Rik Jungmann

Reactie
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

PvdA over Fusie en Voorstraat

Nederhorst den Berg, 27 januari 2005. Kees Bosdijk reageert op de berichten in deze krant over de Voorstraat en het PvdA-onderzoek naar de fusie met Loenen.
Hoewel de termijn voor plaatsing van reacties op de Voorstraat al gesloten was, plaatsen wij deze reactie toch, omdat hij ook gaat over het PvdA-onderzoek naar het draagvlak voor een nieuwe herindeling met Loenen. Reacties op de Voorstraat worden niet meer geplaatst. U kunt in eerdere berichten van deze maand alle voors en tegens nog eens nalezen.


Kees Bosdijk (PvdA)

Reactie

Geachte redactie,

Het PvdA-standpunt over de geplande woningbouw aan de Voorstraat in Nederhorst den Berg is gebaseerd op ons verkiezingsprogramma en het collegeprogramma en daarmee op de wens van de burgers van Wijdemeren, zoals wij die interpreteren. Uitsluitend afgaan op de mening van tegenstanders/omwonenden is geen democratie. Het is duidelijk dat de woningzoekenden niet reageren. Dat is niet schokkend, want dat gaat altijd zo: alleen de tegenstanders reageren. Het is dan de taak van de politiek om de verschillende belangen boven water te krijgen en af te wegen. Dat iedere partij dat op haar eigen manier doet, is vanzelfsprekend in een democratie. Maar ik verzet me om standpunten in de schoenen geschoven krijg die ik niet heb. En last van neerbuigendheid, zoals Hans Peijen van de actiegroep veronderstelde, heb ik al helemaal niet.

Wat de enquête over de mogelijke samenvoeging met Loenen betreft, lees ons bericht er nog eens rustig op na. Wij hebben de meningen van burgers gevraagd en de reacties verzameld. Wij hebben niet gesproken over representativiteit. De enige die dat gedaan heeft is de webkrant, ik dacht over de eigen enquête. Wij zijn zorgvuldig geweest, door te zeggen dat de reacties een groot aantal zorgpunten oplevert. Die worden nu meegenomen in het gemeentelijke onderzoek naar de gevolgen van een mogelijke samenvoeging, zodat in het rapport een duidelijk antwoord gegeven wordt op de vragen vanuit de inwoners van Wijdemeren. Dat is echte democratie: vragen wat de inwoners ervan vinden, hun mening serieus nemen door antwoorden te zoeken en tenslotte een standpunt innemen, uitdragen en verdedigen.

Ik hoop dat de PvdA-standpunten in beide zaken nu duidelijk zijn.

Met vriendelijke groet,
Kees Bosdijk,
fractie PvdA Wijdemeren

Naschrift redactie:

In zijn reactie spreekt Kees Bosdijk over het feit dat de WWK geschreven zou hebben over de representativiteit van het PvdA-onderzoek en de polls op deze site. Voor alle duidelijkheid willen wij hierbij nogmaals aangeven dat de WWK volstrekt niet pretendeert dat de polls representatief zijn (evenmin als polls uitgevoerd door bijv. de G&E). Ook op 18 januari gaven wij een vergelijkbare reactie. Mensen zonder internet kunnen er niet aan mee doen. Bewoners van de hele wereld met internet kunnen dat nu juist weer wel. De uitslag van een poll geeft hooguit een zeer ruwe indicatie of een onderwerp leeft en hoe de verhouding ligt tussen voor- en tegenstanders.

Hetzelfde geldt voor het onderzoek van de PvdA. Het is zeer te prijzen dat de PvdA als enige partij de moeite nam om aan bewoners te vragen wat zij van een zo ingrijpend besluit als een nieuwe herindeling met Loenen vinden. Dat er maar twintig bewoners reageerden kan de PvdA niet verweten worden. Dat de meerderheid van de respondenten tegen de fusie is, moet ook in dit geval opgevat worden als een zeer ruwe indicatie. En zo bracht Lia Moote het ook tijdens de commissievergadering.

Voor alle duidelijkheid, dat de resultaten van het PvdA-onderzoek niet representatief zijn werd niet door de WWK geschreven, maar door enkele raadsleden, waaronder Felix Flameling (D66) en Els van Hall (VVD) tijdens de commissievergadering Bestuur & Middelen van 13 januari naar voren gebracht.

Redactie WWK.


De wekelijkse nieuwsbrief BewolktWindstil Naar volgende bericht