Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wie Wat Waar/WWK
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Kozijn bezorgd over Erfgoed

's-Graveland, 24 mei 2006

In de Wie Wat Waar staat een interview dat Herman Stuijver had met oud-burgemeester Wim Kozijn. Deze maakt zich zorgen over het erfgoed van 's-Graveland.


Oud-burgemeester Wim Kozijn van 's-Graveland.

De voormalige gemeente 's-Graveland had een grote kunstcollectie, die voor de herindeling werd ondergebracht bij de Stichting Kunstbezit 's-Graveland. Die stap werd toen ondernomen op initiatief van VVD-raadslid Wim Hafkamp. Hij was bezorgd over wat er na de herindeling met de collectie zou gebeuren, mede gezien in het licht van de wens van Hilversum om een Mondriaan te verkopen voor het opknappen van Gooiland. Er bestond vrees dat Wijdemeren in een benarde financiële positie zou kunnen besluiten om de collectie te verkopen om er bijv. lantaarnpalen mee te bekostigen. De collectie is toen overgedragen aan de Stichting, die de collectie actief beheert.

Na de herindeling ontstond er grote commotie over het feit dat de collectie uit het statige pand aan het Noordereinde verhuisd werd naar het zakelijke kantoorgebouw dat nu het gemeentehuis is. Gezien de wens van de raad om Westerveld te verkopen bleef er echter geen andere mogelijkheid over dan de collectie te verspreiden over de kamers in het nieuwe gemeentehuis, waar ze alleen op open dagen voor het publiek te zien zijn.

Er is veel meer buiten de collectie.

In het stuk zegt Kozijn dat het hem aan het hart gaat dat veel van het erfgoed van 's-Graveland niet meer te zien is. Hij noemt de fraaie portrettengallerij van de burgemeesters van 's-Graveland en de voormalige gemeenten Ankeveen, Kortenhoef en 's-Graveland. Ook de oude ambtsketens van die drie gemeenten zijn niet meer voor het publiek te zien.

In Westerveld hingen waardevolle oude kaarten en documenten die betrekking hebben op de rijke geschiedenis van de oude drie gemeenten waaruit 's-Graveland gevormd werd. Ook die zijn opgeborgen.

In de hal van Westerveld lag een ereboek in een virtrine. In dat ereboek waren de namen bijgeschreven van vooraanstaande inwoners van de gemeente 's-Graveland. In dat boek de namen van schilder Flip Hamers, Dobberoprichter Wiep van Dalen, groenteherder Pietje Raven, raadslid Fenna Tuunter, Johannes Walraven, kunsthistorica Carole Denninger, schoolhoofd Jan Metz uit Ankeveen, architect Ton Stork, BMOL dirigent Joop de Winter en vele anderen.Burgemeester Wim Kozijn was de laatste ereburger die in het boek werd bijgeschreven. Van dat boek werd indertijd iedere dag een bladzijde omgeslagen, opdat de bezoekers van het gemeentehuis erin konden lezen. Ook dat boek is niet meer te zien.

Voor het oude gemeentehuis stond een markante beeldengroep van Els Rijerse. In de hal hing een tegelklok. "Wat gaat daar mee gebeuren?" :vraagt Kozijn zich af. (Uit eerdere berichten blijkt dat de beeldengroep geplaatst zal worden voor het gemeentehuis aan de Rading 1. red.)

Wijdemeers Gelijkheidsbeginsel.

In het verleden vroeg Kozijn aandacht voor het erfgoed van 's-Graveland bij het nieuwe gemeentebestuur, in de persoon van wethouder Yvonne Siemons. Uit die hoek kreeg hij geen actieve respons. Kozijn: "Ik kreeg de indruk dat voor Wijdemeren het gelijkheidsbeginsel belangrijker was dan het verantwoord bewaren van het historisch erfgoed." en "Je zou het nivelllering kunnen noemen, de norm van het minste werd aangehouden. En dat vind ik vreemd."


GL-Wethouder Nelleke Schenkkan

De nieuw aangetreden wethouder van cultuur, de Ankeveense GL-wethouder Nelleke Schenkkan, is verrast door de kritiek van Kozijn, maar is het eigenlijk wel met hem eens. Zij vindt dat het erfgoed uit de opslag gehaald moet worden en weer gezien moet kunnen worden. Concreet kan zij echter nog niet worden. Er wordt over nagedacht.


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Half bewolkt Harde wind 16º Naar volgende bericht