Het college wil beheerder Peet van de Dobber bewust ruïneren zegt zijn advocaat. De gemeente is laks en negeert meldingen, vindt hij.
Hans van Keken van de Gooi- en Eemlander beet zich vast in de problemen rond de Dobber en schreef daarover vandaag een groot stuk in die krant.
Carel Abeln, de advocaat van Hans Peet, de beheerder van de Dobber speelt het hard. In het stuk stelt hij dat het college erop uit is om Peet zo snel mogelijk zakelijk gezien kapot te krijgen, om dan met Albert Heijn een riante deal te kunnen sluiten voor uitbreiding van de winkel op de Meenthof in Kortenhoef.
Er zou, volgens Abeln, zelfs al vorige week een overleg tussen Albert Heijn en een, niet met name genoemde, wethouder van Wijdemeren hebben plaatsgevonden in de Lage Vuursche over de eventuele uitbreiding van AH. Abeln vindt dat de gemeente open kaart moet spelen en Peet uitkopen in plaats van op een faillissement aan te sturen.
Albert Heijn en de gemeente ontkennen ten stelligste dat er overleg zou zijn geweest. Peter Landwaart van AH voegt daar in het stuk aan toe dat hij wel zou willen uitbreiden, maar dat dat politiek volstrekt onhaalbaar is. In een procedure eist Peet zestigduizend euro van de gemeente. Hij beroept zich daarbij op afspraken over huurverlaging, als de exploitatie zou tegenvallen, die met de toenmalige burgemeester Wim Kozijn van 's-Graveland zijn gemaakt. Kozijn heeft deze afspraak eerder aan het huidige college herbevestigd. Ook zou de keuken ooit door de gemeente gecompleteerd en opgeknapt worden voor een bedrag van € 25.000, hetgeen nooit is gebeurd, aldus Peet.
Als de gemeente hem niet uitkoopt, dan wil Peet de pacht van de Dobber gewoon voortzetten, maar dan voor een lagere huur.
Brandveiligheid
Advocaat Abeln noemt de gemeente laks over de brandveiligheid van de Dobber en verbaast zich over burgemeester Don Bijl, met zijn ervaringen in de Volendamse cafébrand. Volgens Peet komt dat omdat burgemeester Bijl ovoldoende op de hoogte is gehouden en pas recent het dossier onder ogen kreeg. In het stuk in de G&E volgt een opsomming van meldingen van Peet en inspecties die vier jaar geleden begint, maar zonder resultaat bleven. Pas nadat de G&E er een week geleden over schreef werd het brandalarm geactiveerd. Peet stelt verder dat de rolcontainers van AH de nooduitgangen versperren. Ook dat heeft hij gemeld bij de gemeente.
Peter Landwaart van de AH vestiging ontkent dat de rolcontainers in de weg staan en zegt dat daar goede afspraken met Peet over gemaakt zijn. Toneelvereniging DSO
Frans van Giessen van DSO zegt in de G&E dat de Dobber voor de toneelvereniging onmisbaar is, omdat er geen andere geschikte lokatie is. Twee keer per jaar treedt DSO op in de Dobber. Binnenkort weer vier voorstellingen waarvoor zevenhonderd kaartjes verkocht zijn. De kosten voor de zaalhuur worden wel steeds hoger, waardoor het voor DSO steeds moeilijker wordt. In andere gemeenten moet echter nog meer betaald worden, hetgeen te duur is voor DSO.
Kwalijke Rol Afsluitend zegt advocaat Abeln in de G&E dat hij vindt dat de gemeente een kwalijke rol speelt. De gevolgen van het besluit van 's-Graveland wil de gemeente niet dragen. Het optreden van de gemeente noemt hij "hard en gevoelloos".
Blik in het verleden De procedure rond de verpachting lag politiek gevoelig. Op 30 maart 2000 valt een raadsbesluit. Op 5 april 2000 schrijft Algemeen Belang, de partij waar huidig wethouder Nelleke Schenkkan (nu GL), toen fractievoorzitter van was, dat men achteraf grote twijfels had over de instemming met de pachtovereenkomst met Peet. Juist vanwege de onbekende kostenposten.
In 2002 was er een forse leegloop van verenigingen uit de Dobber die de huur te hoog vonden en elders onderdak zochten. In januari 2002 zette carnavalsvereniging de Turftrappers bijvoorbeeld op hun website waarom men naar de Drie Dorpen verhuisde. In de raad van 1 juni 2000 deelde het college mee dat de keuken van de Dobber uit de voorjaarsnota was gehaald.
Nieuw emailadres WWK: webkrant@wijdemeren.com! |