WIJDEMEERSE WEBKRANT
DBL: Rekenkamer gestript
Wijdemeren, zo 12 april 2009

DBL betreurt het dat de Wijdemeerse rekenkamer besloot om met haar werk te stoppen, nadat afgelopen woensdag het budget werd beknot.

persbericht

Rekenkamer Wijdemeren gestript door initiatief PvdA

Rekenkamer schort haar werkzaamheden op!

Het raadsbesluit om wederom te bezuinigen op de rekenkamer, geïnitieerd door de PvdA en gesteund door CDA,VVD, Groen Links en omarmd door het college krijgt nog opmerkelijke gevolgen. De Rekenkamer heeft zich genoodzaakt gezien haar werkzaamheden op te schorten. DorpsBelangen Loosdrecht beschouwt deze beslissing als een nieuw dieptepunt in deze raadsperiode. Binnen het Duale systeem stelt de gemeenteraad de kaders vast, het college voert uit en  vervolgens dient de gemeenteraad de uitvoering te controleren.

Gebrek aan controle?

DorpsBelangen Loosdrecht uitte al eerder haar zorgen over het gebrek aan controle door de coalitiepartijen. Positief kritische bemerkingen zowel als feitelijk onderbouwde alternatieven worden al drie jaar afgedaan als op de rem trappen, oude koeien uit de sloot halen  of detaillistisch gemillimeter. Via de haar exclusief ten dienste staande communicatie afdeling strooit het college onophoudelijk persberichten uit over de bevolking als een soort goed nieuws show. De praktijk is echter anders. Als enige gemeente in de Provincie Noord Holland staat Wijdemeren onder preventief toezicht. En de redenen daarvan laat je natuurlijk niet graag controleren.

De Raad moet juist zelf aan de slag en niet een ander de schuld geven.
Afgelopen woensdag tijdens de raadsvergadering over bezuinigingsmaatregelen hield Gert Zagt een vurig pleidooi om niet te bezuinigen op de Rekenkamer. Hij ontkrachtte de argumenten van vooral de PvdA en de VVD die meenden dat er voldoende rapporten liggen en het wel een tandje lager kan. Gert Zagt benadrukte dat de raad de hand in eigen boezem  moet steken. Er ligt inderdaad een aantal rapporten maar de raad heeft hier niets meegedaan. De Rekenkamer heeft dit ook al meermalen gesignaleerd. Ook de medewerking van het college bij het uitvoeren van onderzoeken is vaak een punt van discussie.

DBL heeft respect voor de Rekenkamer.

DorpsBelangen Loosdrecht heeft respect voor de beslissing van de Rekenkamer. De rapporten die de afgelopen jaren verschenen waren vaak kritisch maar bevatten altijd aanbevelingen over hoe zaken anders/beter kunnen. Deze nieuwe bezuiniging op het budget maakt het bijna onmogelijk kwalitatief en gedegen onderzoek te doen. De Rekenkamer is een instrument van de raad in haar wettelijke rol als controlerend orgaan.

Coalitie sluit de ogen voor de realiteit.

De coalitie in Wijdemeren van CDA, PvdA. VVD en Groen Links heeft hiermee wel aangetoond niet veel behoefte aan de Rekenkamer te hebben. Zij zijn er door deze bezuiniging in geslaagd de controle op hun beleid en in het verlengde daarvan het college tot nul te reduceren. Volgend jaar om deze tijd zit er een nieuwe gemeenteraad. DorpsBelangen Loosdrecht hoopt dat de heren van de Rekenkamer hun beslissing dan willen heroverwegen.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
18 gr.
windkr. 2