WIJDEMEERSE WEBKRANT
Over het Jeugdbeleid
Wijdemeren, wo 8 april 2009

Patrick Kreuning blikt terug op het politiek café van de PvdA over het jeugdbeleid. Hij doet enkele aanbevelingen.

ingezonden brief

Het politiek café van de PvdA over de jeugd,
wat levert het op?

Net als vele anderen, waaronder omwonenden van de Fuik was ik maandag bij de discussie over wat er voor de jeugd moet gebeuren.

Iedereen is het er over eens, er moet iets gebeuren en een meerderheid bleek voor JOP's te zijn. Maar op welke termijn die er gaan komen? Dit kalenderjaar in elk geval niet meer. de omwonenden van de Fuik kregen geen enkele duidelijkheid over hoelang de Smoes nog op dit tijdelijk adres zal verblijven. Dat ze daar niet zo gelukkig zijn met de Smoes is best begrijpelijk, ze hebben immers ook al een school pal naast de deur, dan nog de sporthal, waar ook veel jeugd komt, en dan komt er opeens een Smoes bij. Het is wel wat veel van het goede, bijna alles voor de jeugd geconcentreerd pal naast je huis. Maar het is ook een kwestie van wederzijds respect en tolerantie.

 Jongerenwerker Sjoerd gaf aan geen cultureel jongerencentrum te willen waar alcohol genuttigd kan worden, want jeugd die onder toezicht een beperkte hoeveelheid bier mag drinken, daarmee kweek je alcoholisten, volgens hem. Maar over het feit dat de jeugd overal in de regio in café's, winkels en slijterijen zijn alcohol weet te verkrijgen, ondanks de leeftijdsgrens die zij niet halen, daar had hij minder over te zeggen. Mijn stelling is: Het is bij wet verboden alcohol aan minderjarigen te verkopen, bij constatering forse boetes uit delen. Kijk eens hoe snel het dan afgelopen is.

Sjoerd gaf ook aan dat een dronken jongere niet aanspreekbaar is op zijn alcoholgebruik, maar hij zei helaas niet dat daar bijvoorbeeld een dag later wel over gesproken kan worden. Wel had hij het over jongeren die flessen kapot hadden gegooid welke naast een glasbak stonden en die een week later door hem hierop zijn aangesproken, dan kan het dus in eens wel, de jeugd aanspreken op haar vergissingen.

Tot slot merkte hij nog op dat mensen hun eigen straat schoon moeten houden en daarbij gaf hij het voorbeeld van hondenpoep op trapveldjes. Maar ik als hondenhater ga toch echt niet de uitwerpselen van het door mij verfoeide dierenras opruimen. Dat is een taak van de hondenbezitters, maar die zijn soms net zo erg als hun hond.

Wat ik eigenlijk miste deze avond was het drugsprobleem onder de jeugd. Is er bekend hoeveel jeugd regelmatig een pilletje slikt of een lijntje snuift? Enige tijd terug was er bij het programma het Gesprek een item hierover in Volendam waar 80% van de jeugd wel eens drugs had gebruikt, velen van hen meerdere malen. Ze hadden allemaal een leuke baan in de haven of op de bouw, het geld kon niet op, dus kom maar op met die troep. En als ze in geldnood zaten, gingen ze zelf dealen. En denk nu niet dat onze Wijdemeerse jeugd hier vrij van is, ik weet uit eigen ervaring, niet dat ikzelf ooit die rommel gebruik, maar ben eens bij jongeren over de vloer geweest waarvan het meerendeel 'lekker' zat te snuiven.

Zou het voor de gemeente niet eens tijd worden hiernaar onderzoek te laten verrichten,  door bijvoorbeeld Sjoerd?

Maar er werd wel goed afgesloten deze avond met de opmerking dat opvoeding de hoofdtaak is van de ouders, sedert ze tweeverdieners moesten worden hebben die echter steeds minder tijd voor hun kroost. Dus ook de eventuele oppas en uiteraard de scholen hebben hier een belangrijke taak. En verder ook de burgers op straat. Met schelden kom je er niet. Maar als de kinderen aan mij als postbode netjes om een elastiekje vragen krijgen ze die heus wel, maar ze weten ook dat ze ze niet zo maar uit mijn posttassen hoeven te pikken, want dan kunnen ze die inleveren en krijgen ze ook niet meer. Sommige kinderen willen gelijk handen vol, dan zeg ik altijd, wees blij dat je iets krijgt. En uiteraard spoor ik ze ook aan om samen te delen, kinderen die 4 elastiekjes krijgen en er niet twee aan hun vriendje willen geven, die krijgen dan de keer daarop niets.

Dat is ook een vorm van opvoeden.

Patrick Kreuning
Ankeveen

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
10 gr.
windkr. 5