WIJDEMEERSE WEBKRANT
Literaire avond Kunst a/d Dijk
Kortenhoef, ma 30 maart 2009

Op 23 april organiseert Kunst aan de Dijk in het Oude Kerkje in Kortenhoef haar jaarlijkse literaire avond met Suzanna Jansen en Frank Westerman.

persbericht

Stichting Kunst aan de Dijk

Twee bestsellerauteurs bij Kunst aan de Dijk:
Suzanna Jansen en Frank Westerman

Op 23 april organiseert Kunst aan de Dijk in het Oude Kerkje in Kortenhoef haar jaarlijkse literaire avond met twee topauteurs. Suzanna Jansen maakte het afgelopen jaar furore met Het pauperparadijs – een familiegeschiedenis, waarvan inmiddels meer dan 100.000 exemplaren verkocht zijn. Ook Frank Westerman heeft meerdere bestsellers op zijn naam staan: de bekendste zijn De graanrepubliek (1999) en El Negro en ik (2004).


Suzanna Jansen
Foto: Rob Zoutberg

Frank Westerman
Foto: Bert Nienhuis

De beide auteurs worden ingeleid en geïnterviewd door Pieter Steinz, recensent, chef boeken en redacteur literair van NRC Handelsblad. Een unieke gelegenheid om kennis te maken met twee meesters van de literaire non-fictie!

Suzanna Jansen werkte als correspondent voor het Belgische dagblad De Morgen en als freelancer voor NRC Handelsblad, HP/De Tijd en Opzij. Zij debuteerde in 2007 met Het pauperparadijs, een familiegeschiedenis, waarin de roemruchte bedelaarskoloniën van Veenhuizen centraal staan. De pers was unaniem lovend over dit boek; Geert Mak noemt het een “prachtig monument”. In maart 2009 waren er al ruim 100.000 exemplaren verkocht. Het Pauperparadijs werd genomineerd voor de Grote Geschiedenis Prijs 2008 en kwam op de longlist van de Gouden Uil terecht.

Veenkoloniën

Naar aanleiding van het verschijnen van Het pauperparadijs heeft het CBS berekend dat ruim één miljoen Nederlanders afstamt van deze Drentse koloniepaupers. Het succes van het boek leidde er toe dat het Drents Archief in het Gevangenismuseum in Veenhuizen een unieke database heeft gelanceerd met persoonsregisters van de 19de-eeuwse Drentse armenkolonies. De registers bevatten namen en signalementkaarten met foto's van paupers en landlopers die uit heel het land naar deze heropvoedingskolonies werden overgebracht. De database en bijbehorende website werden geopend door Alexander Pechtold, die zelf ook afstamt van één van de bezoekers van ‘Veenhuizen’.

Frank Westerman

Frank Westerman is een veelbekroond schrijver. Vanuit een journalistieke achtergrond schrijft hij literaire non-fictie over verschillende onderwerpen. Als journalist reisde hij naar onder meer Cuba, Mexico, Kameroen, Sierra Leone, Roemenië en het uiteenvallende Joegoslavië. In 1992 vestigde Westerman zich als correspondent in Belgrado. Over zijn verblijf daar schreef hij het boek De brug over de Tara (Atlas, 1994). Ook publiceerde hij een reeks onthullende artikelen over de val van Srebrenica in 1995.

De Graanrepubliek

In 1999 verscheen De Graanrepubliek (Atlas), dat werd genomineerd voor de Generale Bank-literatuurprijs en de Gouden Uil en bekroond met de dr. L. de Jongprijs. In De Graanrepubliek beschrijft Westerman de strijd tussen rijke herenboeren en communistische arbeiders in de provincie Groningen. Hoofdrolspeler is ‘de rode boer’ Sicco Mansholt, een van de grondleggers van het Europese landbouwbeleid.

Ingenieurs van de ziel

Uit de tijd dat Westerman als correspondent in Moskou was gevestigd, stamt Ingenieurs van de ziel (2002), een zoektocht naar de fundamenten van het Sovjet-systeem en de rol van schrijvers in deze totalitaire staat. Het boek werd genomineerd voor de AKO-prijs 2002, ontving de dr. Wijnaendts Franckenprijs en de tweejaarlijkse Jan Greshoffprijs.

Leven na de dood

Het meest succesvolle werk van Westerman is El Negro en ik uit 2004, een reconstructie van het leven-na-de-dood van El Negro, een naamloze zwarte geprepareerde man die sinds 1831 in Europa te bezichtigen was. In zijn boek volgt hij El Negro van Parijs waar hij in 1831 arriveert tot de Pyreneeën, waar hij tot 1997 te bezichtigen was. El Negro en ik werd bekroond met de Gouden Uil 2005. Ook werd het boek genomineerd voor de Bob den Uyl Prijs en de AKO Literatuurprijs.

Pieter Steinz (interviewer)

Pieter Steinz (1963) is recensent, chef boeken en redacteur literair van NRC Handelsblad. Steinz heeft een aantal boeken op zijn naam staan, waaronder Het web van de wereldliteratuur, Lezen op locatie (Atlas van de wereldliteratuur) en Lezen &cetera (Gids voor de wereldliteratuur). Klik op Pieter Steinz – Literatuurplein en u ontvangt als literatuurminnaar een veelvoud aan informatie.

Plaats: het Oude Kerkje, Kortenhoefsedijk 168, Kortenhoef
Datum en tijd: 23 april 2008, 20.15, kerk open 19.30 uur
Entree: € 15,00 inclusief een glas wijn na de voorstelling; donateurs € 10,00
Reserveren: telefoon 06-30946840 of www.kunstaandedijk.nl

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
10 gr.
windkr. 3