Rik Jungmann

---

Gooi- en Eemlander/Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Strijd Dobber verhardt

Kortenhoef, 21 oktober 2006

Hans Peet, de beheerder van de Dobber vindt het gebouw brandgevaarlijk. Hij verwijt de gemeente achterstallig onderhoud en stapt naar de rechter.

Op de voorpagina van de G&E staat een alarmerende kop. "Dobber volgens beheerder brandgevaarlijk". Op de voorpagina van het regiokatern wordt het verhaal vervolgd met een enorme kop en een groot artikel van Hans van Keken. Het is duidelijk De tijd van praten is voorbij, de gemeente en Peet liggen beiden op ramkoers en stappen naar de rechter, zoals tijdens de raad ook al bleek.

Peet stelt dat de Dobber geen gebruiksvergunning (voldoende maatregelen om de gevolgen van brand te beperken) heeft en al vier jaar te laag verzekerd is. Hij vindt het bijna onverantwoord om nog artiesten en groepen bezoekers in het dorpshuis te ontvangen. Wethouder Wim Lorjé verklaart dat Peet al maanden weet dat van hem zelf verwacht wordt dat hij maatregelen neemt om het pand brandveiliger te maken.

Verlies

Het dorpshuis draait al drie en een half jaar met verlies stellen Hans en Gerda Peet, die de Dobber pachten. Afgelopen week overwogen zij om het bijltje er bij neer te gooien. Volgens Peet is er ooit mondeling met burgemeester Wim Kozijn van de gemeente 's-Graveland afgesproken dat de huur van het pand verlaagd zou worden als de omzet tegenviel. Kozijn heeft dat begin dit jaar aan Wijdemeren bevestigd. (Die toezegging is overigens niet in de 's-Gravelandse raad aan de orde geweest toen daar, na zeer veel discussie, werd besloten om de Dobber aan Peet te verpachten. red.).

Huur

Zoals bekend maakte Peet de huur van de Dobber vanaf maart vorig jaar niet meer over naar de gemeente, omdat hij vindt dat de gemeente haar verpichtingen ten aanzien van onderhoud van het pand niet nakomt. Beide partijen hebben de afgelopen tijd wel een stapje naar elkaar gezet. Peet maakte de achterstallige huur over 2005 over aan de gemeente en de gemeente liet de vloerbedekking vervangen.

AH in plaats van de Dobber?

Peet vermoedt dat de gemeente van hem af wil. Hij denkt dat er achter de schermen al druk overlegd wordt om de Dobber plaats te laten maken voor uitbreiding van de naastgelegen Albert Heijn. In 2003 was daar al sprake van. Op die uitbreiding zouden volgens hem appartementen kunnen komen, waardoor er "door de gemeente een mooie slag geslagen kan worden" In dat geval wil hij een afkoopsom. Dat vindt hij ook prima.

Dubbeltjes en kwartjes

Het dossier de Dobber heeft een lange moeizame voorgeschiedenis. De oude Dobber werd begin jaren zeventig met dubbeltjes en kwartjes van de bevolking bij elkaar gespaard. De exploitatie gaf ook toen al problemen. Met de bouw van de nieuwe Meenthof verkocht het Dobber bestuur zijn huid (en de grond) duur aan de gemeente. Er kwam een prachtig uitgeruste nieuwe Dobber. Weer kreeg het bestuur de exploitatie niet rond en gooide in 1999 de handoek in de ring, waarmee de Dobber in handen van de gemeente kwam. Die verpachtte, na veel discussie in de verdeelde raad toch het dorpshuis aan Hans Peet.

Peet kwam in een spagaat terecht. De huren van de verenigingen mocht hij niet ongebreideld verhogen volgens het contract met de gemeente. Toch moest de Dobber commerciëel sluitend geëxploiteerd worden. Bovendien lukte het niet om grote evenementen naar de Dobber te halen, die de exploitatie sluitend zouden moeten maken.

Wordt vervolgd..


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Harde wind 16º Naar volgende bericht