WIJDEMEERSE WEBKRANT
Smoes in De Fuik. Prima!
Kortenhoef, wo 11 februari 2009

Niet de hele buurt rondom De Fuik in Kortenhoef is tegen de vestiging van jeugdhonk De Smoes in de sporthal. Irma van der Meer gunt de jeugd daar een plek.

ingezonden brief

Op dit moment is er een handtekeningenactie gestart van buurtbewoners rondom De Fuik. Zij maken bezwaar tegen de vestiging van een jeugdhonk (De Smoes) in de ruimte van de voormalige sportschool. Zij vinden dit een 'onacceptabele extra belasting van de wijk' en zij stellen dat dit een 'onaanvaardbare mate van verslechtering van de belasting en leefbaarheid van de buurt' met zich meebrengt, vooral omdat er al zoveel activiteiten rondom De Fuik plaatsvinden (zie bezwaar B.B. Ruitenburg, eerder geplaatst op de Webkrant d.d. 1 februari).

Het is waar, ook ik als buurtbewoner word gedurende een jaar geconfronteerd met talrijke activiteiten, zoals Koninginnedag, Sinterklaasfeest, 4xG markten, Rijtuigendag, Muziekuitvoeringen, Avondvierdaagse en de Drie Dorpen Loop. Maar ik beleef het waarschijnlijk anders dan de verontruste buurtbewoners, want ik zie dit niet als een last. Integendeel, het brengt een hoop gezelligheid met zich mee. Ik vind het leuk als groepjes mensen zich inlopen door mijn straat ter voorbereiding op de Drie Dorpen Loop en de speaker die zo'n dag klinkt, ach, daar maak ik mij niet zo druk om. Ik vind het zelfs wat hebben als tijdens de Rijtuigendag een meneer op de fiets mij op zondagochtend wakker maakt wanneer hij met zijn megafoon door de buurt fietst om de mensen te attenderen op deze bijzondere gebeurtenis. En zelfs nu mijn kinderen al jaren niet meer de leeftijd hebben om mee te doen aan de Koninginnedagactiviteiten vind ik het nog altijd leuk om al die bezigheden op het plein rondom De Fuik te aanschouwen.

Op dit moment ondervinden de actievoerende buurtbewoners al hinder van rondhangende jongeren en zij zijn bang dat dit door vestiging van De Smoes zal verergeren. Maar is die angst wel terecht? Is het jongerenwerk nu niet juist bedoeld om de jeugd een gelegenheid te bieden waar ze welkom zijn, waar een praatje gemaakt kan worden, waar naar hen geluisterd wordt? Hebben de buurtbewoners enig idee wat voor inspanningen de jeugdwerkers doen en in het verleden al gedaan hebben om die jongeren te begeleiden en waar nodig te corrigeren?

Dit jeugdhonk wordt geen verzamelplek voor hangende probleemjongeren, maar een plek waar plaats is voor kleinschalige 'huiskameractiviteiten', waar een film gekeken kan worden of met de allerkleinsten kan worden geknutseld. Weten de buurtbewoners wel dat er in de nieuwe Smoes geen ruimte is voor disco's en feesten en dat het al vast staat dat deze hier niet gehouden zullen worden? En al was die ruimte er wel, de tienerdisco's destijds op de Kwakel verliepen altijd heel ordelijk en gezellig.

Dat rondhangende jongeren overlast kunnen veroorzaken zal ik niet ontkennen. Maar ik geloof niet dat deze overlast zal verergeren door de vestiging van De Smoes in De Fuik.
Het is natuurlijk heel vervelend als je auto onlangs is besmeurd met graffiti. Maar om dat nu als argument te gebruiken tegen de vestiging van De Smoes, zoals de dames die bij mij langs de deur kwamen voor een handtekening deden, vind ik wat kort door de bocht.

Buurtbewoners is een ruim begrip, maar ik behoor dus niet tot de buurtbewoners namens wie B.B. Ruitenburg bezwaar heeft aangetekend bij de gemeente Wijdemeren.

Ik hoop dat we met respect voor elkaar nog heel lang met plezier mogen wonen en leven in onze prachtige wijk!

Irma van der Meer
Moerendael, Kortenhoef

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
3 gr.
windkr. 2