Rik Jungmann

PvdA Wijdemeren
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

PvdA: Meerderheid tegen Fusie

Wijdemeren, 12 januari 2005. De PvdA heeft een enquête gehouden over de eventuele fusie met Loenen. De meerderheid van de respondenten was negatief over de herindeling.

De resultaten zijn verglijkbaar met de poll die wij twee weken geleden hielden, waaruit kwam dat 53,5% tegen was en 40,8% het een goed idee vond.

Persbericht

PvdA kritisch over samengaan Wijdemeren en Loenen;
“het onderzoeksresultaat zal ons moeten overtuigen”.

Onze enquête onder de inwoners van Wijdemeren heeft reacties opgeleverd, van zowel binnen als buiten de PvdA-achterban. Dit twintigtal reacties is zowel negatief (het grootste deel) als positief, maar geven gezamenlijk aan dat er grote zorgen zijn over de huidige bestuurlijke en financiële situatie in de gemeente Wijdemeren, laat staan over de vraag of samengaan met Loenen nagestreefd moet worden. De tendens is: de vorige fusie is nog niet klaar; stel eerst maar eens orde op zaken.

Wij zetten de gebruikte argumenten op een rij (in willekeurige volgorde):

  • Afstand tussen burger en bestuurders is letterlijk en figuurlijk groter geworden en zal nog toenemen.

  • Het ambtelijke apparaat kan niet op orde komen, maar zal zich weer moeten omvormen en aanpassen, met als gevolg langdurige onrust en afneming van de dienstverlening.

  • Een grotere gemeente zorgt voor ruimere salarisschalen voor bestuurders en ambtenaren, met als gevolg verdere kostenverhoging voor de burgers.

  • De moed zakt de actieve burgers en de plaatselijke verenigingen nu al in de schoenen vanwege de toegenomen papierwinkel bij het aanvragen van vergunningen en de hoge leges. Dat kan alleen maar erger worden.

  • Door de ervaring met de samenvoeging van ’s-Graveland, Loosdrecht en Nederhorst den Berg tot Wijdemeren hebben burgers weinig vertrouwen in beloften als: het wordt efficiënter, beter, goedkoper. Zo blijken er nog steeds lijken uit de kast te komen, die de tekorten verder doen oplopen.

  • Wat is het gemeenschappelijke belang van inwoners van Wijdemeren+Loenen?

  • Moet er een nieuw gemeentehuis komen en zo ja, waar moet dat komen zodat het voor ieder op een voldoende bereikbare plek staat?

  • Zou het systeem van deelgemeenten/dorpsraden met een eigen budget, maar met korte lijnen naar de burger, een goed idee zijn?

  • Door het samengaan wordt de vijver waaruit toekomstige politici worden gevist, groter.

  • Een grotere gemeente kan door toegenomen professionaliteit op het gemeentehuis de burgers beter en sneller van dienst zijn.

  • Er ontstaat bestuurlijk één prachtig landelijk en waterrijk gebied.

Wat gaan wij met deze reacties doen? Alle inzenders sturen wij dit persbericht. Verder gaan wij de gemeenteraad voorstellen er voor te zorgen dat het onderzoek naar het mogelijke samengaan duidelijke antwoorden oplevert op de bij de inwoners levende zorgen en dus op de vraag of samengaan herkenbare meerwaarde biedt die het benodigde draagvlak oplevert.

Ons voorlopige standpunt is: wij zijn kritisch over samengaan. Het onderzoeksresultaat zal ons moeten overtuigen van de toegevoegde waarde van samengaan.

PvdA-fractie Wijdemeren
Lia Moote: liamoote@hetnet.nl , tel. 035-5825518
Kees Bosdijk: cwf.bosdijk@freeler.nl , tel. 0294-251218.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolktMatige wind Naar volgende bericht