WIJDEMEERSE WEBKRANT
Voorstel SoZa sneuvelt
Wijdemeren, vr 27 maart 2009

De coalitie was gespleten en gedecimeerd. Het voorstel voor uitbesteding van Sociale Zaken werd daardoor verworpen.

Geen geld voor uitbesteding Sociale Zaken
Theo Reijn  ‘Waar halen we dan een ton bezuinigen vandaan?

Door: Herman Stuijver

WIJDEMEREN – B&W van Wijdemeren hebben bij de begroting van 2009 geschat dat een volledige uitbesteding van de afdeling Sociale Zaken, inclusief het ontslag van het afdelingshoofd Maatschappelijke en Sociale Zaken, tenminste 100.000 euro bezuiniging oplevert. Daar heeft de meerderheid van de raad toen mee ingestemd. Nu lag er een offerte van € 10.580,- op tafel om te onderzoeken of het verhuizen van Sociale Zaken naar Hilversum of Bussum ook echt financieel soelaas biedt. Pas daarna wordt er gekeken of de kwaliteit wordt aangetast. “Dat is doorslaggevend”, zei wethouder Nelleke Schenkkan.

Het bureau Tasc Management uit Rosmalen had aan de opdracht een bijlage toegevoegd met drie kolommen waarin precies kon worden ingevuld wat Wijdemeren, Bussum of Hilversum rekenen bijvoorbeeld qua salariskosten, huisvesting, en cliëntkosten. Dat zou een volledige vergelijking moeten opleveren.

Maar de meeste Wijdemeerders zijn trots op hun afdeling Sociale Zaken dat pas nog een 7,4 scoorde voor dienstverlening, dus was er forse weerstand. Mevrouw Griffioen van de Cliëntenraad zei dat Sociale Zaken ‘meer is dan een uitgiftebureau’. Ze vroeg zich ook af wat er over blijft. Een front-office, is dat alleen een telefoon? Ze vreesde dat de menselijke kant over het hoofd wordt gezien.

Ouderenbonden en ambtenaren tegen

Ook de ouderenbonden hebben geprotesteerd tegen verhuizing en het is algemeen bekend dat de betreffende ambtenaren op z’n zachtst gezegd niet blij zijn met sluiting van hun afdeling. De ondernemingsraad is mordicus tegen. Gelukkig voor de tegenstanders zat VVD-er Ruud Buys op een warm strand ergens in Thailand en was CDA’er Jan van den Broeck geveld door een griepje. Bovendien keerde coalitiepartij PvdA zich ook tegen uitbesteding. Een snelle rekensom leverde al gauw op dat een meerderheid van de raad tegen zou stemmen, want nu waren CDA, VVD en GrL gekrompen tot acht stemmen. Er komt dus geen onderzoek naar uitbesteding en dus zal Sociale Zaken gewoon op Rading 1 bezocht kunnen worden.

Stekeligheden

Voordat het collegevoorstel verworpen werd, werden er een aantal stekeligheden tussen coalitie en oppositie uitgewisseld.

Namens de VVD zei Joep Frijdal dat de beoogde besparing al was opgenomen in de financiële dekking voor 2009. Hij was niet bang voor een achteruitgaande service. Hij begreep niet dat DBW bij de begroting voor had gesteld om op het totaal met vier ton te krimpen en zich nu liet leiden door emoties. Dat meende ook CDA-voorman Theo Reijn. “Ik begrijp de onrust, maar je moet je niet mee laten slepen door onderbuikgevoelens. De klant mag er niks van merken, maar we moeten wel doorpakken. Die bezuiniging moet worden ingevuld. We kunnen er ook profijt van hebben voor andere afdelingen, want die zullen structureel ook moeten volgen”.

Te onzeker

Ben Steenvoorden van de PvdA en Miep van Hattem van DBL vonden dat het onderzoek te onzeker was en teveel variabelen telde. Beiden waren bang voor de zwakken in de samenleving en voor het feit dat Hilversum te overheersend zou worden. Hierop zei de verantwoordelijk wethouder Schenkkan dat de raad nog alle kans krijgt om voorwaarden te stellen. Het mocht niet baten. De oppositie smaakte nu eindelijk eens het zoet van de overwinning, met dank aan Jan en Ruud. CDA en VVD likten hun wonden, waarbij VVD ‘er Van Balen en CDA ‘er Reijn in koor riepen dat de rest van de raad verantwoordelijk is voor een gat van een ton.

Dat gat zal op 8 april bij de bezuinigingsvergadering, die de verlenging is van de vergadering van gisteren, moeten worden gedicht.
bron
WWK
foto
---
auteur
Herman Stuijver
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
8 gr.
windkr. 4