In een lange extra raad werd gisteren de dekking voor de meerjarenbegroting behandeld. Het agendapunt duurde tot middernacht.
Gisteravond werd de raad van 26 maart hervat met maar één agendapunt. Het voorstel voor extra dekking in de begroting om onder het preventief toezicht (curatele) van de provincie uit te komen. CDA-er Jan van den Broeck was afwezig. Aan het eind van de vergadering, bij de stemmingen leidde dat tot enige verwarring om dat de stemmen bij een amendement staakten. Negen-negen.
Geen vertrouwen in dekking
De gemeente staat onder preventief toezicht van de provincie omdat die geen vertrouwen heeft in de financiële prognoses die de gemeente voor de komende jaren in de begroting presenteert. Een voorbeeld zijn de inkomsten uit het heffen van belasting op buitenreclame. College en raad dachten daar in november een ton per jaar aan inkomsten mee te kunnen genereren. De provincie gelooft daar niets van, zeker niet in deze tijd van recessie.
Het moet van Haarlem
Wethouder Gerard Abrahamse.
De nieuwe wethouder van financiën, VVD-er Gerard Abrahamse vlooide de hele begroting met de provincie door om te zien waar de twijfels aan de dekking zaten en of hij die twijfels kon wegnemen met extra maatregelen. Hij vroeg alle raadsfracties om voorstellen te doen hoe de dekking van de kosten de komende jaren wel hard gemaakt kan worden. Daarvoor zijn twee mogelijkheden, net zoals we dat thuis doen. Bezuinigen, of meer inkomsten genereren. Het doel van de operatie was om de meerjarenbegroting toch goedgekeurd te krijgen door de provincie en van het preventief toezicht af te komen. Het resultaat van die inspanningen was te lezen in een persbericht op 25 maart. Als verdedigingslinie van het nieuwe dekkingsplan werd keer op keer door de wethouder gehamerd op het feit dat er niet gemorreld mocht worden aan het collegevoorstel, omdat dan de provincie zou afhaken. Dat gebeurde zo vaak dat het soms veel leek op de mantra "het moet van Haarlem" analoog aan "het moet van Brussel".
Dreigend sprak de wethouder over wat er nog gaat komen. Hij verwacht in mei een aanvullende bezuiniging van het rijk op de uitkering aan Wijdemeren van twee tot drie ton. "Dat zal draconische maatregelen nodig maken."
Coalitierijen gesloten
Als extra complicerende factor schoot de raad, met hulp van coalitiepartner PvdA, op 26 maart een gat van een ton in de begroting door het onderzoek naar uitbesteding van Sociale Zaken te verwerpen. De PvdA kwam gisteren dan ook met een amendement met voorstellen die een ton op moest brengen om dat gat te dichten. Het was duidelijk dat de coalitiepartijen de rijen weer gesloten hadden. Ieder van die partijen had weliswaar pijnpunten in het bezuinigingslijstje, maar het complete pakket bleef overeind. Het CDA maakte zich zorgen over accomodaties en subsidies, de VVD was ongelukkig met het stoppen van de subsidie aan de AROS. GroenLinks stond voor 100% achter het hele pakket.
Glansrol Gert Zagt
Gert Zagt (DBL)
Financiëel specialist Gert Zagt van DBL had geleerd van Wilders in de tweede kamer en opende met de vraag of de oppositie nog wel iets kon wijzigen aan het voorstel. Toen het antwoord ja was, hield hij een doorwrocht en uitgebreid betoog waarin hij de raad voorhield dat de afgelopen jaren, jaar op jaar, wel meer uitgaven werden gedaan, maar de daarvoor benodigde inkomsten niet waren afgezekerd door lastenverhogingen en bezuinigingen. Hij verwees daarbij naar het coalitieakkoord waarin staat: "Er zal in deze periode geen belastingverhoging plaatsvinden behoudens de inflatiecorrectie." Daar ging het volgens hem fout. Hij verweet de coalitie niet te durven kiezen. "Het is een gelegenheidskwartet waarvan zelfs al enkele kaarten zoek zijn (Neef, Lorjé, Korver, Luijer)." Hij diende zes amendementen in. Zo wil DBL:
- dat er bezuinigd wordt op de bezwaarschriftencommissie
- dat er leges wordt geheven op kermissen
- dat de deelname van de gemeente aan de gondelvaart vast geschrapt wordt
- dat de gemeente toch over twee jaar een ton uit buitenreclame genereert
- dat er één fte (werkplek) op sociale zaken geschrapt wordt
- dat er op het Vuntusstrand een kiosk komt , waarvan de pachter ook toezicht houdt op het strand
Gert Zagt licht zijn verhaal toe aan Jaap Timmers (G&E).
AROS aan zijden draad
Veel werd gesproken over de AROS. Het college hield vast aan het intrekken van de subsidie. Wethouder Gerard Abrahamse memoreerde dat er vorig jaar kritiek op de omroep was, dat deze plannen zou indienen waaruit de maatschappelijke rol moest blijken, maar dat die nooit gekomen waren. Hij zal binnenkort aan de raad vragen om te stemmen over de representativiteitsverklaring die nodig is voor de AROS om uit te mogen zenden. Wordt die afgewezen door de raad, dan is het afgelopen met de AROS. Met het intrekken van de subsidie en binnenkort een debat over de representativiteitsverklaring hangt het voortbestaan van de AROS aan een zijden draad.
Voor Hilbrand Korver (HKA) was dat reden om een amendement in te dienen om de subsidie niet te schrappen. Dat amendement haalde het niet.
In de bijdragen van de diverse fracties klonk kritiek op het functioneren van de AROS door, al was er ook kritiek op het gemeentehuis, omdat daar niet voor adequate technische voorzieningen wordt gezorgd om uitzending van raadsvergaderingen mogelijk te maken.
Diverse fracties vonden dat het ambitieniveau van het college wel wat hoger mocht ten aanzien van inkomsten en bezuinigen. Zo werden de inkomsten uit buitenreclame in een amendement toch op termijn naar een ton gebracht. De wethouder zei dat niet te kunnen beloven, maar het wel te zullen proberen. Hetzelfde gold voor het plan om een kiosk op het Vuntusstrand te verpachten. Ook dat amendement werd aangenomen.
Communicatie schuurt
In de communicatie tussen de wethouder en de oppositie schuurde het af en toe flink, omdat de wethouder zich vrij belerend opstelde. Zo hekelde hij de bijdrage van Gert Zagt als "een geheel eigen invulling van de werkelijkheid". Hij deed daar nog een schepje bovenop door te verklaren: "U heeft ook wel eens plannen omarmd waar u later kritiek op had." Abrahamse zei niet wat hij bedoelde. Voor Gert Zagt (DBL) was dat reden om te vragen: "Wat bedoelt u? U spreekt in raadselen." Het antwoord kwam niet.
Ook René Voigt (DBW) ontkwam niet aan een les van de wethouder. In het debat of de deelname aan de Loosdrechtse gondelvaart definitief geschrapt moest worden, vond de wethouder dat dat niet moet gebeuren. "Meneer Voigt, als u hier zat, dat hoop ik ooit voor u, dan zou u hetzelfde besluiten." :liet hij minzaam weten.
Kermisleges
Bij de stemming over het amendement de leges voor kermissen (€ 25.000 p.j.), waarvan DBL voorstelde om die te gaan heffen, bleek de raad zeer verdeeld. Met name de VVD fractie was gespleten. Het college liet weten dat de legeshefing het einde zou betekeken van kermis in Wijdemeren. De stemmen staakten. Het werd 9-9. Wat te doen? De gemeentewet werd erbij gehaald. De conclusie was dat het amendement in de volgende raad terugkomt. Er wordt dan opnieuw over gestemd.
Retro-amendement
Afsluitend werd er gestemd over het complete dekkingsvoorstel, dat werd aangenomen Dat leidt tot de curieuze situatie dat de komende stemming over de kermisleges met terugwerkende kracht het raadsbesluit van gisteren kan amenderen. |