In Wijdemeren Actueel kwam oud-wethouder Jaap Beemsterboer zijn mening geven over Wijdemeren. Beemsterboer was CDA fractievoorzitter in 's-Graveland van april 1994 tot oktober 1997. Daarna was hij tot de verkiezingen im maart 1998 wethouder. Hij haalde toen de landelijke pers, omdat hij afzag van het wachtgeld waar hij als wethouder recht op had.
Jaap Beemsterboer staat nog voor honderd procent achter het besluit om te fuseren met Loosdrecht en Nederhorst den Berg. Er was in die tijd behoefte aan versterking van de gemeente en een beter financiëel beleid. De belangrijkste drijfveer was volgens Beemsterboer de dreiging dat 's-Graveland en Loosdrecht bij Hilversum gevoegd zouden worden.
Bureaucratie
Toch maakt hij een aantal kanttekeningen bij de vorming van Wijdemeren. De afstand tot de burger is enorm vergroot volgens Beemsterboer. Ook is hij erg ontevreden over de toename van de bureaucratie en de wachttijden voor vergunningen.
Jaap Beemsterboer komt uit Ankeveen. Daar is hij actief in het verenigingsleven. Daarbij loopt hij tegen de gevolgen van de bureaucratie aan. Zo is hij oprichter van het Sinterklaas comité in Ankeveen. Om voor subsidie in aanmerking te komen moeten zeven formulieren, een activiteitenschema, een bestuursoverzicht en zo nog wat papieren in gevuld worden. En dat om een subsidie te krijgen, waarvan de hoogte vooraf vaststaat.
Ook de regels inzake kapvergunningen zijn hem een doorn in het oog. Zelfs voor het eenvoudigste feestje in een sportkantine moet een vergunning aangevraagd worden, aldus Beemsterboer.
Hij riep de nieuwe raad dan ook op om iets te doen aan het verminderen van de bureaucratie en de wachtijden voor vergunningen. |
Youp over Jaap
Zelfs Youp van 't Hek schreef in 1998 over hem in zijn column in de NRC. Hij schreef:
"Heb jij ook gelezen dat er in 's Graveland een wethouder benoemd is en dat de goede man afziet van de geldende wachtgeldregeling van vijfenzeventig-duizend gulden per jaar? Wil hij niet! Vindt hij onzin! De man doet het baantje een paar maanden en keert daarna niet terug in de politiek en vindt het principieel onjuist dat hij dan nog een tijdje uit de staatsruif loopt te roven. Maak een kopietje van het bericht en stuur het naar alle kamerleden en vooral naar jullie vrienden in het Europees Parlement. Die hebben de tent toch voor elf miljard getild?"
Het was de tijd, 1998, toen bleek dat Europese parlementsleden en de Europese commissie de boel behoorlijk getild hadden. In een Zijlijn schreven wij daarover in 2002. Philomena Bijlhout voor de LPF staatssecretaris werd. Negen uur later bleek zij gelogen te hebben over haar relaties met Bouterse en trad zij weer af. Met een wachtgeld van anderhalve ton guldens. Zij kon een voorbeeld nemen aan Jaap Beemsterboer. |