Douwe van Essen

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Westerveld vervolg

Wijdemeren, 26 februari 2006

(Dit stuk werd door een misverstand niet geplaatst op 20 februari. Vandaar deze inhaalslag.)

De lokale pers werd op 20 februari uitgenodigd voor een ingelaste persbijeenkomst. Wij wisten alleen dat het om Westerveld ging. Was het verkocht?

En dat bleek helemaal te kloppen. Net voor het weekend waren de laatste handtekeningen onder het koopcontract gezet. Handtekeningen van de gemeente en een particulier, waarvan de wethouders de identiteit niet prijsgaven. Maar gezien de koopsom van € 2.800.000 dachten sommigen dat het misschien wel 'een bekende Nederlander' kon zijn.

De wethouders (Bert Nagel, CDA en Ties Hagen, PvdA) waren terecht trots op het bereikte resultaat. Maar euforisch? Nee, daarvoor was er teveel gebeurd. Nooit had het college het gevoel gehad helemaal vertrouwd te worden. Maar anderzijds konden de beide wethouders ook niet anders. Immers, meer openheid van zaken zou de onderhandelingspositie van de gemeente nadelig beïnvloeden. De gemeenteraad vroeg vaak om meer openheid dan het college van B&W kon geven, maar wat vooral gestoord had was het gedrag van partijen (o.a. makelaars), die uit hoofde van hun functie toch beter moesten weten. Er werden onmogelijke eisen gesteld, beschuldigingen van onzakelijk gedrag geuit aan het adres van het college, collegeleden individueel benaderd, etc. Maar een goed bod kwam er steeds niet uit. En ook de makelaar van de gemeente, de firma Meeus uit Laren bleef niet buiten schot en werd beticht van incompetentie.

Herstel van oude Glorie

Er waren ook projectontwikkelaars geïnteresseerd, maar die wilden vaak teveel ingrepen en waren dan niet nog bereid de gevraagde prijs te betalen. Nu heeft een particulier het geheel gekocht en wordt het gebouw er ook nog een stuk fraaier op. Het laatst bijgebouwde deel wordt in harmonie gebracht met de oude villa Westerveld. Herstel van oude glorie zou je kunnen zeggen. Dat geldt ook - zei het in een andere betekenis- voor het tennisveld dat weer op z'n oude plek terugkomt. Om het privékarakter te accentueren komt er langs de sloot een haag van rhodondendrons die niet dusdanige vormen zal krijgen, dat vanaf de weg geen zicht meer zal zijn op het buiten.

De gemeenteraad had een aantal wensen op tafel gelegd, zoals het blijvende gebruik van het gebouw als trouwlocatie en als museum. Daar kan nu natuurlijk geen sprake meer van zijn. Wel is het college al, samen met het Oranje-comité Wijdemeren Centrum, naarstig op zoek naar een geschikte lokatie voor het verzetsmonument. Het moet uiteraard een plek zijn waar de dodenherdenking op gepaste wijze kan plaatsvinden. Het grasveld naast het Van Heumenhof in Kortenhoef maakt de meeste kans.

En voor de prachtige beeldengroep bij de ingang van het voormalige gemeentehuis van 's-Graveland is, in afwachting van een definitieve plek, een plaatsje voor het gemeentehuis van Wijdemeren gevonden.

Nog niet helemaal zeker

Alhoewel het er dus allemaal rooskleurig uitziet en de opbrengst van de beide panden samen ruim hoger ligt dan bijna iedereen had gedacht, is de koop nog niet honderd procent zeker. Immers, de functie van het gebouw moet gewijzigd worden van 'instellingen' in 'wonen'. Deze procedure zal zo'n 14 maanden kunnen duren. En na enige aarzeling gaven de wethouders toe, dat het al dan niet slagen van de wijziging van het bestemmingsplan middels artikel 19 als ontbindende voorwaarde in het koopcontract is opgenomen...


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Matige wind Naar volgende bericht