WIJDEMEERSE WEBKRANT
Wat is Onderbuikgevoel?
Nederhorst den Berg, ma 6 april 2009

Cor Koster uit Nederhorst neemt het op voor CDA fractievoorzitter Theo Reijn. DB, PvdA en HKA flapten er maar wat uit zonder na te denken, meent Koster.

ingezonden brief

Onderbuikgevoel

CDA'er Theo Reijn kwam ermee. Hij vond: "Zonder de exacte feiten te kennen hebben de Dorpsbelangenpartijen en de PvdA - met een soort onderbuikgevoel..." enz.. Putter, altijd in voor een potje herrie, meent dat de CDA'er "voor geen meter weet wat het betekent". Robby Israel weet dat kennelijk wel, en meent zelfs te weten dat het CDA daar veel ervaring mee heeft. Ik ga me dan afvragen wat dat nou eigenlijk is, een onderbuikgevoel.

De onvolprezen Wikipedia geeft in een lang verhaal precies aan wat het woord betekent (link: http://nl.wikipedia.org/wiki/Onderbuikgevoel). Het blijkt gebruikt te worden voor gevoelens en emoties die men als negatief ervaart. Het kan inhouden dat men van degene die men een onderbuikgevoel toeschrijft, vindt dat hij zich "niet om anderen of om de maatschappij bekommert", meer specifiek dat betrokkene zijn kritiek of onlustgevoelens "niet aan een verstandelijk onderzoek onderwerpt. Hij wordt daarmee gezien als iemand die 'er maar wat uitflapt'." Het is dan ook een negatieve term. Overigens worden onderbuikgevoelens altijd aan anderen toegeschreven; zelf heeft men ze zelden of nooit. Vandaar natuurlijk dat Putter vindt dat Dorpsbelangen ze niet heeft...

Maar... daarnaast is er kennelijk een positieve betekenis van het woord, waarbij de ondoordachtheid van het "er uitflappen" juist een deugd is, "voor wie ervan uitgaat dat een teveel aan reflectie de spontaniteit kan doden".

Wat blijkt hieruit? Eigenlijk alleen maar wat we al wisten: woorden hebben meerdere betekenissen. Maar wat Theo Reijn bedoelde was volstrekt duidelijk: de Dorpsbelangenpartijen en de PvdA flapten er maar wat uit. Ze zeiden maar wat, zonder de exacte feiten te kennen. En daar heeft hij best wel een beetje gelijk in.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
20 gr.
windkr. 2