërs en ondernemers het gevolg. Provinciale Staten beslissen maandag 23 maart hoe het verder moet.
In een overleg met vertegenwoordigers van de CDA statenfractie van de provincie Noord-Holland en de CDA fractie van het Waterschap Amstel Gooi en Vecht heeft het CDA Wijdemeren nog eens gewezen op het gebrek aan draagvlak bij de Horstermeerders. Naast de door bewoners aangedragen randvoorwaarden Duidelijk, Droog, Duurzaam moet het plan volgens het CDA Wijdemeren ook kunnen rekenen op voldoende draagvlak.
Eerder hebben bewoners laten weten de maatregelen die de provincie in de Horstermeerpolder moet nemen niet volledig af te wijzen. Er is begrip voor de noodzaak van waterberging en bestrijding van verdroging in Ankeveen en Kortenhoef. Ook is er begrip voor natuurontwikkeling, maar er is geen enkel begrip voor plas-dras natuur. Het CDA Wijdemeren vindt dat er veel meer geluisterd moet worden naar de voorstellen van de Horstermeerders, die veel praktijkkennis van de polder hebben.
Wantrouwen door onduidelijkheid en ervaringen
Volgens het CDA Wijdemeren is er vooral door de lange duur van het proces en negatieve ervaringen in het verleden veel wantrouwen bij de inwoners van de Horstermeer. "Het plan wat er nu ligt moet op vele punten nog uitgewerkt worden. Dat maakt het er allemaal niet duidelijker op," meent CDA-fractievoorzitter Theo Reijn. "Het oppervlak natte natuur is opnieuw verkleind en dat betekent dat je ook de onderzoeken moet actualiseren. Verder is nog niet duidelijk hoe de invulling van de natuurgebieden gaat plaatsvinden en welke grenzen worden aangehouden. Een ander heikel punt is de schaderegeling, waar in het verleden slechte ervaringen mee zijn opgedaan."
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV)
Bij de vertegenwoordigers van het Waterschap heeft het CDA Wijdemeren aangedrongen op het handhaven van de Keur en op te treden tegen het achterstallig onderhoud. Omdat AGV niet aan de schouwplicht voldoet, verzanden gronden en groeien sloten dicht. Afspraken met bewoners over een proef van Natuurmonumenten worden niet nagekomen.
Bovendien moet er een voor alle partijen aanvaardbare onafhankelijke schaderegeling komen. Wellicht kan de gemeente Wijdemeren hier een rol in spelen. Reijn vindt het belangrijk dat het vertrouwen tussen bewoners en AGV hersteld wordt. "Dat kan alleen als afspraken worden nagekomen en een goede schaderegeling wordt overeengekomen." |