...

...


Rik Jungmann
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Raad in het kort

Wijdemeren, 26 februari 2004. Vanavond werd in de raadsvergadering veel tijd besteed aan het afleggen van verantwoording door het college over de afhandeling van de zaak "Dode Eind" en de briefwisseling tussen René Voigt (DBW) en het college.

Op de agenda van de raad stonden betrekkelijk weinig punten. Toch werd het kwart over twaalf. Miep van Hattem (DBL) was afwezig. Op de volle publieke tribune zat een schoolklas om te bestuderen hoe een raadsvergadering verloopt.

Bij de opening kondigde burgemeester Don Bijl aan dat hij tijdens het debat over de Krakeelakker zijn keten zou afleggen en de hamer tijdelijk overdragen aan Lia Moote, de plaatsvervangend voorzitter van de raad. Dit om zich beter te kunnen wijden aan het beantwoorden van de vragen.

Het vragenhalfuur leidde tot boeiende vragen. Zo wilde Nelleke Schenkkan (GL) weten wanneer het ere-burgerschap van de gemeente zou worden ingesteld. "Er wordt aan gewerkt" : antwoordde Don Bijl.
Freek Visser (CDA) ergert zich aan drie vlaggenmasten bij het gemeentehuis met twee gemeentevlaggen. Hij wil dat er ook een driekleur en een Europese vlag komen  te hangen, mede omdat er EU verkiezingen aankomen en de EU met 10 lidstaten wordt uitgebreid en omdat Nederland voorzitter wordt. Laat het college nu net besloten hebben om een EU vlag aan te schaffen... Dat kwam mooi uit.
René Voigt vroeg naar de stand van zaken van de erg hoge leges voor trouwen in Sypesteyn en Eikenrode. Ook hier sloeg het toeval toe. Laat wethouder Hagen nu net een voorstel klaar hebben, dat dinsdag in het college komt. Daarna weten we meer.

Krakeelakker

In het debat over de Krakeelakker bleek dat de brief van René Voigt de zaken behoorlijk op scherp had gezet. In overgrote meerderheid bleek de raad krachtig achter het door het college gevoerde beleid te gaan staan. Felix Flameling gaf Voigt als enige steun, waar het ging om de plicht van het college om informatie te verschaffen. De coalitiepartijen legden zware druk op Voigt om zijn brief in te trekken, hetgeen hij uiteindelijk deed nadat gedreigd was door het CDA, mede namens de PvdA en DBL, om DBW uit de coalitie te zetten. Het intrekken van de brief door Voigt stelde D66 teleur omdat daarmee de informatieplicht van het college ook van tafel ging. Alleen Voigt stemde aan het eind van het debat tegen het gevoerde beleid. (Morgen meer.)

Betalen voor de Brandweer

Over het voorstel om te laten betalen voor diensten van de brandweer was, voorafgaand aan de vergadering, ingesproken door Maarten Haverkamp namens de Oranjevereniging NdB en de heer Vlaanderen namens het Zomerspektakel (ook NdB). Zij waren bang dat de kosten voor de bijstand van de brandweer bij evenementen deze onmogelijk zouden maken. Burgemeester Don Bijl stelde ze meteen gerust. Het college deelde hun mening.
Tijdens de behandeling van het voorstel werd weliswaar wat gesteggeld over de definitie van commercieel, maar in grote trekken kreeg ook dit voorstel steun, op voorwaarde dat de brandweer mee mag blijven doen bij volksfeesten en dergelijke evenementen. Het college zegde dit toe.

Afschrijvingsbeleid

Ook lag er een voorstel over het algemene afschrijvingsbeleid van de gemeente Wijdemeren. Hier bleek Co de Kloet (DBW wethouder van financiën) niet erg thuis te zijn in de materie. Op diverse kritische vragen uit de raad had hij een kort antwoord. Werd er doorgevraagd, dan zei hij dat "deskundigen" het voorstel hadden voorbereid en dat "die deskundigen toch wel weten wat ze doen". Toen het CDA met een motie kwam om geld voor rioolbeheer te oormerken en in een pot "rioolbeheer" te storten in afwijking van het voorstel, ontried hij de raad het aannemen van de motie. Burgemeester Don Bijl schoot hem te hulp toen het ging over de afschrijvingstermijn van brandweerauto's. In de brandweernota stond een afschrijving van twaalf jaar in dit stuk vijftien jaar. Betske van Henten wilde weten waarom en of er wel overleg geweest was met de brandweer. Bijl": "Na het wazige verhaal van wethouder De Kloet kan ik mededelen dat er overleg is geweest en dat besloten is voor vijftien jaar". Het CDA diende de motie in, die met 16 tegen 2 aangenomen werd. De twee waren René Voigt en Henk de Kloet, partijgenoten van de wethouder.


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page Half bewolktWindstil Naar volgende bericht