WIJDEMEERSE WEBKRANT
HKA: Controle ongewenst?
Nederhorst den Berg, zo 12 april 2009

Hilbrand Korver, fractievoorzitter van HKA, denkt dat het halveren van het budget van de rekenkamer geen bezuiniging is. Hij denkt dat controle niet gewenst is.


Hilbrand Korver (Het Kan Anders).

Update 12-4-2009, 20.30: Hilbrand Korver reageerde op de som die wij niet kloppend konden krijgen. Zijn reactie op die som is onderaan toegevoegd.

ingezonden brief

Goedendag lezer,

Dat de rekenkamer haar werkzaamheden tijdelijk neerlegt is nogal logisch
Een stel mensen dat er de afgelopen jaren zoveel energie in heeft gestoken, om de gemeente Wijdemeren te helpen om beter te functioneren Zij hebben niet alleen veel dingen uitgezocht die niet geheel juist verlopen, ook hebben ze heel goede aanbevelingen gedaan om bijvoorbeeld de begroting beter leesbaar te maken voor de gemeenteraad, om op die manier de taak van de gemeenteraad beter tot haar recht te laten komen.

Wat heeft het college en de coalitie te verbergen om de rekenkamer en het preventief toezicht van de provincie koste wat het kost om zeep te helpen?

Tijdens de bespreking van de bezuinigingen op de gemeentebegroting heb ik (HKA) reeds opgemerkt, dat ik geen vertrouwen heb in het sluitend maken van de begroting van Wijdemeren door dit college. Voor mij is het in de afgelopen tijd duidelijk geworden dat er geen goed toezicht is op projekten, die in opdracht van de gemeente uitgevoerd worden.

Een voorbeeld van zo'n uit de hand gelopen projekt is de aanleg van de riolering van de laatste ongerioleerde percelen in de gemeente. In 2006 kregen wij als raad een raadsvoorstel om de laatste 330 percelen aan te laten sluiten. Dit zou snel moeten en dus voor 1 januari 2007 klaar moeten zijn, omdat dat dat van Waternet moest. Het project zou € 1.900.000 kosten. Daar zouden de aan te sluiten perceeleigenaren € 3050,00 aan bij moeten dragen totaal dus € 700.000.
Waternet zou een subsidie geven van € 550.000. Zo zou er voor de gemeente dus € 650.000 over blijven.

Nu, 2,5 jaar later, is nog steeds niet ieder adres voorzien van een rioolaansluiting. Tussentijds is er steeds gerapporteerd dat er bijzondere omstandigheden waren waarom het nog niet af was, maar dat alles prima binnen het met de gemeente raad afgesproken bedrag paste. Ook nadat ik meerdere keren mijn twijfels in de raad daarover uitgesproken had, werd er altijd aan de raad meegedeeld dat het goed zou komen. Nu blijkt dat het projekt ineens wel € 3.300.000 gekost te hebben. Dat is dus € 1.400.000 meer dan wat afgesproken was.!!

Nu staat er weer zo'n risico project voor de deur: het Noordereinde.
De meerderheid van de gemeenteraad heeft goedgekeurd dat, ondanks dat in de aanloop naar een plan van reconstruktie van het Noordereinde er zoveel fout is gegaan en dat er nu voorgesteld wordt om het Noordereinde voor 9 maanden af te gaan sluiten, terwijl daar geen enkele zekerheid is dat de vergunningen in orde zijn, er geen zekerheid is over de hoogte van schadeclaims van burgers en bedrijven voor wie het Noordereinde afgesloten wordt. Er is geen zekerheid hoeveel de afvoer gaat kosten van het oude wegmateriaal bijvoorbeeld het asfalt (mogelijk € 1.000.000).

Er is geen zekerheid of de aannemer echt wel 9 maanden gaat werken voor het aan de gemeenteraad opgegeven bedrag. De juridische procedures zullen veel geld gaan kosten. Enzovoort, enzovoort, enzovoort. Al met al voor mij voldoende reden om de provincie hievan op de hoogte te brengen.

Besparen op de rekenkamer is dus niet bedoeld om € 15.000 te besparen, maar om zoveel mogelijk zaken van het college en de coalitie te verbergen!!

Groeten,

Hilbrand Korver
Het Kan Anders

Het bovenstaande rekensommetje begrijpen wij niet helemaal.

Het klopt. Als een project 1,9 miljoen kost, Waternet er 5,5 ton aan bijdraagt, en de eigenaren 7 ton, dan blijft er voor de gemeente 6,5 ton over.

Maar als 330 eigenaren ieder € 3.050 neeertellen, dan komen wij op een totale bijdrage van € 1.006.500 uit en geen € 700.000, tenzij de bedragen per eigenaar verschillen, maar dan klopt die € 3.050 niet....

Red. WWK

ingezonden brief

Goedendag lezer,

Dat de redactie het sommetje  wat in mijn vorige bericht voorkwam een vreemde en onjuiste uitkomst vond hebben, is inderdaad onderdeel van de onjuiste informatie aan de raad !!

In 2006 heeft men een krediet aan de raad gevraagd voor het aansluiten van 330 ongeriooleerde percelen. Nu blijkt bij de aanleg dat er ineens percelen niet aanwezig zijn. (Zeg maar verdwenen uit Wijdemeren. Zoiets als vogels die gevlogen zijn.)

Nu heeft men er bij de inkomsten 235 begroot ongeveer € 722.850
Nu al blijkt dat in die begroting ernstige dubbeltellingen zitten. Er zijn door de gemeente rekeningen vestuurd aan de eigenaar en aan de huurder van percelen. Dat wil zeggen spookrekeningen aan de huurders. Deze komen dus niet binnen, zodat er weer in groot gat in de begroting ontstaat.

Groeten,

Hilbrand Korver
Het Kan Anders

bron
ing. brief
foto
Douwe v. Essen
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
18 gr.
windkr. 2