WIJDEMEERSE WEBKRANT
Dobber: Huur verkopen kan
Kortenhoef, wo 15 augustus 2007

Het verkopen van het huurcontract door pachter Hans Peet van de Dobber is een gangbare praktijk volgens een horecamakelaar.

Pachter Hans Peet bood onlangs de Dobber te koop aan in een landelijk dagblad. De gemeente verklaarde met stomheid geslagen te zijn, omdat de Dobber eigendom is van de gemeente. In latere berichtgeving werd de verkoop gereduceerd tot de verkoop van de goodwill en het huurcontract. Ook daarop reageerde de gemeente negatief. Volgens het college heeft de gemeente een overeenkomst met Hans Peet en kan die niet zonder overleg zijn huurcontract aan iemand anders verkopen.


De Dobber

Wettelijke plicht

In de G&E van vandaag schrijft Jaap Timmers dat het volgens Lukas Arends van AW Horecamakelaars, die de verkoop van het Dobberhuurcontract in portefeuille heeft, heel gebruikelijk is om het huurcontract van een horecagelegenheid door te verkopen. Sterker nog, hij verklaart dat in de wet staat, dat de oude huurder in dat geval een nieuwe huurder voordraagt. De eigenaar van het pand, de gemeente, is in dat geval wettelijk verplcht om in overleg treden met de nieuwe huurder en zijn antecedenten onderzoeken (kredietwaardigheid en verklaring van goed gedrag). De reactie van de gemeente eerder in de pers noemt Arends "tenenkrommend".

Leuke omzet

Volgens Arends is de Dobber een goedlopende onderneming met leuke omzet- en winstcijfers. Hans Peet vraagt dan ook € 165.000 voor de overname van het huurcontract, de inventaris en de goodwill. Peet zegt dat er veel belangstelling is voor de overname. Hij noemt in dat verband de naastgelegen vestiging van Albert Heijn, die al eerder belangstelling toonde voor uitbreiding in het Dobbergebouw.

Eerst overleg

De gemeente erkent dat de doorverkoop van het huurcontract van de Dobber door Hans Peet juridisch gezien mogelijk is, maar dat daarvoor altijd de toestemming van de gemeente nodig is. Wijdemeren raadt hem aan om in overleg te treden met de gemeente, zeker gezien het feit dat er nog rechtszaken tussen Peet en de gemeente lopen.

Bestemmingsplan

Als het huurcontract van de Dobber verkocht zou worden aan een partij die daar geen horeca-activiteiten maar andere activiteiten gaat ontplooien (zoals AH), dan zal het bestemingsplan gewijzigd moeten worden. In dat geval is ook daarvoor de medewerking van de gemeente nodig om door middel van een artikel negentien procedure wet WRO de bestemming om te zetten van horeca/dorpshuis naar iets anders.

Medewerking gemeente

Uit alles blijkt dat Hans Peet weinig kan uitrichten zonder medewerking van de gemeente, ondanks de verklaring van zijn makelaar in de krant van vandaag. Als hij zijn contract verkoopt aan een nieuwe horecaondernemer, dan is hij afhankelijk van de goedkeuring van de gemeente voor die verkoop. Als hij zijn huurcontract verkoopt aan een ondernemer die andere plannen met de Dobber heeft, dan zal die pas kopen als de gemeente toestemming geeft voor een bestemmingsplanwijziging.

Dossier De Dobber

15082007 Dobber: Huur verkopen kan
10082007 Dobber te Koop?
07072007 Dobber: Peet stopt (nog) niet
06072007 Peet stopt met De Dobber
23012007 Dobber blijft waar hij is
Dobber: Frontale aanval 31-10-2006
Welles, nietes de Dobber 28-10-2006
Strijd Dobber verhardt 21-10-2006
Dobber: Rechter beslist 20-10-2006
Rechtszaken Dobber 14-6-2006
Huurachterstand Dobber 9-6-2006
AH wil groter 4-2-2003
Dure Dobber 9-12-2002

bron
G&E
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
wisselvallig
24 gr.
windkr. 5