WIJDEMEERSE WEBKRANT
Putter: Kerkenraad
Kortenhoef, vr 12 oktober 2007

Putter slaat de strijd over Trouwen in de Kerk met ongeloof gade. Hij doet ook zijn eigenzinnige duit in het kerkenzakje.

ingezonden bericht

Kerkenraad

In Wijdemeren is een godsdienstoorlog uitgebroken. Weliswaar niet zo bloederig als de Hoekse en Kabeljauwse twisten en niet zo hevig als de controverse tussen Arminius en Gomarus, maar toch, in de gemeenteraad hebben de Christenen van diverse soorten zich verenigd en vormen een front van belang tegenover de ongelovige honden.

Wat is het geval. Kun je in een kerk, die nog wordt gebruikt als huis van God een burgerlijk huwelijk sluiten of niet. Over deze historische vraag gaat de strijd, die de gemoederen ernstig bezighoudt.

Hoe ziet het strijdperk er uit. Uiteraard is het CDA voorstander van dubbeltrouwen in de kerk. Lees de ingezonden brief van de CDA en PvdA fracties en het commentaar van hun luitenant generaal Cor Koster er maar op na. Scheiding van kerk en staat, daar hebben ze in die club nog altijd moeite mee. En bovendien, het kan de kerk een aardige cent opleveren en dat zal je als je later in de hemel komt geen windeieren leggen. Dat ook de gemeenteraadsleden van de PvdA hun kerklidmaatschappen in de strijd gooien wekt verbazing. Zoveel trouwe kerkgangers in de rooie gelederen, wie had dat gedacht. Het rode vaandel als banier van het geloof.

Tegenstanders zijn er ook en niet de minsten. Korporaal Rik Jungmann vindt dat je je geloofsovertuiging buiten de besluitvorming in de raad moet houden en schiet vanuit zijn schuttersput vooral op de PvdA. Het verst gaat Robby Israël, die de rang van generaal verdient omdat hij van mening is dat de raadsleden van CDA en PvdA hun zetel beschikbaar moeten stellen. Afgezien van het feit dat dat een zegen voor de mensheid zou zijn, wijst hij op miskenning van de seculiere staat en op belangenverstrengeling en hij slaat de spijker keihard en volkomen juist op de kop. Maar daarmee is de linie van de tegenstanders nog niet compleet want op de barricade zien we midden in het schootsveld burgemeester Don Bijl, die in het college een minderheids standpunt heeft ingenomen. Een uitzonderlijke move van deze pontonnier-bruggenbouwer en het ultieme bewijs dat het hem bittere ernst is.

Wat moeten we er mee? Om te beginnen moet je de motieven van zo'n samenraapsel kerkgangers uiteraard wantrouwen. En dan, het spreekt toch bijna vanzelf, dat een politiek college als de gemeenteraad de kerk zoveel mogelijk buiten de deur houdt. Wie trouwen wil in de kerk wordt geen strobreed in de weg gelegd, maar de mengvorm met het huwelijk voor de wet is een maf idee met een niet ongevaarlijk randje.

Laat de gemeenteraad zich maar over andere zaken druk maken. Problemen genoeg.

Putter

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
18 gr.
windkr. 2