WIJDEMEERSE WEBKRANT
Onderbuikgevoel PvdA en DB
Wijdemeren, ma 30 maart 2009

De PvdA hielp donderdag een onderzoeksvoorstel voor uitbesteding van Sociale Zaken te verwerpen. Het CDA legt uit waarom onderzoek naar uitbesteden goed is.

ingezonden bericht

CDA Wijdemeren

Minima en medewerkers dupe besluit Sociale Zaken Wijdemeren?

De inwoners van Wijdemeren die moeten zien rond te komen van een minimuminkomen en de medewerkers van de afdeling Sociale Zaken lijken de grote verliezers nu er geen onderzoek komt naar de uitbesteding van Sociale Zaken. Uitbesteding zou namelijk veel meer kunnen opbrengen dan de ovreengekomen bezuinigmaatregel. Dan zou er ook eindelijk extra geld beschikbaar kunnen komen voor een fatsoenlijk minimabeleid.

Maar ook meer perspectief voor de medewerkers van de huidige afdeling Sociale Zaken en een organisatie die minder kwetsbaar is bij ziekte van collega's en bij vacatures. Voor medewerkers kan daardoor de werkdruk verminderen en voor de klanten de dienstverlening op peil blijven.
Omdat er nu geen onderzoek komt, blijft het bij veronderstellingen.

Bezuiniging onder voorwaarden

Tijdens de begrotingsbehandeling in november 2008 is de gehele gemeenteraad, zowel de coalitie- als oppositiepartijen, akkoord gegaan met een bezuiniging van € 100.000,- per jaar op de afdeling Sociale Zaken. Het CDA heeft toen als randvoorwaarde gesteld dat uitholling van de dienstverlening aan de minima niet acceptabel is. Een voorwaarde waar we tot op de dag van vandaag aan blijven vasthouden, evenals andere politieke partijen dat doen. Een extern onderzoek had duidelijk moeten maken of aan die voorwaarden voldaan kan worden.

Onderbuikgevoel

Zonder de exacte feiten te kennen hebben de Dorpsbelangenpartijen en de PvdA - met een soort onderbuikgevoel - zelf al antwoorden op de vragen gegeven en het onderzoek afgeblazen. Wanneer men de uitkomsten van het onderzoek had afgewacht, zou er een discussie op basis van feiten gevoerd kunnen worden. Ook het CDA had immers 'de mensen voor wie we het doen en de mensen met wie we het doen' boven de bezuinigmaatregel gesteld.

Samenwerking loont

Dat samenwerking kan lonen, blijkt inmiddels uit de gezamenlijke inkoop van enkele gewestgemeenten. Volgens een artikel in De Gooi- en Eemlander heeft dat al meer dan één miljoen euro voordeel opgeleverd. Ook bij Sociale Zaken zou samenwerking meer kunnen opleveren dan de bezuinigingmaatregel van één ton. Onze eigen ambtelijke organisatie verwacht dat uitbesteding van Sociale Zaken minimaal een financieel voordeel van € 150.000,- zou kunnen opleveren. Dat is een halve ton meer dan de afgesproken bezuiniging. Uit het onderzoek zou nog wel eens een veel hoger voordeel kunnen komen, zowel voor de klanten als de medewerkers.

Ruimhartig minimabeleid

Dat extra geld zou Wijdemeren kunnen besteden aan een ruimhartiger minimabeleid. Iets waar nu geen geld voor is. Zo zou het CDA, evenals sommige andere partijen, liever na 3 jaar dan na 5 jaar een extraatje verstrekken aan mensen met een minimuminkomen om ze zo uit de schuldhulpverlening te kunnen houden. En met dat extra geld kunnen we misschien ook mensen met 120% en 130% van het minimuminkomen ondersteunen. Dan zouden we meer kunnen aansluiten bij het minimabeleid van buurgemeenten. Want het is toch raar dat mensen met een minimuminkomen in Wijdemeren slechter af zijn dan elders in de regio.
Door de afwijzing van de PvdA en de Dorpspartijen is dat extraatje voor de minima nu verder weg dan ooit. Dat is ze kwalijk te nemen.

Extra woonlasten

Kwalijk is ook het voorstel van de PvdA om het gat in de begroting te dekken door 3% extra OZB bovenop de al door het college voorgestelde 6% extra OZB-verhoging. Zo worden niet alleen de minima benadeeld, maar ook de inwoners van Wijdemeren die extra woonlasten mogen betalen.
Het CDA kiest liever voor een efficiëntere en minder kwetsbare ambtelijke organisatie waar de klant centraal staat en het voor de medewerkers plezierig werken is. Dan kunnen we de woonlasten beperkt houden en meer betekenen voor de inwoners van Wijdemeren.

Theo Reijn
Fractievoorzitter CDA Wijdemeren

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
10 gr.
windkr. 3